Sanayi alanında gerçekleştirilecek enerji verimliliği uygulamalarının Türk ekonomisine sağladığı katkıları merak ettik ve ST Endüstri Radyo’nun stüdyosunda sektörün önemli önemli bir ismini ağırladık. VAT Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, Enerji Bakanlığı’nın yayınladığı Ulusal Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi halinde 30 milyar dolar tasarruf sağlayacağımızı söyledi. 

“ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI İÇİN ÇÖZÜM SUNUYORUZ”

Türkiye, Sanayi Devrimini geriden takip eden bir ülke olarak sanayisi 1990’lı yıllardan sonra gelişmeye başlamış. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte birçok fabrika kurulmuş ama gelişmiş ülkelere baktığınız zaman belli bir süre geride kalmışız. Sanayinin gelişmeye başlamasıyla birlikte enerjiye olan ihtiyacın ne kadar önemli olduğu anlaşılmış. Çünkü, enerjiniz yoksa üretim yapamazsınız. Türkiye’nin enerji potansiyeli olmamasından dolayı da önemli bir kısmını ithal etmek durumunda kalıyoruz. Bu enerjiyi de almamız ve bedelini ödemek zorundayız. Biz ise satın alınan bu enerjiyi nasıl daha verimli kullanabileceğimiz noktasında çözüm üretiyoruz. Sanayii alanında elektrik, doğal gaz, kömür, atık ısı, soğutma, basınçlı hava, elektrik motorları, aydınlatma ve pompa sistemlerine kadar her şey bu kapsamın içine giriyor. 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARIYLA 30 MİLYAR DOLAR TASARRUF İMKANI” 

Enerji Bakanlığı, 2017 yılında Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı adı altında bir program açıkladı. Bu program kapsamında; Türkiye’nin 2017 – 2023 yılları arasında gerçekleştireceği yatırım planları ve kazançları yer alıyor. Şayet Türkiye 2023 yılına kadar endüstri, ticari binalar, ulaşım, konut ve tarım alanlarına 10 milyar dolar yatırırsa, 2033 yılına kadar yaklaşık 30 milyar doların üzerinde tasarruf edecek.  Elde edeceğimiz bu rakam, Türkiye için müthiş bir başarı olacak. Bu potansiyel Türkiye’de kesinlikle var. Biz sahaya çıktığımız zaman kendini iki ay içerisinde amorti eden projeler gördüğümüz gibi, kendini iki yıl içerisinde amorti eden sistemlere de şahit oluyoruz.  Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hayata geçtiği taktirde sadece tasarruf sağlamayacağız. Ayrıca; Türkiye’de birçok konuyu hareketlendirecek ve istihdam konusunda da mühendislere iş fırsatları yaratılacak.