ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya hükümeti tarafından, ülkenin Afar, Somali,Oromiya ve Tigray eyaletlerinde kurulacak olan 6 güneş enerjisi santrali için 800 milyon dolarlık ihale açılacağını bildirildi.
Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kamu-özel iştirakiyle kurulumu gerçekleşecek santrallerin toplam 798 megavat kapasitede mevcut güce sahip olacağı belirtildi.

ETİYOPYA'DAKİ İHALEYLE HANGİ ÜLKELER İLGİLENİYOR

Bakanlık Sözcüsü olarak, Haji Ibsa da yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa'dan çok sayıda şirketin, yeni kurulacak olan santral projelerine ilgi gösterdiğini belirterek, bu konu ile ilgili olarak teklif toplama tarihlerini de yakın zaman içerisinde kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

ETİYOPYA'NIN 3. BÜYÜK İHALESİ

İhale, ülkede şimdiye kadar yapılan üçüncü büyük güneş enerjisi ihalesi olma özelliğini taşıyor. En son 2017 senesinde, Etiyopya'nın, Oromiya eyaletinde gerçekleştirilen 100 megavatlık güneş enerjisi santrali ihalesini İtalyan olan bir şirket kazanmıştı.

ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 100'ÜNÜ YENİLENEBİLİR ENERJİDEN SAĞLAMAK...

Dünya da enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan birkaç ülkeden biri olma özelliğini taşıyan Etiyopya, aynı zamanda toplam enerji üretiminin de yüzde 90'ından fazlasını hidroelektrik santrallerden elde etmekte.
Yıl boyunca, ülkenin hemen hemen tamamı güneş almakta olan ülkede, 2020 senesine kadar güneş enerjisinde kurulu gücün 300 megavata çıkarılması hedeflenmekte.