Polat Enerji, Türkiye’nin en büyük RES projesi için Garanti BBVA ile 44 milyon dolar değerinde kredi anlaşması imzaladı. Soma’da hayata geçecek olan 4 adet rüzgar enerji santrali, Türkiye’nin enerji portöyünde önemli bir yer tutacak. Bu projenin finansmanı için Türkiye’de ve dünyada ilk kez “Gender Loan” (Cinsiyet Eşitliği Kredisi) yapısı kuruldu. Bu yapıya göre her yıl yapılacak olan değerlendirme kapsamında projenin performansı iyileşirse kredi vadesi boyunca hem nakdi kredi faizinde, hem de gayri nakdi kredi komisyonunda düşüş gerçekleşecek.

GARANTİ BBVA’DAN YENİ BİR ÜRÜN DAHA 

Garanti BBVA, ürünlerine bir yenisini daha ekledi. Ürün kapsamında Garanti BBVA ekipleri tarafından Polat Enerji’nin yıllık olarak cinsiyet eşitliği alanındaki performansı uluslararası normlara göre puanlanacak. İlk değerlendirme sonrasındaki puan baz olarak kabul edilecek. Sonraki değerlendirmelerde firma, bu baz puanın üstüne çıkarsa nakdi kredi faizinde ve gayri nakdi komisyon ücretinde indirime gidilecek. Böylelikle cinsiyet eşitliği konusunda iyi performans sergileyen firmalar ödüllendirilecek. Diğer firmaların ise bu alandaki performanslarını geliştirmeleri için teşvik sağlanacak. 

Kriterler arasında; 

•    Yeni işe alımlardan eşitlik prensibine uyum gösterilmesi gerekiyor. 
•    Doğum sonrası işe dönüş programlarına uyulması, 
•    Tedarik zinciri oluştururken kadın ortaklı şirketlere öncelik verilmesi, 
•    Kadın erkek maaş oranının adil olması, 
•    Tacizi engelleme politikası, 
•    Kadınlara yönelik önyargıyı yenme konusunda eğitimlerin verilmesi gibi aksiyonlar bulunuyor. 

“GENDER LOAN YAPISI MEVCUT VİZYONUMUZLA UYUMLU” 

Anlaşma sonrasında konuyla ilgili açıklama yapan Polat Enerji Strateji Başkanı Alkım Bağ, Polat Enerji olarak her zaman insan kaynağındaki farklı bakış açılarından faydalandıklarını ve başarılı bir büyüme için cinsiyet eşitliliğinin sağladıklarını dile getirdi. Bağ, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Mevcut organizasyon yapımızda da kadınların kayda değer bir temsili var. Gender Loan yapısı, mevcut yönetim ve finans ekibimizle oldukça uyumlu. Performansımızı daha da ileri seviyelere taşımamız için bizleri cesaretlendiren bu kredi yapısından  faydalanan Türkiye’de ilk şirket olmaktan gurur duyuyoruz.”  
 
CİNSİYET EŞİTLİĞİ İNSAN HAKLARI MESELESİDİR 


“Gender Loan uygulamasını Türkiye’nin ilk kez gerçekleştirdik. Bu uygulama ile birlikte cinsiyet eşitliğinin önemine vurgu yapmak istiyoruz. Çünkü cinsiyet eşitliği öncelikle insan hakları meselesidir” diyerek konuşmasına başlayan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, saygılı, adil ve daha iyi bir ekonomi için kadınların toplumdaki yerinin önemine de dikkat çekti. Tüm dünyada kadın-erkek işgücüne katılım oranının yüzde 50’ye ulaşmasıyla birlikte dünya ekonomisinin yüzde 26 oranında büyüyeceğini söyleyen Edin, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Türkiye olarak kadınların iş gücüne katılımını destekleyecek güçlü politikalarla OECD ortalaması olan yüzde 63’e ulaşabilirsek, Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılası  2025’te yüzde 20 artma potansiyeline sahip. Bu rakam ise ekonomide 200-250 milyar dolar arasında artış yaşanacağı anlamına geliyor. Kalkınma ve bireysel ekonomik gelişim olarak baktığımızda, bu rakam 2025 yılı için kişi başı milli gelirde yaklaşık 2.300-2.900 Dolar’lık  artışa denk geliyor.” dedi.