İZMİR (AA) - Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı olan Hüseyin Vatansever, yerli ve yenilenebilir bir kaynak olan jeotermal enerjinin kullanımında doğru teknik ve projeler seçilmesi gerektiğini söyleyerek, "Akılla, bilimle, teknik mühendislik ilkeleriyle bu nimeti tarımsal sanayide ve konutlarda kullanabiliriz." şeklinde konuştu.

Vatansever, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, jeotermal enerjinin katma değere, elektrik enerjisine ve ısıya çevrilmesinin Türk ekonomisinin yararına olduğunu belirtti.

Jeotermal enerjide yanlış uygulamaların farklı algılara yol açtığına dikkat çeken Vatansever, "Jeotermal, yerli ve yenilenebilir bir kaynak. Bu kaynağı kullanırken tekniğe ve mühendisliğe önem verilmesi, doğru projeler seçilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Vatansever, jeotermal kaynak kuyularından alınan suyun reenjeksiyon kuyularına verilmemesinin ciddi problemlere sebep olduğundan bahsederek, şöyle dedi:

"Reenjeksiyon kuyularının açılması bir maliyet unsuru olarak görülüyor. Bu kuyular mühendislik açısından uygun olduğu gibi, kuyulara verilen suyun tekrar reaksiyona girmesi ve verimini kaybetmemesi açısından da önemli. Aynı zamanda deprem gibi tehlikelere yol açmaması için su yollarının tekrar basılan suyla dolu olması gerekiyor. Ancak, bazı projelerde yanlış uygulamalarla bu su açığa veriliyor. Bu uygulama hem insan sağlığı açısından, hem de tarım arazilerinin verimliliği açısından yanlış. Mühendisliğe, bilime, akla uygun uygulamalar yapılması kaydıyla, bizim bu jeotermal konusunu tekrar el alıp, üniversitelerimizi ve bilim insanlarımızı doğru uygulamalara özendirmemiz gerekiyor."

Jeotermal enerjinin bugün Avrupa'nın pek çok ülkesinde kullanıldığını ve çok verimli sonuçlar elde edildiğinin altını çizden Vatansever, "Dünyanın en soğuk ülkelerinden İzlanda'da elektrik üretiminden sokakların buz tutmasının engellenmesine, tarım üretimi yapan seralardan konutların ısınmasına kadar hayatın her alanında kullanılıyor. Bilim ve teknolojinin imkanlarını sonuna kadar kullandığınızda, vatandaşın size tepki göstermesini gerektirecek bir neden de kalmıyor." dedi.

Vatansever, mikro kojenerasyon sistemlerle jeotermal kaynağın yanlızca ısıtmada değil, soğutma için de kullanılabileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bu sistemler bugün evlerde çok yaygın değil. Mikro kojenarasyon uygulamaları yaygınlaştırılabilir ve bu cihazların yerli olarak üretilmesi teşvik edilebilir. Jeotermal, seraların ısıtılmasında da çok önemli bir faktör. Örneğin, Dikili'de çıkan su 50-60 derece civarında, sera ısıtması için çok uygun. 100 derecenin üzerindeki jeotermal sularda verimli elektrik enerjisi üretmek mümkün oluyor. Biz her seviyede çok zenginiz. Akılla, bilimle, teknik mühendislik ilkeleriyle bu nimeti tarımsal sanayide ve konutlarda kullanabiliriz. Danimarka özellikle bölgesel ısıtma sistemleri noktasında yerli kaynaklara çok önem veriyor. Türkiye ile de o doğru örnekleri paylaşmaya gayret ediyor. Doğru uygulamaları takip etmemiz lazım."