İZMİR (AA) - İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, yenilenebilir enerjiye yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, "Türkiye'de bir ilk olarak, Offshore (deniz üstü) rüzgar enerjisinde İzmir'in sahip olduğu potansiyeli ortaya koymak üzere bir üniversiteyle iş birliği içinde olacak bir çalışmayı hayata geçirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.
Yavuz, İZKA ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansının Enerji Sohbetleri adlı ilk toplantısında yaptığı konuşmada, küresel firmaların pazarı, İzmir’in küresel firmalarının varlığı ve pazar büyüklüğü anlamında yatırımcıların göz önünde bulundurduğu, sektörde öncü bir şehir olduğunu söyledi.

İZMİR ÜS OLUR MU?

Yavuz, ülkemizde ekonominin enerji talebinin yenilebilir enerji ve sürdürülebilir kaynaklarla karşılanma koşulunun öncelik arz ettiğini ve özellikle İzmir'e yabancı yatırımcı çekmek için çalıştıklarını ve böylelikle İzmir’in bir üs olma haline gelebilmesi için uğraştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Offshore rüzgar enerjisinde özellikle İzmir'in sahip olduğu potansiyeli ortaya koymak üzere bir üniversiteyle iş birliği içinde, ülkemizde bir ilk olacak şekilde bir çalışmayı hayata geçirmek istiyoruz. Böylesi bir potansiyeli bilimsel bir çalışmayla veriye dayalı olarak ortaya koyabilirsek, İzmir'de offshore rüzgâr enerjisinde hem yatırımcıların hem de kamunun kullanabileceği ve de yararlanabileceği bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarımızı aynı kararlılıkla ve etki ile devam ettireceğimizi belirtmek isterim."

RÜZGAR ENERJİSİNİN BAŞKENTİ...
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2 yıldır beklediği kanun taslağı çalışmasının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğunu.Bu yılın ilk çeyreği içinde kanun olarak yayınlanmasını beklediklerini dile getirdi. 
Ataseven, Türkiye ekonomisinin çok etkin olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

TÜRKİYE'NİN RÜZGAR ENERJİSİ İLE AVRUPA'NIN MUKAYESESİ...

"Türkiye olarak, el birliği ile yapmamız gereken yenilenebilir enerjiye hem ülkemiz hem de geleceğimiz için destek vermek. Ülkemizin rüzgar enerjisi potansiyeli Avrupa ile kıyaslandığında yüzde 25-30 daha fazla ve İzmir de rüzgar enerjisinin başkenti. 
Güneş Enerjisi Yatırımcıları Başkanı Başkanı Cem Özkök ise konuşmasında: "Bu kapasite önümüzdeki günlerde daha da artacak." dedi.