Türkiye’de ilk 500 ihracatçı firma listesinde yer alan ve sektörün öncü firmalarından olan PMS Alüminyum, 60 bin ton ekstrüzyon profil ve yassı mamül üretim kapasitesiyle sektörde dikkat çekiyor. Enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla yatırım yapmaya karar veren PMS Alüminyum, Asunim ile işbirliği yaparak Bursa’daki fabrikasına çatı üzeri GES projesi kurdu. Tüm projelendirme ve mühendislik hizmetleri Asunim’in Avrupa’daki mühendislik departmanı tarafından en güncel teknikler ile hazırlanırken yüksek verime ulaşılması hedefleniyor. Bu yatırımın detaylarını konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz PMS Alüminyum Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Önsever ve Asunim Kurucu Ortağı Umut Gürbüz ile projenin detaylarını ve fabrikaya sağlayacağı avantajları konuştuk. 

Üretim tesislerinizdeki yapılanmadan ve buralarda gerçekleşen üretimlerden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Hüseyin: PMS Alüminyum olarak 60 beyaz 340 mavi yaka olarak 400 kişilik bir ekiple yılda 40.000 tona yakın alüminyum ekstrüzyon ve yassı mamul üretimi gerçekleştirmekteyiz. Bu üretim işleyişini gerçekleştirmek adına 4 ayrı teknik organizasyon birimi ve 1 adet ortak yardımcı birimimiz mevcut. Toplamda 25 ülkede 50’den fazla sektörün tedarikçisi konumundayız. 

Yeni üretim hattı ya da tesis yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yeni dönemde planlanan bir yatırım kararı var mı? 

Hüseyin: Üretim hattı yatırımlarında karar aşaması, kapasite ve pazar hacmi dikkate alınarak ürün katma değerini veya sürümünü arttırma ya da birim maliyetlerini azaltma ihtimalleri hesaplanarak değerlendirilir. Tesis yatırımlarında ise pazar potansiyeli ve amortisman süresi hesaplaması yapılarak ve hedef pazar rekabeti dikkate alınarak maliyet tablosu oluşturulur ve karar buna göre verilir. Yeni yatırım planlarımızda mevcut kapasitenin arttırılması ve teknoloji yenileme konuları üstünde çalışmalarımız mevcut.

Sektörünüzü enerji tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? 

Hüseyin: Sektörümüz doğası gereği metal ergitme ve sıcak, soğuk şekillendirme esasları üzerine çalışmaktadır bu da ciddi anlamda enerji tüketimine yol açıyor.

Tesisin aylık enerji tüketim miktarları hakkında bilgi verebilir misiniz? Enerji ihtiyacı nasıl karşılanıyor? Bu noktada ne tür bir enerji yönetim sistemi uygulanıyor? 

Hüseyin: Tesisimizde yaklaşık 20.000 MW/yıl elektrik tüketimi olmaktadır, bu miktar şebekeden sağlanmaktayken, yaklaşık 1 MW’lık çatı GES projesi yaptırılmıştır.

Fabrikanızda kendi elektriğinizi üretmeye yönelik kurduğunuz sistemden bahsedebilir misiniz? Toplam kurulu gücü nedir ve yılda ortalama ne kadar elektrik üretiyor? 

Hüseyin: Fabrikamız çatısına 901 kWe gücünde GES kurulumu yapılmıştır. Bu sistem sayesinde yıllık 934 MWh enerji üretmeyi hedeflemekteyiz.

Ürettiğiniz elektrik fabrika ihtiyacının yüzde kaçını karşılıyor? Fazlasını devlete satıyor musunuz? 

Hüseyin: Ürettiğimiz elektrik toplam tüketimimizin yüzde 5’ini ancak karşılayabilecektir. Yeni yönetmelikle beraber, çalışılmayan günlerdeki elektrik aylık mahsuplaşma çerçevesinde değerlendirilip farklı günlerdeki tüketimimize sayılacaktır. 

