Enerji verimliliğini gündemine taşımayan sanayici yoktur desek abartmayız sanırım. Zira sanayicilerin en büyük maliyeti enerji! Yarınını düşünen her firma üretimde enerji verimliliğini nasıl sağlayacağının peşine düşüyor. Kayıkçı Demir Çelik de bu konuda yatırım gerçekleştirmeyi planlayan markalar arasında. Tesislerinin enerji yoğunluğunu 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Kuddis Kayıkçı sorularımızı cevapladı.

Kuddis Kayıkçı

Kuddis Kayıkçı

Kayıkçı Demir Çelik’in çalışmaları ve üretim kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?

Halen kurucu ortağı olduğum ve 80'i aşkın personeli istihdam ettiğimiz Kayıkçı Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı olarak ticaret hayatına 1976’dan bu yana devam etmekteyiz. Kayıkçı ailesi bünyesinde bulunan tüm şirketlerimizde, şirket içi eğitimleri ve bilgilendirmeleri gerçekleştirerek, başta şahsım olarak personelimizin ülkemizdeki ve dünyadaki gelişimlere ayak uydurmaları en önemli hedeflerim arasındadır. bu nedenle üretim, pazarlama, gıda (paketleme ve ambalaj) ve otomotiv konularındaki yurt içi ve yurt dışı fuarlarını sürekli olarak takip etmekteyim. Bu çerçevede Avrupa ve Orta Doğu seyahatleri yapmaktayım. Aynı zamanda şahsım ve şirketimiz adına İstanbul merkezli Türkiye Vasıflı ve Parlak Çelik Üreticileri Derneği ve Karabük Haddeciler Derneği’nin üyesiyim. Ülkemizde ve yurt dışında farklı projeler konusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Tesislerimizde aylık üretim kapasitemiz; sıcak haddeleme vardiyası 3.500 ton ve soğuk haddeleme vardiyası 1.500 ton civarındadır.

kayıkçı fabrika

Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürün grubunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Yarım yüzyıldan uzun süredir demir-çelik sektörünün en çok tercih edilen şirketlerinden biri olmayı başaran Kayıkçı Demir Çelik, Türkiye’de demir-çelik sanayinin merkezi olarak anılan Karabük ilindeki fabrikasında ürettiği sıcak/soğuk demir çelik ürünlerini; kalite, deneyim ve güven ile üretmeye devam etmektedir. Firmamız bünyesindeki tesislerimizde haddehane: 30-121 mm arası yuvarlak / 28-82 mm arası kare/50x10-150x40 mm arası lama ve 19-62 mm arası altı köşe. Soğuk çekme fabrikası 02-80 mm arası transmisyon mili, 10-60 mm arası soğuk kare, 40x15-120x10 mm arası soğuk lama ve 17-60 mm arası soğuk altı köşe üretimlerini gerçekleştirmektedir. Müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda; üretebildiklerimizi fabrikalarımızda, üretemediklerimizi Karabük’teki muhtelif ürünler üreten tesislerden temin edip ihtiyaçları karşılamaya çalışmaktayız. Ürünlerimiz ağırlıklı olarak otomotiv, makine, savunma sanayi, tarım - ziraat makineleri ve inşaat sektörlerinde kullanılmaktadır.

Fabrikalarınızdaki teknolojik donanım ve otomasyon kullanımı hakkında bilgi alabilir miyiz? Üretim kapasitenizi artırmak için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?

Kalite yönetim sistemi gereklerine uygun olarak ilgili standart belgelerine sahip olan Kayıkçı Demir Çelik, tüm çalışmalarına kaliteli hizmet ve çalışma prensiplerini ekleyerek müşterilerine kusursuz bir deneyim yaşatmayı hedeflemektedir. Ayrıca üretim tesisimizin atar damarlarını teşkil eden yüksek değerli makine ve ekipmanlarımızda yenileme için fizibilite çalışmalarımız devam etmektedir.

Demir çelik sektörü diğer ağır sanayi kolları gibi enerji yoğun bir sektör. Enerjiyi verimli kullanmak için fabrikanızda ne gibi donanımlara sahipsiniz?

Ülkemizde, enerjinin en yoğun kullanıldığı sektörlerin başında gelen demir çelik sektörünün yüzde 20-25 dolayında enerji tasarruf potansiyeli olduğu bilinmektedir. Tesislerimizde kullanmakta olduğumuz elektrik motorlarının yeni nesil elektrik motorlara dönüştürüldüğünde en az yüzde 15’lik elektrik tasarrufu sağlanacağı ve bununla birlikte gaz tasarrufunun yüzde 10’lar civarına ulaşacağını öngörmekte ve bunu gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bu planlamamızı yaparken birçok cihaz ve ekipmanımızı, enerji tasarrufu mümkün olan, en az enerji tüketimi için verimli olmayan ürünlerin üretimden çekilmesi, makine performans derecelendirmesi ve etiketleme, daha fazla enerji verimliliği sağlayan ürünler için finans mekanizmalarımızın oluşturulması ve tüketicinin en verimli ürünler hakkında bilgilendirilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Enerji verimliliğin de belirlediğimiz hedef, tesislerimizin enerji yoğunluğunu 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltmaktır. Bu hedef, daha az enerji ile daha fazla üretimin önünü açacak, enerji yatırım ihtiyaçlarımızı azaltacaktır. Ayrıca temiz çevrenin korunmasına önemli katkılarda bulunacaktır.

''FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR.''

Gündeminizde hangi projeler var? Önümüzdeki sürece yönelik hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

İlk üçüncü sorunuzun cevabında da belirttiğim üzere mevcut olan üretim tesisimizin atar damarlarını teşkil eden yüksek değerli ve kapasiteli makine ve ekipmanlarımızda yenileme için fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca bölgemizde planlanan yeni organize sanayi bölgesi oluşum çalışmalarını yakından takip ederek yeni tesis ve yatırım planlarını sürekli yenilemekteyiz.

Siz sektördeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Demir çelik sektörü ülke ekonomisi ve sanayileşmesinde lokomotif sektör olma özelliğine sahiptir. Demir çelik sanayisinde gözlenen gelişmeler ile kalkınma süreci arasındaki ilişki incelendiğinde ekonominin demir çelikle ilgili alt sektörlerinin gelişiminde demir çelik ürünleri önemli bir rol oynamaktadır. Bu sektörün önemi, en başta tüm endüstriyel dallara girdi vermesinden kaynaklanmaktadır. Demir çelik sektörünün başta inşaat malzemeleri olmak üzere otomotiv, gemi, uçak, demiryolu ve vagon gibi tüm taşıt araçları ve akla gelebilecek tüm makine, cihaz ve eşya üretimine katkısı vardır. Demir-çelik ana sanayindeki olumlu gelişmeler inşaat sektörünün ve demir-çelikten yapılan eşya ve malzeme sektörlerinin de gelişmesinde etkili olmuştur. Bugün inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin gelişimi ile Türk toplumunun konut edinme taleplerinin artmasında doğru orantı gözlemlenebilir. Demir-çelik eşya sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 31 bin işyerinde 150 bin kişi istihdam edilmektedir. Buna keza inşaat sektöründeki istihdam artışı yadsınılmayacak derecededir.