Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom'dan yapılan yazılı açıklamaya göre; nükleer alanında işbirliğine ilişkin anlaşma, Yeni Delhi'de gerçekleştirilen 19’uncu Rusya-Hindistan zirvesinde, Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev ile Hindistan Atom Enerji Komisyonu Başkanı Kamleş Viyas tarafından imzalandı.

Yerli Sanayi Daha Fazla Dahil Olacak

Anlaşma kapsamında iki ülkenin, Hindistan’da yeni bir bölgede Rus tasarımı 6 nükleer reaktör inşa etmek, üçüncü ülkelerde nükleer işbirliğini güçlendirmek, yeni nükleer teknolojiler ve nükleer santrallerin inşası konularında birlikte çalışmak istediği belirtildi. Hindistan’daki yeni nükleer proje için Rusya’nın, referans evrimsel VVER jenerasyonu “3+” teknik çözümlerini sunacağı ve bunun da Hint endüstrisinin katılımını artıracağı kaydedildi.

“Hindistan Bizim Güvenilir Ortağımızdır”

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, işbirliğine ilişkin şunları söyledi: “Hindistan’la olan stratejik işbirliğimizden memnunuz. Kudankulam bölgesinde Rus tasarımlı nükleer güç üniteleri faaliyet gösteriyor. Yakın gelecekte Hindistan'da ikinci bir bölgede yeni ünitelerin seri bir şekilde inşaatına başlayacağımızı düşünüyoruz. Bu, “Hindistan'da Üret” politikası çerçevesinde ekipman yerelleşmesi seviyesini önemli ölçüde artıracaktır. Ayrıca proje yürütme zamanını ve maliyetini optimize edecektir. Buna ek olarak, Hindistan, bizim üçüncü ülkelerde projeleri hayata geçirdiğimiz güvenilir ortağımızdır. Biz bu işbirliğini geliştirmeyi planlıyoruz.” Hindistan’ın nükleer enerji alanında temel ortaklarından biri konumundaki Rusya, Hindistan’ın güneyinde bulunan Kudankulam NGS’yi inşa etti. İki üniteden oluşan santrale şu anda 3’üncü ve 4’üncü nükleer enerji üniteleri inşa ediyor ve önümüzdeki süreçte 2 yeni ünite daha kurulması planlanıyor.