Enerji maliyetlerinin en aza indirmek, üretim operasyonlarında karlılığı en üst düzeye çıkarmak için en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte son yıllarda sera gazlarının azaltılması da özellikle zorlu emisyon üst sınırları tarafından zorlanan ve ticaret gerçekleştirme hakkını emisyon ticareti planları doğrultusunda koruyabilen ağır sanayi kuruluşları için önemli bir odak noktası haline geldi. Dahası, bu üst sınırlar düzenli bir şekilde azaltılarak daha fazla üretim ve imalat şirketi planın kapsamına dahil edildi ve karbon emisyonlarını azaltmak için gereken sürekli gelişim ihtiyacı harekete geçirildi.

Bununla birlikte, karbon ayak izinin en aza indirilmesi yalnızca maliyetler, vergiler ve cezalarla ilgili değildir. Günümüzde her geçen gün daha fazla işletme, güvenli ortam ilkesini ve çevresel etkileri en aza indirme çalışmalarını temel alarak çalışıyor. Çevresel sorumluluk sergileyebilme, ISO 50001 gibi uluslararası tanınırlığı olan standartların temelini oluşturuyor ve birçok şirket bu ilkelerin kendilerine rekabetçi bir avantaj sağladığını fark ediyor.

ENERJİ YÖNETİMİNE BÜTÜNSEL YAKLAŞIM

Enerji verimliliğini iyileştirmek için hangi pratik adımlar atılabilir? Birçok noktada başlangıç noktası tesis ve süreçlerin enerji denetimidir. Bu yaklaşım, göz önünde olan enerji tasarrufu fırsatları için üretim alanına bakmaktan çok daha fazlasını kapsar. Örneğin motorların ve kompresörlerin enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olan denetim, değişken hızlı sürücüleri kurmaktan da çok daha fazlasını kapsaması gerekir. Bu tür enerji tasarrufu önlemlerinin değerini en üst düzeye çıkarmak ve süreç içerisindeki diğer tasarruf fırsatlarını değerlendirmek istiyorsak elektrik yükü, enerji kaynakları ve basınçlı hava ve pnömatik sistemler gibi diğer enerji tüketicilerinin tümünün etkili bir şekilde izlenmesini sağlamamız gerekir.

Omron, enerji verimliliğinde iyileştirilecek alanları tespit etmek ve tasarrufları ölçmek için farklı alternatif teknolojiler kullanıyor. Bununla birlikte enerji yönetimini bütünsel olarak ele alıyor. Bu yaklaşım sayesinde de gerçek enerji maliyetlerini tespit ediyor, süreçleri optimize ediyor ve her süreçte daha fazla enerji verimliliği sunuyor. En önemlisi de enerji talebindeki tepe noktaları belirliyor. 

Parça başına enerji kullanımında maliyetlerin optimize edilmesi, enerji verilerinin gerçek verimlilikle bağlantılı olarak tamamen şeffaf olmasıyla mümkün olur. Enerji yönetim ekibine faydalı olması açısından hem gerçek zamanlı hem de geçmiş enerji tüketimi verilerinin yüksek düzeydeki işletme sistemlerinde kullanılabilir getirilmesi gerekir. Neyse ki günümüzün Omron otomasyon teklifi, verileri tesisten bu yüksek düzey görselleştirme sistemlerine aktarmayı mümkün kılıyor. Ancak veriler nasıl ve nerede toplanıyor?

İyileştirme olanağı sunan tesis enerji izleme komponentleri şimdi sıcaklık, hareket, ısı ve elektrik gibi alanlara odaklanarak elektrik ve diğer enerji formlarını izlemek için mevcut üretim hatları ve süreçlerinde kullanılabiliyor. 

Enerji izleme çözümleri hızlı bir şekilde geliştirilmesi gereken alanları tespit etmeye, gerçekleştirilen değişikliğin gerçek faydalarını göstermek üzere sürekli izlemeye ve verimlilikte giderek artan kazançlar sunmaya devam edecek alanları ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Nihayetinde, ölçmediğiniz bir süreci yönetemezsiniz!

ÇOK ÇEŞİTLİ PRATİK PANO ÇÖZÜMLERİ

Güç izleme teknolojisinde 20 yılı aşkın deneyime sahip olan Omron, Çok Devreli Akıllı Monitörler, yüksek verimlilikte pano komponentlerine sahip Güç Kaynakları gibi ürünlerden oluşan geniş bir pratik çözüm yelpazesi sunuyor ve bu ürünlerin enerji tüketimini azalttığını kendi fabrikalarında test ediyor. 

ÇOK DEVRELİ AKILLI MONİTÖRLER

KM serisi Çok Devreli Akıllı Monitörler, gereksiz enerji tüketimini net bir şekilde belirlemeye yardımcı olur. Dahili ekranlarla veya ekranlar olmadan cihazlar üretilen ve tüketilen güç, akım, gerilim, ileri reaktif güç, geri reaktif güç, güç faktörü ve frekansın yanı sıra elektrik dışı parametreleri ölçer. 

YÜKSEK VERİMLİLİĞE SAHİP GÜÇ KAYNAKLARI

S8VK Güç Kaynaklarımız, kıyaslanabilir rakip ürünlerden daha fazla verimlilik sunar. Örneğin, yumuşak anahtarlamadan (sıfır gerilim koşullarında anahtarlama) kaynaklanan kaybı azaltmak üzere LLC rezonans devresi yöntemi kullanan S8VK-S12024 ünitesi 5A'da %92 verimlilik sağlar.

REJENERATİF ÇÖZÜMLER

Omron rejeneratif çözümleri, elektrik enerjisi tüketimini %50'ye kadar azaltabilir. Örneğin fren gücü 16 kw olan ve günlük 18 döngü frekansına sahip bir vinç, sadece bir yılda Omron'un rejeneratif çözümlerini satın alabilecek kadar tasarruf sağlar. Bu noktadan sonra ise ücretsiz ve daha da önemlisi geri dönüştürülmüş enerji elde edersiniz. Bu çözümler tüm vinç türleri, çözücüler, kaldıraç uygulamaları ve süreksiz santrifüjler için idealdir.

Yeniden üretilen enerji, kullanılan çözüme bağlı olarak sistemdeki diğer sürücüler tarafından kullanılabilir veya aynı güç kaynağı devresini paylaşan diğer komponentler tarafından kullanılmak üzere güç ağına doğrudan geri gönderilebilir.