Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA RES-2) rüzgar enerjisi kapsamında yaklaşık bir milyar dolarlık yatırımla kurulacak toplam bin megavatlık santraller, orta ölçekli yatırımcıyı da hedefleyecek. Yeni şartname ile yabancı yatırımcılar için yerli ortak şartı da olmayacak. Sektör, 15 yıllık alım garantisinin kredi bulmayı da kolaylaştıracağı görüşünde.

Son başvuru tarihi 7 Mart 2019 olarak belirlenen yarışmalar dört ayrı bölge için düzenlenecek. Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla’da 250’şer megavatlık rüzgar enerjisi santrali kurulması amaçlanan YEKA RES-2 ihalelerine şirketler konsorsiyum olarak girebileceği gibi yabancı şirketler için de Türk ortak şartı aranmayacak.

Başvuran şirketlerin mali yeterliliğinin, son 3 yıllık satış gelirlerinin 150 milyon lira ve üzeri veya 2018 yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüklerinin 45 milyon lira ve üzerinde olması gerekiyor.


YERLİLİK ŞARTI
Rüzgar türbinlerinin güncel teknolojiye ve IEC 61400 standartları serisine uygun ve asgari gücü 3,0 MWe güce sahip olması gerekecek. Rüzgar yatırımlarında yerlilik oranı şartı kule için yüzde 65, kanat için yüzde 60, rüzgar türbininin diğer tüm ekipmanlarında ise yüzde 51 olacak.

Türbinlerin yerlilik oranı ise yüzde 55 olacak. Yatırım değeri 1 milyar doları bulan santrallerde kullanılacak her bir türbinin kapasitesi en az 3 megavat veya üzerinde olacak, YEKA RES-1 projesine göre daha büyük kapasiteli ve verimli türbinler kullanılması sağlanacak.

DÖRT İHALE AÇILACAK

YEKA RES-2 kapsamında seçilen bölgeler üretime uygunluğu gösteren class 1 ve class 2 bölgeleri arasında yer alıyor. 250’şer megavat için dört ayrı ihale gerçekleştirileceği için büyük yatırımcının yanı sıra orta ölçekli yatırımcıların da ihalelere katılmasıyla, projelerin hem daha hızlı hayata geçirilmesi hem de daha kolay finanse edilmesi amaçlanıyor.

Tavan fiyatı kilovatsaat başına 5,5 dolar/centten açılacak ihaleleri kazanan şirket veya şirketler için lisans süresi 49 yıl geçerli olacak. Kazanan firma veya firmaların ilk 24 ay içinde ön lisans başvurusu yapması ve takip eden en fazla 36 ay içinde elektrik üretiminine başlaması gerekecek. Böylece, en fazla 60 ayın sonunda bu bölgelerdeki rüzgar enerjisi santrallerinde ilk elektrik üretimi gerçekleşecek.