Büyük Menderes Havzası, Türkiye’de iklim değişikliğine karşı en hassas bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. HSBC Türkiye’de bu bölgede suyun verimli kullanılması amacıyla WW-F Türkiye ile çalışmalara başlayacak. 

Proje öncelikle Aydın’ın Haydarlı Köyü’nde başlatılacak ve yağmur suyunun belli haznelerde toplanması sağlanarak günlük kullanımda ya da sulamada yeniden kullanılacak. Ayrıca aşırı yağışlarla karşılaşıldığında yağmur suyunun toprağa emdirilebilmesi için çeşitli teknikler uygulanacak. Bölgede asıl amaç sürdürülebilir yağmur suyu hasadı modelinin oluşturulabilmesi. 

Projenin 2 yıl sürmesi hesaplanırken 650 ton yağmur suyunun hasat edilmesi ve Haydarlı Köyü’nde ekolojik bir düzenin yapılması hedefleniyor. Bu sayede yazın kuraklık yaşandığı durumlarda biriktirilen sular kullanılabilecek. 

“AMACIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MODEL OLUŞTURMAK” 

Büyük Menderes Havzası’ndaki Haydarlı Köyü’nde sürdürülebilir bir yağmur suyu hasadı modeli ile ilgili açıklama yapan HSBC Türkiye Kurumsal İletişim Grup Başkanı Pınar Türker Fadıllıoğlu, HSBC’nin 8 yıldır bu tarz projeleri 8 yıldır global çapta gerçekleştirdiğine dikkat çekerken bu bölgelerde su kaynaklarının korunması ve çevre bilincinin artırılması ile ilgili çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı. Fadıllıoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Haydarlı Köyü’nde gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz bu proje ile de hem yağmur suyu hasadı yapacağız hem de köyün su ihtiyacını gidereceğiz. Bölgede ekolojik sürdürülebilirliğe destek olmak adına tekrar edilebilir bir model oluşturmayı amaçlıyoruz.”