Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom, tavlama teknolojisini ilk kez deneyen şirket oldu. ‘Tavlama teknolojisi’ olarak tanımlanan bu ileri teknoloji ürünü, nükleer enerji santrallerinin güvenliğini ve ekonomik performansını artırıyor. En önemlisi de VVER-1000 reaktörlerinin yaklaşık 15-30 yıla kadar hizmet ömrü uzuyor. 

MALİYETLER DÜŞÜYOR

Tavlama, nükleer enerji santrallerinin güvenliğini ve ekonomik performansını artırarak VVER-1000 reaktörlerinin hizmet ömrünü yaklaşık 15-30 yıla kadar uzatabiliyor. Böylece hizmet ömrü süresince güç üretimi maliyetinin, kömür santralinin maliyetinden çok daha ucuz olacağı hedefleniyor. MWt-saat başına 29 dolara kadar düşürebileceği tahmin ediliyor. Söz konusu teknolojinin küresel karbon emisyonunu da 7,8 milyar ton kadar azaltmaya yardımcı olacak.

HİZMET SÜRESİNİ UZATAN TEK TEKNOLOJİ

Rosatom, Moskova’ya 900 kilometre uzaklıkta yer alan Balakovo santralinde, bu uygulamayı başarıyla tamamladı. “Kurchatov Enstitüsü” uzmanları tarafından geliştirilen bu teknoloji ile reaktör kanalındaki metalin fiziksel koşullarını iyileştiren, yenileyen bir ısıl işlem kullanarak reaktörün hizmet süresinin uzamasına olanak sağlanıyor. Bu teknolojinin dünyadaki en yeni teknoloji olduğuna dikkat çeken Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev,  “Bugün dünya genelinde yaklaşık 37 VVER-1000 bulunmaktadır. Tavlama, bir reaktörün hizmet süresini uzatmaya olanak sağlayan dünya üzerindeki en yeni ve şu an için tek teknolojidir. Bu teknolojinin ihracatı da mümkün kılacak” dedi.

15 YILLIK HİZMET ÖMRÜ KAZANDI

Bu yenilikçi teknolojiyi geliştiren NRC Kurchatov Enstitüsü”nün Başkanı Mikhail Kovalchuk konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “VVER-türü reaktörlerin nötron ışıması altında uzun süreli işleyişi, reaktör basınç kanallarındaki metal kısımların bozulmasına sebep olur. Bu da tüm nükleer santrallerin ömrünü sınırlayan bir unsurdur. Biz, her türden ve kapasiteden su kullanımlı nükleer güç reaktörüne adapte edilebilecek VVER-1000 nükleer reaktör kanallarını iyileştirici tavlama teknolojisini geliştirerek patentini aldı. İlk iyileştirici tavlama, Kasım ayı ortalarında Balakovo NGS’in birinci ünitesi için yapıldı. Tavlama sonuçlarına göre, VVER-1000 reaktör basınç kanalı, ayrıca 15 yıllık bir hizmet ömrü kazandı.”

REAKTÖRLERİN ÖMRÜ UZADI

Rusya’daki Novovoronej ve Kola NGS’lerde, Ukrayna’daki Rivne NGS’de, Almanya’daki Ermeni NGS ile Greifswald NGS’de ve Bulgaristan’daki Kozloduy NGS’de, orta kapasiteli VVER-440 model ve daha küçük reaktörlerde daha önce de benzer bir teknoloji test edilmişti. Bu teknoloji sayesinde reaktörlerin ömürleri 45-60 yıla çıkması sağlandı. Kurçatov Enstitüsü bilim insanlarının geliştirdiği, geniş kapasiteli reaktörün kanalını tavlayan yeni teknolojisiyle, reaktör kanalındaki metal +565 derecede yavaşça ısındı. Ardından 100 saat sürecek sabit tavlama işlemi başlatılarak metal yavaşça soğudu.