Mühendislik ve Mimarlığı sentezleyerek sürdürülebilir enerji ile birlikte ekolojik ve akıllı binalar üzerine bir iş modeli geliştiren Onsolar, endüstriyel çatılarla ilgili projeler geliştirmeye odaklanıyor. Enerji maliyetlerinin üst seviyelere ulaştığına dikkat çeken Onsolar Kurucu Ortakları R. Seyfettin Tığlı ve Mahmut Kıraç, “Çatı üzeri GES projeleri için plastik, metal ve tekstil sektörüne yoğunlaşıyoruz” dedi. 

“GÜNEŞE MİMARİ DOKUNUŞ YAPTIK” 

On Solar olarak mühendisliği ve mimarlığı birleştirerek yapıların kendi elektriğini üretmesini sağlamak amacıyla yola çıktık. Tüm enerjimizi tamamen kendi kendine yetebilen binalar tasarlamaya yoğunlaştırdık. Bunu yaparken de yapılarda hem çatıda hem cephede panel modülasyonlarını mimari bir eleman olarak kullandık. Kısacası güneş enerjisini mimari bir dokunuş yaptık. Biz insanların ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmek adına çalışırken diğer taraftan da kendi Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyoruz. Örneğin; sadece cepheye cam ya da kompozit kaplama yapmak yerine cephe kaplaması olarak kullanabileceğimiz paneller bulunuyor.  Ekolojik bina statüsüne ulaşabilmesi ve insanlarda farkındalık oluşturulabilmesi için yola çıktık. İnsanlardan da çok güzel reaksiyonlar aldık. 

“ADIYAMAN’DA 3 MW’LIK GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK” 

On Solar olarak Adıyaman’da 3 MW kurulu güce sahip saha projesini hayata geçirdik. Son dönemde fabrikaların ihtiyacına cevap vermek amacıyla endüstriyel çatılar üzerine yoğunlaştık. Bunu yaparken öncelikle fabrika sahiplerinin bu deneyimi kendi evlerinde ya da konutlarında görmelerini istedik. Fabrika sahipleri bu konuyla ilgili bilgi sahibi oldukça maliyet ve fayda analizini daha iyi yapabildiler. Neticesinde aynı uygulamayı kendi fabrikaları için yapmak istediler. 1 MW’lık bir sistemi bir çırpıda kurmak yatırımcının gözünü korkutuyor. Biz her ne kadar detaylı fizibilite raporlarını kendilerine anlatsak da kişilerin kendi deneyimi çok daha farklı oluyor. 

“HEDEFİMİZDE PLASTİK, METAL VE TEKSTİL SEKTÖRÜ VAR” 

Bursa, Kahramanmaraş, Gaziantep, İstanbul ve Denizli’de faaliyet gösteren fabrikalardan plastik, metal ve tekstil sektöründe üretim yapan firmaları ziyaret ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde dudak uçuklatan elektrik faturaları ile karşılaşıyoruz. Fabrikaların gelirleri de o çizgide ancak enerji maliyetleri en üst sıralarda yer alıyor. Özellikle son dönemde yapılan zamlardan dolayı önemi daha da artıyor. Yatırım maliyetleri düşmesine rağmen dövizden kaynaklı TL bazında insanların gözünde ciddi boyutlara ulaşıyor.