VİKO kaçak akım koruma röleleri, Panasonic Eco Solutions Türkiye tarafından kullanıcılara sunuluyor. Ürünler hem güvenilir hem de sağlam yapılarıyla, sistemde ve elektrikli cihazlarda meydana gelebilecek kaçak akım riskine karşı korum kalkanı görevi görüyor.

Elektrikli aletlerde ve devrelerde meydana gelebilecek herhangi bir kaçak akım, her daim toprağa ulaşma eğilimi gösterir. Kaçak akıma direkt veya dolaylı şekilde maruz kalmak, insan bedeninde önemli elektrik şoku yaratabilir. Oluşabilecek herhangi bir kaçak akım, meydana gelme şiddetine de bağlı olarak beden üzerinde doku yanıkları, kas spazmları, nefes alma zorluğu, kalp ritim bozukluğu, bilinç kaybı gibi problemlere neden olur. Maruz kalınan akımın şiddeti artış gösterdikçe, insan veya canlı üzerindeki etkisi ölümle bile sonuçlanabilir. Canlıların bulunduğu yaşam alanlarında meydana gelebilecek her kaçak akım, insan hayatı için büyük tehlike oluşturur. Bu sebeplerden dolayı kaçak akım rölesi kullanımı hayati önem taşır.

Kaçak akım koruma röleleri, yalıtım hatalarından dolayı oluşan kaçak akımı tespit edip bu kaçak akımın belirlenen değer üzerine çıkması halinde panoyu devre dışı bırakır. Bu röleler, devreye giren ya da çıkan akımın eşit düzeyde olmadığı zamanlarda sistemdeki gerilim eşitsizliğinden meydana gelen kaçağı algılayıp enerjiyi keser.

BELİRLENEN KAÇAK AKIM SEVİYESİ NEDİR?

İnsan vücudunun yapısına göre bedenin kaçak elektrik akımından zarar görme seviyesi 30mA olarak biliniyor. 30mA’e kadar olan kaçak elektrik akımı hayati bir tehdit oluşturmazken, bu değerin üzerine çıkan akım seviyesi, canlı hayatını tehlikeye atmaktadır. Kaçak akım röleleri için de belirlenen eşik seviyesi 30mA’dır. Kaçak elektrik akımı, 30mA’yı geçmek üzere olduğunda röle bunu fark edip tehlike yaşanmadan akımı keser. Bu sebeple ev ya da iş yerlerinde kaçak akım rölelerinin kullanılması oldukça önemlidir. Bireylerin elektrikle direkt ya da dolaylı yoldan etkileşimlerine, cihazların da yalıtım hatalarına ve yangın riskine karşı korunabilmesi için röle kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. 30mA değerindeki kaçak akım koruma rölesi insan hayatını korumayı amaçlarken; 300mA değerinde kaçak akım koruma rölesi ise yalıtım hatalarından meydana gelen yangın tehdidini ortadan kaldırmaya yarar.

KAÇAK AKIMA GEÇİŞ YOK

Hem tasarımı hem de işlevsel kullanımı ile güvenli bir tercih olan VİKO Kaçak Akım Röleleri; ev, ticari veya endüstriyel alanlarda kullanılmak için tasarlanmıştır. 30mA röleleri canlı hayatı koruma, 300mA seviyeli röleler ise yangın koruma için kullanılır. Kullanacağınız kaçak akım koruma röleleri, topraklama sistemi ve sigortalarla birlikte sistemin tamamlayıcısı olur. Rölelerin otomatik sigortalar ile tasarımsal uyumluluğu, iğne ve çatal tipi busbar bağlantısına uygun terminalleriyle özellikle pano uygulamalarında pratik ve basit montaj kolaylığıyla kullanıcılara çözümler üretir. Ayrıca Kaçak Akım Röleleri 2, 4 kutup seçenekleri ile 30mA ve 300mA hata akım kesme değeri, 25A-80A arası beyan akım değerleri ve 6kA kısa devre kesme kapasitesi ayrıcalıklarını taşır.

KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİN ÖZELLİKLERİ

* 2 ya da 4 kutup

* 30mA ve 300mA hata akım kesme değeri

* 25A, 32A, 40A, 63A, 80A beyan akım değerleri

* 6kA kısa devre kesme kapasitesi

RÖLELERİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ

* Kolay ve sağlam çalışma mekanizması

* Kablo, iğne ve çatal tipi busbar girişine uygun bağlantı terminalleri

* Düzenli kontrol için aylık test butonu

* Elektrik şokları ve yangına karşı üstün koruma

* IP 20 sınıfı elle temasa karşı yüksek korumalı bağlantı terminalleri