Eaton, Nissan ve AES firmalarıyla birlikte xStorage ürününü piyasaya sunan Eaton, kesintisiz enerji kaynağı sağlama noktasında firmalara hizmet sunuyor. Konuyla ilgili bilgi almak için bir araya geldiğimiz Eaton Elektrik Türkiye Ülke Müdürü Yılmaz Özcan, “Amacımız; yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin akülerde depolanması ve herhangi bir kesinti durumunda gerekli olan enerjinin bu sistemden sağlanmasıdır. Bununla ilgili hem akıllı ev hem de endüstriyel tesisler olmak üzere iki farklı ürünümüz bulunuyor. Biz hem endüstriyel tesislere hem de konutlara hitap ediyoruz. İki hedef kitleden güzel dönüşler aldık.” dedi.   

Kesintisiz üretim için fabrikalarda kesintisiz bir enerji kaynağı gerekiyor. Bu ihtiyaca cevap vermek için geliştirdiğiniz teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Dünya, elektrik enerjisinin üretimi ile ilgili ağırlıklı olarak fosil yakıtları kullanılıyor. Bu fosil yakıtlar beraberinde insan sağlığına, çevreye ve doğaya önemli zararlar getiriyor. Günümüzde insanlar yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek bu zararı minimuma düşürmek istiyor. Türkiye’de bu konuyla ilgili ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu alternatif enerji kaynaklarında enerjinin depolanması konusunda ciddi bir engelle karşılaşıyoruz. Güneşin ve rüzgarın olduğu saatlerde üretilen enerjinin depolanması ve sonradan kullanılması önem teşkil ediyor. 
Eaton, Nissan ve AES firmalarıyla birlikte önemli bir yatırıma imza attı. xStorage dediğimiz ürünümüzü piyasaya sunduk. Nissan’ın elektrikli araçlar ve burada kullanılan ürünler konusunda ciddi bir tecrübesi bulunuyor. Aynı şekilde Eaton’ın UPS tarafında akülerle ilgili otomasyon altyapısı bulunuyor. AES’nin ise endüstriyel tesisler alanında kayda değer bir know-how’ı yer alıyor. Nissan ve Eaton’un bu alanlardaki tecrübesi bir araya geldi ve xStorage ürünümüz ortaya çıktı. Burada amaç yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin akülerde depolanması ve herhangi bir kesinti durumunda gerekli olan enerjinin bu sistemden sağlanmasıdır. Bununla ilgili hem akıllı ev hem de endüstriyel tesisler olmak üzere iki farklı ürünümüz bulunuyor. Biz hem endüstriyel tesislere hem de konutlara hitap ediyoruz. İki hedef kitleden güzel dönüşler aldık.  

Enerji ve depolama sistemleri konut ya da endüstriyel tesisler için farklı ürünlere sahip. Bütçelendirme konusunda bu anlamda değişkenlik gösteriyor. İlk etapta belli bir yatırım süreci gerektiriyor. Burada geri dönüş süresinin ne olduğu ve avantajları önem arz ediyor. Kesintisiz enerji sağlaması, şebekedeki pikleri önlemesi, dalgalanmadan oluşabilecek zararları engellemesi öne çıkan avantajları arasında yer alıyor. 

Uygulama örnekleri diğer fabrikalar için önem arz ediyor. Yakın dönemde uygulama gerçekleştirdiğiniz bir fabrika ile ilgili çalışmanızı anlatabilir misiniz?   

Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren bir müşterimiz, zorlu çalışma ortamının yarattığı sorunlardan ve düzensiz elektrik kesintilerinden şikayetçi idi. Olası sorunlarda yedekliliği sağlamak için emniyetli bir paralelleme altyapısına sahip bir UPS sistemine ihtiyaç duyuyordu. Böylelikle üretim hattının kesintisiz ve sürekli çalışmasını hedeflemekteydi. Eaton olarak sunmuş olduğumuz 93E serisi UPS çözümümüz Hot-Sync paralelleme teknolojimiz, yedekli paralel bir UPS altyapısı sunarak müşterimizin zorlu ortamlarda şebeke problemlerinin üstesinden gelmesini sağladı. Böylelikle yıllardır sorun teşkil eden bir çok problemini Eaton UPS’leri ile çözüm bulan müşterimiz sonraki projelerinde de Eaton’ı çözüm ortağı olarak tercih etti. 

Eaton’un 2019 yıl sonu hedeflerini paylaşabilir misiniz? Bu doğrultuda 2020 ile ilgili hangi iş gündeminiz ön plana çıkıyor?

Eaton endüstriyel ve enerji dağıtım müşterileri için orta gerilim çözümlerine odaklanan Türkiye merkezli lider şalt üreticisi Ulusoy Elektrik’in ana ortaklarına ait yüzde 82.275 hissesini satın almak için anlaşmaya varmıştır. Bu anlaşma Eaton’un IEC portföyünü tamamlıyor ve özel orta gerilim çözümleri sunma konusundaki kabiliyetimizi arttırıyor. İşlem, normal anlaşma şartlarına ve yasal onaylara tabi ve bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.