Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmasını sağlamak amacıyla düzenlenen YEKA 2 ihalesi, Niğde, Hatay, Şanlıurfa gibi lokasyonlarda hayat bulacak. Toplam 1000 MWe kurulu güce sahip olan ikinci YEKA için önemli şart yüzde 60 yerlilik oranını. Projeler ise 5 yıl içerisinde tamamlanacak.

Ar-Ge Alanında Yeniliklere Devam

Güneşe olan inançlarının tam olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan SUOZ Enerji CEO’su Berk Uçuran Çiller, tüm hazırlıklarını yaptıklarını ve YEKA ihalesi için yetkin bir firma olduklarını belirtiyor. Türkiye’nin fosil enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunun altını çizen Çiller, bu bağımlılığı azaltmak amacıyla yatırım yaptıklarını da ifade ediyor. Özellikle Ar-Ge ve know how alanındaki yenilikler sayesinde de bu hedeflerine ulaşacaklarını belirtiyor.

Kuşadası’nda GES Projesini Hayata Geçirdi

Lisanssız GES projeleri alanında yeni bir santrali devreye aldıklarını söyleyen Çiller, bu projenin toplam 9.3 MW kurulu güce sahip olduğunu ifade ediyor. Bu projenin Kuşadası’nda yer aldığını ifade eden Çiller, ikinci YEKA ihalesine hazır olduklarını da ifade ediyor. Çiller, projeyle ilgili bilgileri şu sözlerle anlattı: “Kuşadası GES projesinde daha fazla elektrik üretimine imkan veren özel bir sistem kullanıldı. Yüzde 22 daha fazla elektrik üreten güneş takip sisteminde özel izleme donanımı bulunuyor. Array Tracking isimli bu sistem ayrıca Türkiye’de en ileri teknoloji olarak kabul ediliyor.” dedi. SUOZ Energy Grubu’nın içerisinde Mar Solar isminde panel üretim fabrikası olduğunu ifade eden Çiller, toplamda 769.712 tane panel kurulumu olduğunu ve 307.500 ton karbon salınımına engel olduğunu sözlerine ekledi.