İstanbul Saint-Joseph Lisesi, 2018 yılının yaz döneminde örnek bir projeye imza attı. Okulun içerisinde marangozhanenin 171 metrekarelik çatısına kurulan GES projesinde toplam 104 adet panel kullanıldı ve bugüne kadar 12.500 kWh’lık elektrik üretimi gerçekleştirdi. Lisenin hedefi ise yılda 33.000 kWh elektrik üretmek ve karbon salınımını 25 ton azaltmak.

“ELEKTRİK, LİSENİN ÖZTÜKETİMİNDE KULLANILACAK”

Okulun toplan elektrik tüketim miktarının yüzde 12’sini karşılamak amacıyla GES projesini hayata geçirdiklerini anlatarak konuşmasına başlayan İstanbul Saint-Joseph Lisesi Doğa Bilimleri Merkezi ve Sürdürülebilir Kalkınma Koordinatörü Ahmet Birsel, küresel ısınmaya karşı önlem almak ve iklim değişikliğinin önüne geçmek amacıyla böyle bir projeye imza attıklarını söyledi. Bu soruna kendi imkanları çerçevesine çözüm bulmak için proje geliştirmeye karar verdiklerini belirten Birsel, “Anıtlar Yüksek Kurulu’nun ve Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile örnek olmasını arzu ettiğimiz bu projeyi uygulamaya koyduk” dedi. Birsel, en yüksek elektrik üretiminin Temmuz ayında 5.000 kWh civarında; en düşük elektrik üretiminin ise Aralık ayında yaklaşık 1.000 kWh olmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Birsel, santralin, sadece lisenin öz tüketimi için kullanıldığını vurguladı.

“YENİLENEBİLİR KAYNAKLARIN KULLANIMINI ÖNEMSİYORUZ”

Yaz döneminden beri elektrik üretmeye devam ettiklerini söylerek konuşmasına başlayan Saint-Joseph Lisesi Müdürü Paul Georges, doğanın zenginliklerini keşfetmeye devam edeceklerini ve yenilenebilir kaynakların kullanımını önemsediklerini belirtiyor. Bu anlayış ile öğrencilerine eğitim politikası uyguladıklarına dikkat çeken Georges, amaçlarının fotovoltaik kiremitler gibi daha az görünen inovatif malzemeler kullanarak enerji üretimini daha geniş alanlara yaymayı planlamak olduğunu söylüyor. Georges, bir diğer hedeflerinin ise ekmek fırını olarak kullanılan binanın LEED normlarına uygun olarak restore etmek olduğunu ifade ediyor.