Solar enerji alanında 2011 yılından beri faaliyet gösteren Akas Enerji, 21 MW’lık toplam kurulu gücüyle Türkiye’nin enerji üretimine önemli katkılarda bulunuyor. İnşaatına 2017 yılında başladıkları 14,2 MW’lık GES projesini yeni dönemde devreye almayı planlayan Akas Enerji, ayrıca yeni dönemde devletin enerji sektöründe izlediği politikalara uygun hareket etmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin güneş enerjisiyle ilgili hedefleri ve markanın yeni dönem hedeflerini konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Akas Enerji Operasyon Yöneticisi Burak Atalay “Toplam kurulu gücümüz 21 MW’a ulaştı. 2018 yılında da kurulu gücümüzü en azından bir bu kadar daha arttırma hedefindeyiz. Biz bu konuda biraz yavaş ilerliyoruz. İlk günkü hevesle yeni projelere çalışıyoruz ve kurulu gücümüzü arttırmaya çalışıyoruz.” sözleriyle çalışmalarını aktarıyor.

burak atalay

Burak Atalay

Akas Enerji’nin kuruluşundan ve geldiği noktadan bahsedebilir misiniz?

Akas Enerji 2011 yılında solar enerji alanında hizmet vermek için kurulan bir şirket. Türkiye’de şirket kurmadan önce İtalya’da sektöre girdik ve orada yoğun bir şekilde satış, pazarlama ve kurulum faaliyetlerinde bulunduk. Şirket kurulduğu günden beri Solar Nokta markasıyla birçok firmaya danışmanlık yaptı. Birçok GES projesinde çalışmalar yaptı ve panel satışı gerçekleştirdi. Akdeniz EDAŞ’ın onayını yapmış olduğu ilk 2 proje şirketimiz bünyesinde yapılan projelerdir. Şu anda hali hazırda yapılmakta olan birçok projemiz mevcut. Bunların dışında tamamlamış olduğumuz projelerimiz 21 MW güce ulaştı. Gün geçtikçe de enerji piyasasına daha fazla katkı sağlamaya devam ediyoruz.

2017 yılında hangi GES projelerini devreye aldınız? Projelerin lokasyonundan ve elde ettiği kurulu güçten bahsedebilir misiniz?

  • 2017 yılı içerisinde genel olarak belediyeler ile iş birliği içerisindeydik diyebiliriz. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi, Serik Belediyesi adına anahtar teslim kurulumlar yaptık.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi: 1048 kWp (Antalya)

  • Döşemealtı Belediyesi: 790,76 kWp (Antalya)

  • Serik Belediyesi: 212 kWp (Antalya)

  • Bunun dışında yatırımcılarımız da oldu. Yozgat (1032,2 kWp), Malatya (1630 kWp)’da kurulumu biten projelerimiz var ve hali hazırda şantiyesi devam eden Çankırı, Kurşunlu ve Eldivan’da toplamda 14,2 MW’lık bir proje yürütmekteyiz.

2018 yılında üzerinde çalışacağınız projeleri detaylı olarak anlatabilir misiniz?

Önümüzde 2017 yılında şantiyesi başlamış fakat henüz devreye almadığımız 14,2 MW’lık kurulumumuz bulunuyor. Öncelikli gayemiz en kısa sürede bu projelerin kurulumunu yapmak ve aktif hale getirmek. Bu işlerimizi yönetirken bir taraftan da yeni dönemde devletin enerji sektöründe izlediği politikalara uygun hareket edeceğiz.

''KURULUM AŞAMASINDA TİTİZ DAVRANIYORUZ.''

Santralin verimliliğini artırabilmek için nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz? Özellikle mühendislik konusu ile öne çıkan özelliklerinizi anlatabilir misiniz?

Öncelikle santralin kurulacağı mevkiinin ışınım sıcaklık ve coğrafi koşulları açısından elverişli olup olmadığına dair çalışmalar yapıyoruz. Santralin kurulum aşamasında maksimum verimliliği sağlayacak düzeyde tasarım ve projelendirme gerçekleştiriyoruz. Projelendirme aşamasında dikkat ettiğimiz en önemli konulardan bir tanesi panel üzerine gölgeleme olmamasıdır. Kullandığımız değişik programlar sayesinde santral kurulmadan üretim simülasyonlarını yapmış oluyoruz.

Bu aşamada önemli olan bir diğer konu da, kullandığımız inverter ve panelin maksimum seviyede uyumluluk göstermesi ve çıkış güçlerini uzun yıllar koruyabilmeleridir. Seçtiğimiz tüm ekipmanların yüksek kalitede olmasına önem veriyoruz. Bizler şirket olarak santralin 4-5 sene sorunsuz çalışmasını değil, 20-25 sene sorunsuz olarak çalışmasını amaçlıyoruz. Bu konuda da kurulum aşamasında çok titiz işçilik yapıyoruz.

Güneş santrali kurulum işi sadece panellerin dizilip bunların eviricilere bağlanmasından çok daha fazlasıdır. Yaklaşık 8 yıldır bu panel ve evirici bağlantısındaki elektrik üretiminin değişik ışınımlarda maksimize edilmesi amaçlı çalışmalar yapmaktayız. Kendi bünyemizde kurduğumuz test sistemleri sayesinde ciddi bilgi topladık ve bunları da santrallerde kullanıyoruz. Halen kendi işletmemizdeki santrallerde edindiğimiz tecrübeleri hayata geçirerek verimlilik artışındaki etkisini inceliyor ve kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

ges antalya

Santrallerin verimliliğini artıran bir diğer özellik ise teknik ekipmanların seçimi… Bu anlamda seçim kriterleriniz nelerdir?

