Kesintisiz Güç Kaynakları, invertör, redresör ,regülatör gibi ihtiyaç duyulan standart ve özel tipteki güç sistemlerini tasarlamak, üretmek, satış ve satış sonrası servis hizmetlerini vermek amacıyla 2000 yılında kurulan Esis Power, yurt içinde ve yurt dışında kesintisiz enerji isteyen her sektöre hitap ederek hayatınıza enerji katıyor. Kuruluşunun 18’inci yılında İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu yeni fabrikasına taşınan Esis Power, yenilikçi ürünlerini pazara sunmaya hazırlanıyor. Firmanın yatırım faaliyetleri ve yeni dönem hedefleri ile ilgili görüşmek için yerinde ziyaret ettiğimiz Esis Power Pazarlama ve Satış Direktörlüğü görevini üstlenen Erkan Özkan, son dönemlerde “Yenilenebilir Enerji” alanında ürünler tasarladığını söyleyerek konuşmasına başlıyor ve ekliyor: “Güneş Enerjisi sektörüne yönelik solar invertör ürünleri ile adını duyurmaya başlayan firmamız buna paralel olarak elektrikli araçlar için şarj istasyonu ürünlerini de yakın bir zamanda pazara sunacaktır. Firmamız bugüne kadar birçok teknolojik ürün geliştirmiş ve ürettiği tüm ürünleri için gerekli tüm patentlerini almıştır.” diyor. Özkan, ayrıca 2017 yılında Ar-Ge merkezi olduklarını hatırlatırken “Böylece hem akademik çevrelerle beraber teknolojik araştırmalarımız artacak hem de ürünlerimizin kalitesini perçinlemiş olacağız. Ar-Ge merkezi olmamızın getirdiği avantajları hem ürünlerimize yansıtacak hem de farklı projeleri geliştirme imkânı bulacağız.” diyor.

ARGE

TÜRKİYE’NİN 599’UNCU AR-GE MERKEZİ

Yeni fabrika yatırımınızdan bahsedebilir misiniz? Ne kadarlık bir yatırım bütçesi ayırdınız?

Esis Power olarak Ümraniye’de yer alan fabrikamızda faaliyetlerimize devam ediyorduk. Orada yaklaşık 2 bin beşyüz metrekarelik bir alanımız bulunuyordu. Zaman içerisinde kapasitemizin artmasıyla birlikte daha geniş bir alana ihtiyaç duyduk. Üretim, Ar-Ge, depo, satış gibi departmanların hepsini tek bir çatı altında toplamak istedik.

Yeni fabrikamız 500’ü açık olmak üzere toplam 4 bin metrekare alan üzerinde yer alıyor. Ayrıca, Türkiye’nin 599’uncu Ar-Ge Merkezi olarak faaliyetlerimiz burada devam ediyor. Ar-Ge Merkezi olarak başta Savunma Sanayi olmak üzere farklı sektörler için özel üretimler gerçekleştiriyoruz. Kimsenin cesaret edemeyeceği tipte özel ürünler üretiyoruz. En son Ankara’dan talep edilen özel bir proje kapsamında 1 faz girişli, 3 faz çıkışlı 600kVA lık özel bir KGK geliştirdik. Zor bir projeydi ve standart üretim yapan firmaların reaksiyon veremeyeceği türdendi. Standart çözümlerimiz yanısıra bu tarz özel tasarım gerektiren projeler için çözümler geliştirebilme esnekliğimiz , güçlü yanlarımız arasında yer alıyor. Zor koşullarda çalışması için tasarlanmış Özel ürünler ve Savunma Sanayine üretimimizin getirdiği tecrübeyi ve kaliteyi standart üretimimize de yansıtıyoruz.

Hizmet verdiğimiz odaklandığımız sektörler arasında; Enerji ,Haberleşme ve Bilişim ,Savunma Sanayi, Ulaştırma ve Endüstri yer alıyor. Referans listemiz içerisinde; Siemens ,ABB , Schneider ,Teiaş ,Çalık Enerji ,Sanko ,İgdaş , Botaş ,Mobil Oil ,RWE Turcas,Toyota ,Ford ,B/S/H,Türk Telekom ,Avea;Vodafone ,Ericcson,Turkcell ,IBM ,HP , TCDD , Karayolları ,Sefine Tersanesi , Adik Tersanesi , İstanbul Tersanesi KarayollarıGenelMüdürlüğü,Lufthansa ,Sefine Tersanesi , Medikal Park , Boğaziçi Üniversitesi ,ODTÜ , Hava Kuvvetleri ,Deniz Kuvvetleri ,MSB ,Aselsan , Roketsan , TAİ/TUSAŞ ,MKE,Meteksan Savunma ,Vestel Savunma gibi büyük firmaların yansıra 5000nin üzerinde kobi bulunmaktadır.

ESİS POWER

TÜRKİYE'NİN İLK YEREL SOLAR İNVERTER ÜRETİCİLERİNDENİZ

Son dönemde üzerinde çalıştığınız bir proje var mı? Kısaca bahsedebilir misiniz?

