Enerji tasarrufu ve atık yönetimi ile ilgili önemli projeler gerçekleştirerek çevreye karşı duyarlılığını gösteren Mercedes-Benz Türk, atık yönetimi ile ilgili Hoşdere fabrikasında 1 milyon avronun ve Aksaray Kamyon fabrikasında ise 700 bin avronun üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Mercedes Benz ayrıca çevre yönetimi sistemi ile öncü projeler geliştiriyor. Mercedes-Benz Türk Ar-Ge Direktörü Mustafa Üstertuna, fabrikanın enerji tasarrufu ile ilgili bilgiler paylaştı. 

“2017 YILINDA YÜZDE 3 TASARRUF SAĞLADIK” 

Çevre yönetimi sistemi ile sektöre örnek projeler sunduklarını söyleyerek tasarruf konusuyla ilgili vizyonunu paylaşan Üstertuna, ISO 14001:2015’e geçiş denetimini başarıyla tamamladıklarını ve 2015 sertifikasını almaya hak kazandıklarını ifade ediyor. Üstertuna ayrıca, yürütmekte oldukları “Sıfır Atık Su” projesi ile suda, “Hava Kirliliği Kontrolü” ile havada ve “Atık Yönetimi” ile karada en çevreci otomotiv üreticilerden biri olmayı sürdürdüklerinin altını çiziyor. Sağladıkları tasarruf rakamlarını ise şu sözlerle paylaşıyor: “Aksaray Kamyon Fabrikamızda 2017 yılında elektrik tüketiminde yüzde 3, doğalgaz tüketiminde yüzde 14 ve su tüketiminde yüzde 20 oranında tasarruf sağladık. Hoşdere Otobüs Fabrikamız ise elektrik ihtiyacının yüzde 100’ünü, kış aylarında da ısı ihtiyacının yüzde 40’ını fabrika içerisinde bulunan “Trijenerasyon Tesisi” ile karşılıyor. Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikamızın kuruluşundan beri kullanılan bina otomasyon sistemi ile yaklaşık yüzde 25 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. Enerjinin daha verimli kullanılmasını hedefleyen ve enerji kesintisi nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz çevresel etkileri kaynağından engellemek amacıyla Hoşdere Otobüs Fabrikamızda kurduğumuz “Trijenerasyon Tesisi” sayesinde doğalgaz kullanılarak; elektrik, ısıtma ve soğutma suyu elde ediyoruz. Bu sistemle elektrik ihtiyacının yüzde 100’ü, kış aylarında ise ısı ihtiyacının yüzde 40’ı ve yaz aylarında klima amaçlı soğutma ihtiyacının bir kısmı karşılanıyor.”   

“2007 YILINDAN BERİ ARAÇ BAŞI YÜZDE 30 ENERJİ TASARRUFU SAĞLADIK” 

Hoşdere otobüs fabrikasında 2007 yılından beri enerji verimliliği çalışmalarının sürdürüldüğünü söyleyen Üstertuna, bu çalışmaların neticesinde araç aşı yüzde 30 enerji tasarrufu elde edildiğini belirtiyor. Ayrıca karbondioksit salınımında yıllık 10 bin ton düşüş sağlamayı başardıklarının altını çiziyor. Üstertuna, Aksaray fabrikasında da benzer bir başarı elde ettiklerinin altını çizerek elektrik tüketiminde yüzde 3, doğalgaz tüketiminde yüzde 14 ve su tüketiminde yüzde 20 oranında verimlik elde ettiklerini ve karbondioksit salınımında yüzde 23,5 oranında düşüş yaşadıklarını söylüyor.