Daha önce testini yapmadığımız ve deneyimlemediğimiz ekipmanları kullanırken biraz korkak oluyoruz açıkçası. Yani piyasada kullanılan teknik ekipmanlar herhangi bir teste tabii tutulmadan bizim ürün gamımıza giremez. Özellikle inverter konusunda teknik servisini kendimiz veremiyorsak o ürünü kullanma şansımız olmaz. Panellerin genel-geçer testleri vardır. Almanya TUV’de ya da Çin’de TUV’de daha önce bu testleri yaptırdık ve bu şekilde ilk alımları gerçekleştirdik. Ancak şu anda birçok markanın paneli ve eviricisiyle kurduğumuz tesisler var ve performansa etki etme oranlarını biliyoruz. Bu sayede ekipman seçiminde karar vermemiz artık daha kolay.

Santrallerin bakım ve onarım faaliyetleri ile ilgili hizmet veriyor musunuz? Akas Enerji’nin bu konuyla ilgili öne çıkan özellikleri nelerdir?

Akas Enerji olarak kurulumlarını yapmış olduğumuz santrallerin yanı sıra başka firmalar tarafından kurulumu yapılan santraller için de bakım onarım çalışması yapıyoruz. Çalışan bir sistem için yıllar içerisinde bakım ve onarımlarının yapılması büyük önem arz etmektedir. Santralin kurulduğu ilk birkaç yıl içerisindeki verimi ile sonraki yıllar arasında büyük fark oluşabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için bakım onarım işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Bizlerde bu alandaki hizmetlerimize yıllar içerisindeki tecrübelerimiz ile profesyonel bir ekip oluşturduk. Ekibimiz saha da oluşabilecek tüm olumsuzlukları giderebildiği gibi sonradan oluşabilecek sorunlar içinde önlemler almaktadır. Santralin ana çalışma elemanları olan PV modül, inverter, trafo, pano, uzaktan izleme, kamera sistemleri ve kablolar ile ilgili kontrollere ve onarımlara önem veriyoruz. Bunun yanı sıra bir santralin en önemli koruma işlemi olan yıldırımdan korunma sistemi ve topraklama ile ilgili birçok noktadan ölçüm yapıyoruz ve bizi tatmin edici bir sonuca ulaşana kadar onarım işlemlerimize devam ediyoruz. Bakım onarım konusunda gün geçtikçe portföyümüzü genişletiyoruz. Kaliteli işçilik sayesinde tercih edilen bir firma olmaktan oldukça mutluluk duyuyoruz.

''ÜRETTİĞİNDEN ÇOK PR FAKTÖRÜ ÖNEMLİ.''

Portföyünüzde yer alan santrallerin ürettiği elektrik miktarlarını izlediğiniz SCADA programı ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Bu konuyla ilgili özel bir yazılım kullanıyor musunuz?

Kullandığımız iki program bulunuyor. Altyapı olarak aslında ikisi de temel de aynı prensipte çalışıyor. Santrallerin PR (Performans Ratio) ını hesaplayarak hangi santralde, hangi inverter de sorun olduğunu haber veriyor. Ekipler de buradan hareketle o santraldeki o invertere giderek sorunun çözümüne başlıyorlar. Önce de belirttiğim gibi santralin ne kadar ürettiğinden çok PR faktörü çok önemli. Yani kabaca Çankırı’daki santralde Antalya’daki kadar güneş yoksa o santralde sorun var diyemeyiz. Belki Antalya’da daha fazla elektrik üretiliyor ama santralde 1 evirici olması gerektiği kadar yüksek performans göstermiyor. İşte önemli olan bunun tespiti ve çözümünün bulunması.

Türkiye pazarını güneş enerjisi açısından değerlendirebilir misiniz? 2018 yılında Türkiye’nin mevcut durumu, trafo açığı ve yasal düzenlemelerle ilgili nasıl değişiklikler olacak?

Ben şahsen 2018’de de lisanssız bir pazar olacağını bekliyorum ama 2019’dan itibaren çatı ve öztüketim dışında lisanssız bir pazar beklemiyorum. Zaten Enerji Bakanı’da konuyla ilgili düşüncelerini aktardı. YEKA’dan küçük, lisanssızdan büyük bir lisanslı pazar oluşabilir. Bu uygulamanın benzeri hem rüzgarda hem de güneşte yapıldı. 2019-2020 yılından itibaren 30-100 MW bandında 30-40 proje olabilir. YEKA zaten bu süreçte sektörü biraz meşgul edecek. Yeni gelecek olan YEKA’lar da var bildiğiniz gibi. Kısacası ben 2018 yılının sektörün son senesi olmadığını düşünüyorum.

yozgat köksallar

Çatı pazarının önünün açılacağı bir yıl olması bekleniyor. Bu konuyla ilgili hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir?

Biz Türkiye’de kiremit çatıya kurulum yapıp bunun TEDAŞ’tan onayını alan ilk firmayız. 2013 yılından beri benzer kurulumlar yaptık. Ekibimizin de çatı tecrübesi oldukça fazla. Hemen adapte olabileceğimiz bir alan. Umarım bir an önce yasal düzenlemeler yapılır da 3-4 senedir edinilen bu kadar tecrübe boşa gitmez.

Akas Enerji’nin toplam kurulu gücü nedir? Yeni dönemde bu rakamı ne kadar artırmayı planlıyorsunuz?

Bu ay sonu itibariyle 21 MW’a ulaşıyoruz. 2018 yılında en azından bir bu kadar daha arttırma hedefindeyiz. Biz bu konuda biraz yavaş ilerliyoruz. İlk günkü hevesle yeni projelere çalışıyoruz ve kurulu gücümüzü arttırmaya çalışıyoruz.