Otomotiv sektörünün önemli markalarından biri olan Karsan, Bursa’da yer alan fabrikasında enerji verimliliği sağlamak amacıyla projeler geliştiriyor. Enerjisinin yaklaşık yüzde 60’ını boyahane bölümünde harcayan Karsan, bu bölümündeki tüketimi azaltarak önemli bir verimlilik rakamına ulaşmayı hedefliyor. Örnek projeleri ve elde ettikleri başarılı hakkında bilgi veren Karsan Otomotiv Üretim Müdürü Şenol Yüksel, “Enerjimizin yaklaşık yüzde 60’ını boyahane bölümünde harcıyoruz. Bu sebeple bu bölümdeki tüketimi azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca fırınları ve fanları öncelik sıralamasının başında tutuyoruz. Yoğunlaştığımız konular arasında da motor tipleri, sürücüler ve devre girişleri-çıkışları yer alıyor. Dolayısı ile buradaki yoğunluğumuzu araç başı enerji ihtiyacını nasıl azaltabiliriz çalışmalarına ayırıyoruz.” diyor.

“HER FIRSATTA ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bir sonraki yılın enerji hedeflerini belirlerken o yıl yapılan enerji tüketimi değerlerini baz aldıklarını söyleyen Yüksel, her fırsatta enerjiyi verimli kullanmaya çalıştıklarının altını çiziyor. Yüksel, fabrikada hayata geçirdikleri örnek projeyi ise şu sözlerle anlatıyor: “Kompresörlerden açığa çıkan sıcak havayı değerlendirdik. Bu da yaptığımız örnek projelerden biri oldu. Şöyle ki sıcak hava, kompresör odasının hemen yanında olan Gövde Üretim Birimi’ne verildi. Böylece doğalgaz tüketiminin en yoğun olduğu soğuk kış aylarında enerji tasarrufu sağlamış olduk.”

“TASARRUF SAĞLAMAK İÇİN AYDINLATMA ÖNEMLİ”

Enerji tasarrufu için doğru bir aydınlatma sisteminin kullanılması gerektiğini belirten Yüksel, LED kullanmaya başladıklarını belirtiyor. Ayrıca çay içme molalarında hat lambalarının otomatik olarak kapandığı ve açıldığı bir otomasyon projesinin devreye alındığını belirtiyor. 2018 yılı enerji verimliliği odaklı projeler kapsamında da bir şirketle anlaştıklarını söyleyen Yüksel, “Enerji şirketi ile birlikte analiz yaptık. Bu analize göre hangi alanda çalışmalar yapacağımıza ve ekipmanlara nasıl müdahale yapacağımıza karar vereceğiz.” dedi.