Panasonic ile Seferoğlu Elektrik dünyadaki en büyük çatı projesi olarak değerlendirilen projeye imza attı. İlk fazının açılışının gerçekleştirildiği Kayseri Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Güneş Enerjisi Santrali, gündüz tüketimin yüzde 30’unu karşılayacak. 

“İLK FAZ YILDA 7.5 GWh ELEKTRİK ÜRETECEK”

Tesislerin gündüz tükettiği elektriğin yüzde 30’unu karşılamayı hedefleyen çatı üzeri GES projesi, yılda ise 7.5 GWh elektrik üretmesi planlanıyor. Proje, 36 bin metrekarelik çatı alanında hayat buluyor. Toplam yatırım bedeli ise 7.2 milyon dolar olarak ne çıkıyor. Projenin dünyaya örnek olacağını ifade eden Seferoğlu Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Murat Seferoğlu, bu proje ile hem Yenilenebilir enerji Kooperatifinin enerji tasarrufu sağlayacağını hem 22 bin 294 adet ağacın kurtarılacağını söylüyor. Seferoğlu konuşmasına şu sözlerle devam ediyor: “Dünyadaki en büyük çatı projesi olma özelliğini taşıyan bu güneş enerjisi uygulaması, yine ülkemizin 743 KOBİ üyeli ilk çok ortaklı GES projesi olarak ön plana çıkıyor. GES projesi tamamlandığında tesis gücü 35 MWp’e ulaşacak.” 

“TÜRKİYE PAZARINI ÖNEMSİYORUZ”

Güneş enerjisi alanında 43 yıllık Ar-Ge tecrübesine sahip olduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Panasonic Eco Solutions Türkiye Genel Müdürü Tatsuya Kumazawa, Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji kooperatifine ait 5,8 MWp’lık çatı projesinde yer aldıklarını ifade etti. Kumazawa konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye bizim için önemli ve potansiyeli yüksek bir ülke. Avrupa’nın en güneyinde bulunmakla beraber Türkiye, güneş potansiyeli açısından günde ortalama 7,2 saat, yılda ise 2 bin 650 saat güneşlenme saatine sahip durumda. Bu sıcak ve güzel ülkeye daha birçok güneş enerjisi projeleri kazandırmayı diliyorum.” dedi.