Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde şantiye çalışmalarına devam eden IBC Solar, 2019 yılı ve sonrası için çatı projelerine ağırlık vermeyi planlıyor. Çatı projelerini bireysel ve endüstriyel olmak üzere ikiye ayıran IBC Solar, yurt dışı çalışmalarında da aktif rol oynuyor.  Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’ni Türkiye’den yönettiklerini söyleyen IBC Solar CEO’su Hakan Daltaban, birçok önemli proje ve ihale içinde olduklarını ve 2019 yılında da büyük hacimli saha projelerinin içinde olmayı planladıklarını ifade ediyor.

Son dönemde üzerinde çalıştığınız ve devreye aldığınız GES projesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
 

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde şantiyelerimiz devam ediyor. Özellikle tarım ve kırsal kalkınma hibeleri alan yatırımcılarımızın projeleri devam etmektedir. Kahramanmaraş’ta, Antalya’da, Mersin’de kurulumlarımız devam ediyor. Lisanssız saha projelerin de sonlarına geldik. Balıkesir’de devam etmekte olan projemiz bulunmaktadır. Edirne’de bir tekstil firmasının öz tüketim projesini devreye aldık. Son olarak İstanbul Tuzla’da özel bir okulun çatı projesini de yeni tamamlamış bulunmaktayız. Son dönemlerde elektrik fiyatlarının artışıyla beraber birçok sektörden çatı projeleri ile ilgili talep almaktayız.

Elektrik piyasalarındaki yükselişin devam etmesiyle birlikte fabrikalar enerjisini üretmeye yönelik yatırımlar gerçekleştiriyor. Endüstriyel çatılara yönelik çalışmalarınızı öğrenebilir miyiz?

Endüstriyel çatılara yönelik, bildiğiniz gibi son aylarda elektriğe zamlar geldi, bu zamlar sanayici için ciddi manada maliyet oluşturmaya başladı, birçok firmadan çatı kurulumu teklifi ve fizibilite raporları talepleri gelmekte. Anahtar teslim maliyetler geçen seneye göre düşmüş durumda, sanayiciler bu son gelişmelerle beraber önemli maliyet kalemi olan enerji ile ilgili yatırım çalışmalarını başlatmış durumdalar. Avrupa’da bildiğiniz gibi çatı üzeri kurulumların oranı yüzde 70’in üzerinde, biz de Türkiye çatı pazarı için temelini 5 sene önce attığımız franchise organizasyonumuzu hazırlıyoruz. Bu kapsamda 20 bölgede 50 şehre hitap eden franchise ağımız bulunmaktadır. Bahsettiğimiz ön talepleri karşılamak adına hem satış hem de satış sonrası servis, işletme & bakım vs. gibi yerinde çözümler sunarak, güneş yatırımı yapmak isteyen firmalara anahtar teslim hizmetler sunmaktayız.

Güneş enerji sektörüyle ilgili 2019 yılı beklentilerinizi ve gündem konularını öğrenebilir miyiz? Bu gelişmelere paralel olarak 2019 yılı projelerinizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2019 yılı ve sonrası için beklentilerimiz, çatı pazarı için kabaca ikiye ayırabiliriz; bireysel ve endüstriyel çatı olarak. Bireysel tarafta kamu, regülasyondaki düzeltmelere devam etmekte; proje onay harçlarının kaldırılması, aylık mahsuplaşmanın getirilmesi gibi süreç olumlu ilerliyor. Bir iki pürüz dışında sorun kalmadı. Teknik boyutu dışında finansman kısmı için bireylere KDV istisnası olabilir. Elektriğini yeşil enerjiden sağlamak isteyen küçük yatırımcılara destek verilebilir. Endüstriyel çatı pazarında ise enerji maliyetlerinin artmasıyla, kurumsal firmalar yatırım çalışmalarını hızlandırmış durumdalar ve 2019 yılında birçok sanayi bölgesinde kurulumlar olacak. Bunlardan başka öz tüketim projesi olarak bu yıl olduğu gibi tarım ve kırsal kalkınma hibeli projelerimiz olacak ve burada da ciddi bir endüstriyel çatı pazarı olacak. Arazi ve büyük hacimli projelerde ise mini YEKA olarak adlandırdığımız projelerin hayata geçmesini ve ihale sürecinin başlamalarını bekliyoruz.10-50 MW arası olması yatırımın finansmanı ve birçok isteklinin katılımı açısından önem arz etmektedir. IBC Solar olarak sadece yurt içinde değil yurt dışında da çalışmalarımız devam ediyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’ni Türkiye’den yönetiyoruz. Birçok önemli proje ve ihalenin içindeyiz.2019 yılında da büyük hacimli saha projelerinin içinde olacağız.