Yüzer nükleer güç santralinin ilk ünitesini devreye alarak bir ilke imza atan Rosatom, uzak noktalara enerji götürüyor. Rosatom’un grup şirketlerinden biri olan Atomflot, santrali Murmansk kentindeki sahaya demirledi. Santralde teknik hazırlıkların tamamlanmasının sonra ise yüzde 10 kapasiteyle reaktör çalıştırıldı. Kapsamlı testlerin ise Mart ayında kadar tamamlanması hedefleniyor.

NÜKLEER TEKNOLOJİ PAZARINI GÜÇLENDİRİYOR

Yüzen nükleer enerji santrallerinin uzak noktalara enerji ulaştırmak için ideal bir çözüm olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Rosatom CEO’su Alexey Likhachev, tüm testlerin programa uygun şekilde yapıldığını ve bu şekliyle giderse Pevek kentine çekileceğini açıkladı. Bu projenin sadece Rus bölgelerinde değil ayrıca dünya üzerindeki birçok ülke için faydalı olacağının altını çizen Likhachev, küçük nükleer güç reaktör alanında referans gösterilen teknolojilere sahip olduklarını ve liderliklerini güçlendireceklerini ifade etti.

DÜNYANIN ÜÇ BÖLGESİNDE YOĞUN İLGİ

Kapsamlı testlerin ve hazırlıkların 2019 yılının Mart ayında tamamlanması beklenen yüzer nükleer santral ile Bilibino ve Chaunskaya Santralleri’nin kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
Santral tamamlandığında en yoğun ilgiyi Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Asya’nın göstermesi bekleniyor. Yüzer santralin önemli bir diğer avantajı ise sabit maliyet avantajı sağlayacak olması. Çünkü fosil yakıt bazlı elektrik üretme maliyetinin yüzde 40’ı kömür, petrol, gaz fiyatlarına bağlı olarak değişiyor. Yüzer nükleer santral ise hem küçük boyutlara hem hafifliğe hem de sabit maliyet avantajına bağlı olarak tüm sorunları ortadan kaldırıyor. Elektrik üretim maliyetlerini de önemli ölçüde azaltıyor.