Üretim faaliyetlerinde kar oranını en yükseğe çekmek için enerji maliyetlerinin en aza indirgenmesi en mühim madde olmuştur. Fakat özellikle son senelerde sera gazlarının azaltılması, yüksek emisyon üst sınırları tarafından güçlük çıkarılan ve emisyon ticaret planları aracılığ ile izin satın almak ve satmak zorunda bırakılan ağır sanayi kuruluşları için büyük önem kazanır. Özellikle üst sınırlar düzenli şekilde azaltılarak en üst seviyede üretim ve imalat şirketi planı bünyesine alındı. Karbon emisyonlarını azaltmak içinse gerekli olan sürekli gelişim gereksinimi faaliyete geçirildi. Karbon ayak izinin en aza indirgenmesi sadece maliyet, vergi ve cezalarla ilişkili olmaz. Artık her işletme, çevreye verdiği olumsuz olguları en aza indirgemek için çevre politikalarını ve taahhütlerini dikkate alarak adım atıyor. Çevresel sorumluluğun bilinci, ISO 50001 gibi dünyaca bilinen standartların temelini oluşturup bu alanda güçlü bir delil sunuyor.

BÜTÜNSEL YAKLAŞIM SAYESİNDE ENERJİ TASARRUFU

Enerji verimliliğini iyileştirmenin yolu, pek çok durum için başlangıç noktası, tesis ve proseslerin enerji denetiminden geçer. Görülen enerji tasarrufları, sadece üretim tarafına bakmaktan da fazlasını içerir. Enerji tasarrufu için alınan önlemleri en üst düzeye çıkarıp diğerlerini de proseste ortaya çıkarmak istiyorsanız; elektriksel yüklerin, enerji kaynaklarının, basınçlı hava ve pnömatik sistemler vb. enerji tüketicilerin tamamında etkili bir izlenme sağlamanız gerekmektedir. Omron da enerji verimliliği için iyileştirilecek noktaları belirlemek ve elde edilen tasarrufu ölçümlemek için farklı teknolojiler kullanarak enerji yönetimini bütünsel olarak inceliyor.

Enerji sektöründe bütünsel yaklaşımı benimsemek, üretim operasyonlarıyla alakalı gerçek enerji maliyetlerini belirlemenin yanı sıra prosesleri optimize ederek her birinde en üst düzey enerji verimliliğini sunar. Taleplerdeki pik noktalarını belirleyip parça başına enerji kullanımı maliyetlerin optimize edilmesi, enerji bilgilerinin gerçek bir verimlilikle bağlantılı bir şekilde tamamen şeffaf olması ile mümkündür.

TECRÜBENİN IŞIĞINDA PRATİK ÇÖZÜMLER

Çok Devreli Akıllı Monitörler ve Güç Kaynakları gibi yüksek verimlilik gösteren pano komponentleri de olmak üzere farklı pratik çözümler sunan Omron, aynı zamanda 20 senelik tecrübesi ile kendi tesislerinde enerji tüketimini azaltmak için çalışmalar yapıyor.

GEREKSİZ ENERJİ TESPİTİ

Çok Devreli Akıllı Monitörlerden KM serisi, ihtiyaç dışı enerji tüketimini belirliyor. Ayrıca dahili ekranlı ya da ekransız cihazlar; üretilen ve tüketilen gücü, akımı, gerilimi, ileri reaktif gücü, geri reaktif gücü, güç faktörünü, frekansı ve elektriksel olmayan parametreleri ölçmeye yarar.

YÜKSEK VERİMLİ GÜÇ KAYNAĞI

S8VK Güç Kaynakları, kıyaslanabilir rakip ürünlerden çok daha fazla verim elde edilmesini sağlar. Mesela S8VK-S12024 modeli 5 A'da % 92 verim sunar. Çünkü yumuşak anahtarlamadan sebep ortaya çıkan kaybı azaltmak üzere LLC rezonans devresi yöntemi kullanır.