SOFYA (AA) -Bulgaristan’da devlete ait, Bulgaristan Enerji Holding'in (BEH), doğalgaz dağıtımında tekel olduğu savıyla, Avrupa Komisyonu, 77 milyon avro ceza uyguladı. Bulgaristan Enerji Bakanlığı ise ülkelerinde enerji gibi stratejik bir sektörün özelleştirilmesinin söz konusu bile olmadığını açıkladı.

AB: KÜRESEL OPERATÖRÜN BULGARİSTAN'A GİREMEDİĞİNİ TESPİT ETTİK

Avrupa Birliği rekabet Komiseri Vestager, 2010-2015 sürecinde, devlet kurumu olan Bulgar BEH’in, doğalgaz sektörünü elinde tutmak kaydıyla, küresel teşebbüsün ve farklı operatörlerin piyasaya girişini engellediğinin tespit edildiğini belirterek, “Bulgaristan Enerji Holding'in tekelini bitirerek, piyasaya özel sektörün girmesi konusunda, Bulgar Hükümeti’ni ikna edemedik.

TEKELDEN BULGAR VATANDAŞI ZARAR ETTİ

Bu durumdan, Bulgaristan’daki vatandaşların zararlı çıktığını tespit ettik. Bulgaristan için iyi olanın, gazın dağıtımında daha zengin opsiyonlara imkân veren pazar olduğunu belirledik” dedi.
Bulgaristan Enerji Bakanı Petkova, doğalgazın dağıtımı meselesinin, stratejik kırmızı çizgileri olduğunu kaydederek, “AB’nin aldığı karara karşı, hükümetimiz, Bulgaristan’ın menfaatlerini savunmaya hazırdır” dedi.