PMS Alüminyum fabrikası için gerçekleştirdiğiniz çatı üzeri GES projesi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? 

Umut: Türkiye’de en fazla sayıda çatı kurulumu yapmış bir şirket olarak; öncelikle PMS Alüminyum’a bu projelerinde bizleri tercih ettikleri için teşekkür ediyoruz. PMS Alüminyum’un Bursa Demirtaş OSB içinde bulunan fabrika çatısında gerçekleştirdiğimiz projede, tüm projelerimizde olduğu gibi tasarımdan kuruluma, devreye almadan, bakım onarıma kadar uluslararası mühendislik birimimiz birebir yer aldı. Projede sektörde bulunan ve Asunim standartlarını sağlayan en son teknoloji ve en üst sınıf ürünler kullanılarak 25 sene çalışması planlanan bir sistem kuruldu. Asunim mühendisliği ve kullanılan üst sınıf ürünler sayesinde sistem, ilk aylarında muadillerine göre çok daha yüksek bir performans elde etmektedir. 
Projenin kurulumu 60 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı ve bakım onarım faaliyetleri yine Asunim’in iştiraki, GES’lerin bakım onarımı alanında lider; bağımsız bir bakım onarım şirketi olan Maxima Enerji tarafından yürütülecektir.

Güneş enerjisi açısından Fabrikanın bulunduğu lokasyonun önemi ve projenin mühendislik açısından öne çıkan özellikleri nelerdir? Projenin fizibilite çalışmalarından kısaca bahsedebilir misiniz? 

Umut: Demirtaş OSB içinde bulunan fabrika bütün bir yıl güneş alacak konumda bulunmaktadır. Etrafında güneşlenmeyi engelleyecek herhangi bir unsur bulunmamaktadır. Fabrikanın çatısı Doğu-Batı eksenli 7 derece eğimli üçgen çatı formundadır. Tüm projelendirme ve mühendislik hizmetleri, gölge analizleri, üretim simülasyonları; Asunim’in Avrupa’daki mühendislik departmanı tarafından, en güncel teknikler ve Asunim’e özel yazılımlar kullanılarak yapıldı. 900kW gücündeki sistem yıllık 1500kWh elektrik üreterek fabrikanın elektrik ihtiyacını karşılayacaktır. Bu başarılı pojenin kendisini yaklaşık 5 yıl gibi kısa bir sürede amorti etmesi planlanmaktadır.

Türkiye’nin çatı üzeri GES pazarı ile ilgili gelişmeleri paylaşabilir misiniz? Fabrikaların bu alana daha fazla yatırım yapması için neler yapılmalıdır? 

Umut: Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde çatı üzeri öz tüketim GES’lere ilişkin kanun değişikliği ve yönetmelik yayınlandı. Bu sektörümüz için son derece olumlu bir gelişme. Yeni yönetmelikle beraber sanayi tesisleri, ticarethaneler gibi elektrik tüketen tesislerin tüketimlerini güneş enerjisi ile karşılamalarındaki engeller ortadan kalktı, bunun yanında aylık mahsuplaşma ve fazla elektriğin şebekeye satışı gibi son derece cazip fırsatlar ortaya çıktı. Özetle bir sanayi tesisi çatısına güneş enerjisi santrali kurarak aylık tüketimini aylık üretiminden düşebiliyor, hem de aylık üretimi daha fazla ise, bu fazlayı şebekeye satarak gelir elde edebiliyor. Bu gelişmeler ışığında, önümüzdeki dönemde bizleri hareketli günlerin beklediğini düşünüyoruz. Asunim olarak, aynı zamanda sektörün en büyük problemi olan finans konusuna da çözüm getirmiş bulunuyoruz. Şirketimizin kurduğu santraller için özel kredi olanakları sağlayarak, yatırımcıların elektrik faturası öder gibi sistem sahibi olmasının önünü açıyoruz. Bu finans paketinden yararlanmak için yatırımcıların bizlerle irtibata geçmesi yeterli olacaktır.