GENSED ve Smart Energy Başkanı Halil Demirdağ, güneş enerjisi sektörünün 2018 yılında geldiği noktayı değerlendirdi ve 2019 yılı sektör hedeflerini paylaştı. “Güneş enerjisi sektörünün 2018 yılında toplam kapasitesini 5 bin MW’ı geçti. Yerlilik oranı ise güneş enerjisi sektöründe yüzde 75’i aştı.” Sözleriyle sektörün geldiği noktayı değerlendiren Demirdağ, 2019 yılında daha iyisinin yapılabileceğini ve alım teşviğinden daha ziyade yeni kapasite istediklerinin altını çizdi.

“2018 YILINDA 5.000 MW’I AŞTIK”

“Türkiye güneş enerjisinin toplam kurulu gücü 5 GW sınırını geçti. Bu rakamın 4291 MW lisanssız ve 82 MW lisanslı projelerden oluştu. Hayata geçen bu projeler sayesinde Türkiye’nin gücü 5 yılda tam 125 kat artmış oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise RES ve GES projelerine 10 yıl içerisinde 10 bin MW daha ilave edilmesi hedefliyor. Biz görevimizi yerine getiririz.” Konuşmasına bu sözlerle başlayan Demirdağ, Türkiye’nin 5.000 MW sınırını geçmesinin önemli olduğuna da dikkat çekti ve yerli ve milli enerji kaynağımız olan güneşi en verimli şekilde kullanmamız gerektiğini ortaya koydu.

“GÜNEŞ DÜNYANIN EN UCUZ ENERJİ KAYNAĞI”

“Güneş dünyanın en ucuz enerji kaynağı” diyerek güneş enerjisi santrallerinin önemine değinen Demirdağ, Türkiye’de daha fazla proje geliştirilebilmesi için yeni kapasite yaratılması gerektiğini ifade ediyor. Üretici desteklendiği taktirde sektörün önünün açılacağını belirten Demirdağ, 2019 yılında kaliteli işler yapmaya devam edilebileceğini dile getiriyor. Demirdağ konuşmasını şu sözlerle tamamlıyor: “Güneş enerjisi alanında gelişen yeni teknolojiler sayesinde verimlilik ortanları artıyor. Bu sayede daha uygun maliyetlerle proje geliştirilebiliyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki gücünü artırması için gelişmiş ülkelerdeki projeleri incelemeli ve aradığı enerjiyi yerin üzerinde bulmalı. Güneş enerjisi sayesinde Türkiye bağımsızlığı kazanabilir.”