Organizasyonun düzenleyicisi Tarsus Turkey, OSB’lerde gerçekleştirilen çevre araştırmasının 2018 sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelindeki 222 OSB’de gerçekleştirilen araştırma kapsamında; üretim kaynaklı atıkların yönetimi ve geri kazanımı için altyapı yatırımına ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. 

“ATIK YÖNETİMİ BULUNMUYOR”

Hedeflenen araştırma; Türkiye genelinde 222 OSB’yi kapsıyor ve bünyesinde toplam 53.757 firmaya hitap ediyor. Yapılan araştırma kapsamında üretim kaynaklı atıkların yönetimiyle ilgili altyapı yatırımına ihtiyaç duyulduğu ortaya koyuyor. Bu rakamlara göre OSB’lerin yüzde 77’sinde çevre yönetim sistemi mevcut değilken, yüzde 86’sında proses atık yönetimi, yüzde 87’sine tehlikeli atık yönetimi, yüzde 58’sinde merkezi su artırma sistemi bulunmuyor. Ambalaj atığı yönetimi ise yüzde 86’sında yer almıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Tarsus Turkey Genel Müdür Yardımcısı Seda Bozkurt, üreticilerin ortaya çıkardığı atıkları geri dönüşüm ve geri kazanım sistemiyle hammadde olarak kullanabilmesi ya da çevreye en az zararla bertaraf etmesi için yasal zorunluluğu olduğunu ifade ediyor. Türkiye'deki 222 OSB'nin sadece yüzde 23’ünde çevre yönetim sisteminin mevcut olduğunu söyleyen Bozkurt, atıkların doğru yönetimi için her OSB’de mutlaka bir çevre yönetim sisteminin bulunması gerekiyor” diyor ve çevre yatırımları konusunda sistem ve insan kaynağı yatırımlarına ihtiyacının olduğunu dile getiriyor. 

“ÇEVRE İÇİN TEK ÇÖZÜM TEKNOLOJİ YATIRIMI” 

Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri’nin bünyelerindeki firmaların atık yönetimi yatırımlarını da minimize edecek şekilde merkezi bir çevre yönetim sistemine ve gerekli teknoloji altyapısına sahip olması gerektiğini belirten Bozkurt, 2018 sonuçlarıyla ilgili bilgileri şu sözlerle noktalıyor: “Çevre yönetim sistemi olan OSB’lerin sayısı 50. Bunların yüzde 23’ünde merkezi su arıtma sistemi, yüzde 47’sinde evsel atık yönetimi, proses atık yönetimi ve tehlikeli atık yönetimi bulunmuyor. Çevre yönetim sistemine sahip organize sanayi bölgelerinin yalnızca yüzde 15’inde ön atık su arıtma tesisi mevcut.”