Enerji maliyetlerinin yükseldiği son yıllarda, sanayicilerin maliyetleri kontrol altında tutması açısından enerjiye yatırım yapmalarının bir gereklilik olduğunu ifade eden Kenan Aydoğdu, 2018 yılında başlattıkları projelerle bu konuda önemli adımlar attıklarını söyledi. Aydoğdu ayrıca tüm çalışmalarla toplam enerji tüketiminde %9,1 oranında tasarruf elde ettiklerini belirtti. 

“ENERJİYE YATIRIM YAPMA ZAMANI” 

Aydoğdu, “GF Hakan Plastik olarak enerji tüketimi yaptığımız her alanda “Daha merkezi, daha kontrollü, daha ölçülebilir, ihtiyaç kadar çalışan ve az enerji tüketen” bir sistemler bütünü yaratma çabası içerisindeyiz. Bu sebeple gerekli altyapı yatırımları yapılması, yatırımların performansının ölçülmesi ve takip edilmesi, çalışma ortam ve şartlarını geliştirici faaliyetler, yapılan çalışmaların tüm organizasyona yaygınlaştırılması ve daha etkin bir enerji yönetimi isteği içindeyiz. Bir önceki yıla baktığımızda enerji maliyetlerinin yaklaşık %45 oranında arttığını görüyoruz. Bu nedenle enerji maliyetlerinin mevcut haliyle, tam yatırım yapma zamanı” dedi. 

“ENERJİ TÜKETİMİNİ YÜZDE 49 AZALTTIK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydoğdu, “Silenta Extrüzyon sessiz boru hattı gibi yeni yatırımlarımızda, enerji kullanım seviyesi en verimli motor ve grupları seçerek enerji verimliliği üzerinde duruyoruz. Enerji tüketimi izleme sistemi kurduk ve bir PLC program yardımı ile anlık tüketimleri takip etmeye başladık.  Çerkezköy fabrikamızda enerji analizörleri yardımı ile tüketimleri kontrol edebiliyoruz. Yaptığımız başka bir çalışma da, tüm kompresörlerin convertörlü yapıya dönüştürülmesi oldu ki bu yapı, enerji ihtiyacına göre enerji üretimi sağlayan, paralel bir sistem olup kompresörlerin enerji tüketimlerini optimum seviyede tutmamızı sağlıyor. LED sistemlerine dönüş yatırımı ile toplam aydınlatma maliyetlerimizde yüzde 19 oranında iyileşme sağladık. Verimliliği daha yüksek, frekans konvertörlü vakum pompaları ile yüzde 49 oranında daha az enerji tükettik.  

“HEDEFİMİZDE GÜNEŞ VAR”

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmanın önemli olduğunu kaydeden Aydoğdu, devlet teşviki ve yönlendirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili olarak ise şu sözleri paylaştı: “Güneş enerjisi dönüşüm sistemleri-Solar System- sanırım bu anlamda özellikle endüstriyel ürün üreten kuruluşların yönlenebileceği bir alan gibi görünüyor. Biz de solar sistemleri araştırarak güneş alanında çalışmalar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.