TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 14 - 17 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan IES EURASIA’da, Türkiye’nin enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve ürünler bir araya gelecek. Bu senenin ana konularının arasında ise enerji verimliliği, enerji depolama, endüstriyel aydınlatma gibi kilit noktalar yer alıyor. WIN EURASIA ile ilgili detaylı bilgiler veren Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın, “Endüstriyel aydınlatma ile ilgili özel bir alan oluşturma planımız var. Bu alanda sektörün öncü firmalarına yer verip bu oluşumu enerji verimliliği üzerine yarım günlük bir panel ile zenginleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi. 

2019 yılı için IES EURASIA’nın temel odak noktası ne olacak?

Elektrik enerjisi üretim sistemleri, güç tedariki, iletimi, dağıtımı, depolanma, enerji ve bina otomasyonu, enerji yönetimi, enerji verimliliği ve elektrik mühendisliği Industrial Energy Systems (IES) EURASIA’nın odaklandığı başlıca konular arasında yer alıyor. 14 - 17 Mart 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenleyeceğimiz bu önemli fuar sayesinde, Türkiye’nin enerji sektöründeki yatırımlarına paralel nitelikteki şirket ve ürünler bir araya gelecek. Akıllı ve incelikli tasarlanmış emniyet röleleri ve elektronik bileşenler gibi çeşitli ürünler fuar boyunca sergilenecek.

Fabrikalardaki üretim süreçlerinde enerji verimliliği sağlayacak hangi ürün grupları ve çözümler sergilenecek? 

Fabrikaların üretim süreçlerinde ihtiyaç duyduğu enerji, elektrik ve elektronik sektörlerinin endüstriyel ve ticari uygulamaları, konvansiyonel kaynaklardan yenilenebilir enerjiye kadar farklı güç üretim ve modelleri, depolamadan kablo ve izolatörlere kadar tüm teknolojik çözümler Industrial Energy Systems (IES) EURASIA’da sergilenecek. 
Elektrik güç iletimi kabloları & ekipmanları, elektrik ve elektronik test ve ölçüm cihazları, elektrik motorları & frekans invertörleri, motor sürücüleri, elektrik şalteri ve elektrik güç dağıtım teçhizatı, elektronik ve optoelektronik bileşenler, dişliler, mekanik sürücü sistemleri, aydınlatma ekipmanları, elektronik güç ve mühendislik hizmetleri, ölçüm ve test sistemleri, transformatörler, akümülatörler, kesintisiz güç kaynakları ve Jeneratörler, şebeke yönetimi, güç kalite kontrolü ve merkezi olmayan üretim entegrasyonu gibi ürün grupları sergilenecek başlıca ürün gruplarımız arasında yer alıyor. 

WIN Eurasia kapsamında endüstriyel enerji için ne kadarlık bir bölüm ayrıldı? Fuara sektörden kaç firmanın katılması hedefleniyor? 

2018 yılında olduğu gibi, Endüstriyel enerjiye yönelik faaliyetteki firmalar, 14 - 17 Mart 2019’da da 6 ve 7. salonlarda yer alacak. Dijitalleşme iş hayatının her konuda olmazsa olmaz gerçekleri arasında yer alıyor ve bu değişim sürecine ayak uydurmak tüm sektörler ve paydaşları için vazgeçilmez bir unsur. Bazı noktalarda, hizmet verdiğimiz sektörler açısından değerlendirdiğimizde örneğin otomasyon ve elektronik arasında da bu etkileşim söz konusu ve birbirinden ayrıştırılan keskin çizgilerin çekilemediği bir gerçek. 2018 yılı WIN EURASIA’da temellerini attığımız bu değişim sürecini 2019 yılında da sektörün aynası WIN EURASIA fuarında hem katılımcılarımız hem de ziyaretçilerimiz eşsiz bir ticari platformda deneyimleme şansı bulacak.  2019 yılında bu konu özelindeki katılımcı firma sayısının 150’nin üzerinde olmasını hedefliyoruz.

Fuar kapsamında enerji depolama ile ilgili nasıl bir bölüm olacak? Enerji sektörünün önemsediği bu konuyla ilgili görüşlerinizi öğrenebilir miyiz? 

Sürdürülebilir enerjiye geçiş sürecinde dünya genelinde elektrik depolama sistemlerinin rolü her geçen gün artıyor. Bunun temel nedenlerinden biri elektrik sistemlerinde esneklik sağlayabilmesi ve arz-talepte yaşanan değişimleri dengelemeye yardımcı olması nedeniyle depolama teknolojisine ihtiyaç duyulmasıdır. Enerji depolama teknolojilerindeki gelişme yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını da teşvik ediyor. 

