Asaş Alüminyum Enerji Otomasyon Müdürü Hasan Bari Taşkın, Sanayide Enerji Verimliliği Programı’nın konuğu oldu. Alüminyum sektöründeki enerji yoğunluğunun hangi alanlar olduğunu ve enerji verimliliği sağlamak için nasıl çalışmalar yapılması gerektiğini konuştuğumuz Taşkın ile enerjinin etkin bir şekilde kullanılması gerektiğine değindik. 
Taşkın; Türkiye enerji giderleriyle ilgili durumunu şu sözlerle özetledi: “Türkiye, üretmiş olduğu elektrik enerjisinin yüzde 30’unu doğalgazdan, yüzde 25’lik kısmını ithal kömürden ve yüzde 25’lik kısmını petrol ve türevlerden üretiyor. Bu da Türkiye’nin yüzde 75 oranında dışa bağımlı olduğumuzu gösteriyor. Bu yük hem sanayiciye hem vatandaşa önemli bir şekilde yansıyor. Bu sebeple enerji çok ciddi, pahalı ve önemli bir değer. Dünya nüfusunun artışını dikkate aldığımız zaman enerji kullanımını dikkate almamız gerekiyor” dedi. 

“KAPASİTE ARTIŞIYLA ELEKTRİK MALİYETLERİMİZ YÜKSELİYOR”

“Asaş Alüminyum sürekli olarak büyüyen bir firma. Kapasite artışıyla birlikte enerji maliyetleri de artıyor. Örnek vermek gerekirse 2008 – 09 yıllarında aylık elektrik tüketimimiz 750.000 kWh idi. Şimdi ise 14 milyon kWh’tir. Biz enerjiyi iki farklı kaynaktan temin ediyoruz. Birincisi trijenerasyon sistemimizle doğalgazdan elde ediyoruz. İkincisi ise şebekeden temin ediyoruz. Trijenerasyon tesisinin atık ısısını proseste kullanıyoruz. Dolayısıyla prosesin atık ısına bağlı olarak trijenerasyon ve kojenerasyon tesisini devreye alıyoruz ya da almıyoruz. Çok ciddi oranda dışarıdan enerji satın alımı gerçekleştiriyoruz. Bu da her geçen gün artıyor. Böyle olunca enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği bizim firmamız için önem arz ediyor.”  

“ENERJİ YÖNETİM BİRİMİMİZLE ENERJİYİ ETKİN KULLANIYORUZ”

Enerji tüketimi ciddi anlamda artan bir firma olarak 2010 yılında Enerji Yönetim Birimini kurarak enerjiyi etkin bir şekilde yönetmeyi amaçladık. 2012 yılında ise enerji verimlilik bölümünü kurduk ve enerji verimliliği projeleriyle ilgilenmeye başladık. 2015 yılında ISO50001 Enerji Yönetim Sistemi’ni aldık. Tabii bu sistemi sadece VAP projeleri yapmak için değil aynı zamanda enerji kontrol altına alabilmek istedik. Bu aynı zamanda VAP projelerini yapabilmemiz için bize temel oluşturdu.”