Depolama teknolojilerinin ilerlemesi ve performansının artması, depolama üretim maliyetlerini de aşağıya çekecektir. Bu nedenle gelişmiş ülkeler, bu teknolojilerin yaygınlaştırılmasında kalıcı ve uzun vadeli politikalar üreterek süreci destekliyor. Hannover Fairs Turkey olarak düzenlediğimiz fuarla, Türkiye sanayisine her alanda katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu nedenle Industrial Energy Systems (IES) EURASIA’da enerji depolama teknolojileri öncelikli konularımız arasında yer alıyor. Enerji depolama ile ilgili firmalar 7. salonda yer alacak. Buna ek olarak yine 2018 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz bir diğer uygulamamız ile akıllı ev sistemleri ve bina otomasyonu konularına da fuarımızda öncü firmaların katılımıyla yer vermeye başladık. Bu yıl da bu konuda sektör liderlerine yer vereceğiz. 

Gelen ziyaretçiler enerji verimliliği ile ilgili hangi çözümlerle karşılaşacak? 

Enerji verimliliği, aynı hizmeti veya ürünü herhangi bir şekilde konfordan ödün vermeden daha az enerji kullanarak elde etmektir. Örneğin ışığı kapatmak enerji verimliliği sağlamayacaktır. Verimlilik, tasarruflu ampullerin kullanımıyla elde edilebilir. Yine aynı şekilde binalarda ya da fabrikalarda kullanılan yalıtımlar da buna bir örnektir. Enerjide verimliliğine yönelik yatırım maliyetleri, enerji üretim maliyetlerinin yarısı kadardır. Yani iki katı kadar yatırım yaparak enerji üretiyoruz ama enerji üretiminin yarısı kadar bir maliyetle verimlilik sağlayabiliyoruz. İlk olarak fuar kapsamında düzenleyeceğimiz özel etkinliklerle ziyaretçilerimize ve katılımcı firmalarımıza bu farkındalığı kazandırmayı amaçlıyoruz. 
Enerji verimliliği konusunda ziyaretçilerimize 360 derece bütünleşmiş çözümler sunuyoruz. Ziyaretçilerimiz, enerji tüketiminin nerelerde yoğunlaştığını ve nasıl iyileştirmeler yapabileceklerini fuarımızı ziyaret ederek öğrenecekler. Enerjide verimliliği arttıracak tribünler, jeneratörler, şalt sistemleri, iletimi, dağıtımı ve akıllı şebeke dediğimiz sistemler sunduğumuz çözüm önerileri arasında. 

Elektrik & Elektronik bölümüyle ilgili özel alan oluşturma planı var mı?

14 - 17 Mart 2019 WIN EURASIA’da endüstriyel aydınlatma ile ilgili özel bir alan oluşturma planımız var. Bu alanda sektörün öncü firmalarına yer verip bu oluşumu enerji verimliliği üzerine yarım günlük bir panel ile zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Şu bir gerçek ki Avrasya bölgesinin 6 Lider Sanayii Fuarını Endüstri 4.0 çatısı altında buluşturan WIN EURASIA, 2019’da da her konunun özelinde sektörlerin gerçek zamanlı iş yapma imkanı bulduğu, özel bir platform olmaya devam edecek. Enerji, elektrik, elektronik konuları özelinde üretim, iletim, dağıtım noktasında bugüne dair çözümlerin, geleceğe dair iş yapma şekilleri ile buluştuğu, beraberinde tüm sektör paydaşlarının birbiriyle etkileşim içinde yer aldığı yılın sanayii buluşması olan“WIN EURASIA”da sektörün deneyimleyeceği bir diğer yenilik ise 2018 yılında sektöre damgasını vuran bölgenin en büyük buluşma platformu olmasının yanında, görkemli iş yapma modellerinin daha da zenginleştirilmiş ve farklılaştırılmış iş bağlantıları kurma fırsatlarını geleceğe dair öngörüler eşliğinde sunacak olması.

Katılımcı ve ziyaretçi tarafında beklentileriniz nelerdir?

Geçtiğimiz yıl 146 ülkeden 75 binin üzerinde ziyaretçiyi ve 1,800 üzerinde katılımcı ile bir araya getiren WIN EURASIA’nın en önemli parçalarından biri olan IES EURASIA, yenilenen konseptiyle, 14 - 17 Mart 2019 tarihleri arasında Avrasya bölgesinin en büyük imalat sanayi fuarlarından olacak. Otomotiv endüstrisi, ilaç, kimya endüstrisi, elektrik-elektronik, demir-çelik endüstrisi, plastik ve kauçuk endüstrisi, liman, savunma sanayi, madencilik ve inşaat endüstrisi, enerji ve yenilenebilir enerji, gıda endüstrisi, altyapı yatırımları, tekstil endüstrisi, beyaz eşya sanayi gıda işleme ve ambalajlama endüstrisi gibi birçok sektörden katılımcı ve ziyaretçilerimiz fuarımızda yer alacak. WIN EURASIA çatısı altında düzenleyeceğimiz IES EURASIA’yı ziyaret edecek firmalar, Türkiye’nin bu yöndeki gücünü Avrasya bölgesinin lider imalat sanayii fuarında Endüstri 4.0 konsepti  altında gerçekleştirdiğimiz 26.Uluslararası WIN EURASIA çatısı altında yerinde deneyimleme imkanını bulacaklar.

http://win-eurasia.com/tr