En son İzmir MSB’nin hazırladığı Savunma Sanayi ihalesini aldık. Bu ihale için Standart güç kaynaklarımız yanında hava radar üslerinde kullanılmak üzere iklimlendirmeli konteynır içinde mobil tipte UPS’ler hazırlayacağız. Hava radar istasyonlarına yönelik özel çözüm kapsamında Esis Power, bu şartlarda ürün geliştiren tek yerli firma olarak öne çıkıyor.

Özel ürünlerimiz arasında; frekans konvertörleri ve redresörler de bulunuyor. Gölcük’te yer alan bir proje için 1 MW’lık sistemlerden oluşan denizaltı akü şarj ve deşarj sistemlerini hazırladık. Tasarımını, üretimini ve uygulamasını tamamen biz gerçekleştirdik.Yerli bir üretici firma olarak bu kapsamda yerlileştirilen bir proje içerisinde olduğumuzdan dolayı mutluyuz.

Türkiye’nin ilk yerel solar inverter üreticilerindeniz. Ar-Ge projelerimiz içerisinde de yer alıyor. Ancak maalesef solar sektöründe Çin ürünleriyle fiyatsal sebeplerle rekabet edemiyoruz. Çatı üzeri GES projelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu alanda daha aktif rol oynamayı planlıyoruz.

İhracat konusundaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

İhracat alanındaki çalışmalarımız artarak devam ediyor. Ciromuzun yüzde 30’undan fazlasını ihracattan elde etmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşabilmek için yeni pazar araştırmalarımız devam ediyor. Başta Afrika ve Orta Doğu olmak üzere 50’nin üzerinde ülke ile çalışıyoruz. Yeni dönemde Rusya pazarıyla ilgili de çalışmalarımız devam edecek.

Esis Power olarak dış ticaret, standart bayi kanalı , ve proje kanadı olmak üzere üç alan üzerinden çalışmalara odaklanarak dengeli bir şekilde büyümemize devam ediyoruz.Müşterilerimiz tarafında satış öncesi ve sonrası hizmet kalitemiz oldukça yüksek.

Özellikle savunma sanayi alanında Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve arkasından Kara Kuvvetleri geliyor. Askeri kanat bizi çok seviyor çünkü biz onlara hızlı bir şekilde destek veriyoruz, ihtiyaçlarını analiz edebiliyoruz. Askeri işlerde servis ve yedek parça konusuyla ilgili hızlı reaksiyon vermeniz gerekiyor. Savunma sanayinin yüzde 60’ın üzerinde yerlilik oranına ulaşılması hedefleniyor. Bu da bizim gibi yerli üreticilere önemli bir katma değer sağlıyor. Savunma sektörünün de 10 yıl içerisinde daha çok büyüyeceğini düşünüyoruz.

YERLİLİK ORANININ ARTMASI OLDUKÇA ÖNEMLİ

Ar-Ge Merkezi’nin gündeminde hangi çalışmalar yer alıyor?

Ar-Ge Merkezi’nin gündeminde savunma ,solar , elektrikli araç gibi sektörün ihtiyaç duyduğu özel ürünlerin geliştirilmesi bulunuyor. TUBİTAK ve KOSGEB destekleri alıyoruz. Ayrıca yerli ürün sertifikamız bulunuyor. Bu sayede yüzde 60 ila 80 bandında yerli ürün üretebiliyoruz. Özel ürünlerde bu oran yüzde 98’lere kadar çıkıyor. Yerlilik oranının artması oldukça önem arz ediyor. Yerlilik belgesi alabilmek için ürün tedarik ettiğiniz firmalarında Sanayi ve Ticaret Odası’na kayıtlı olması gerekiyor. Bu sayede birçok tedarikçi firma Sanayi ve Ticaret Odası’na kayıt yaptırdı.

Esis Power’in yönetim kadrosunu ve ekibinizi yakından tanıyabilir miyiz?

Kurucularımız elektrik- elektronik mühendislerinden oluşuyor. Şirket Kurucusu ve Genel Müdürü Uğur Börekçi Bey ,diğer şirket ortaklarımız ise GMY-Finans Mustafa Bıyık Bey ve GMY-Arge,Üretim Halit Zengince Bey dir. Yönetim kadrosunun şirket içerisinde aktif olarak çalışıyor olması, en önemli avantajlarımız arasında yer alıyor. Bu sayede iş süreçleri hızlı bir şekilde ilerliyor. Ancak profesyonel ve kurumsal yaklaşım ,yönetim süreçlerini de elden bırakmıyoruz.

Şirket çalışanlarımızın büyük bir oranını teknik personel oluşturuyor. Özellikle UPS üretiminde teknik bilgi birikimi yüksek kişilerin bir araya gelmesi gerekiyor. Bu da standart dışı ürünlerin üretimi ve uygulaması konusunda bizi başarılı bir noktaya ulaştırıyor.

Esis Power’ın kuruluşunun 18’inci yılını kutluyoruz. Yerli bir şirket olarak sektörde 18 yıl aktif olarak çalışmak ve büyümesini istikrarlı bir şekilde devam ettirmek kolay bir şey değil. Bu sebeple ESİS POWER olarak sektördeki yolumuza başarılı bir şekilde iş sürekliliğinizi sağlayarak ve hayatınıza enerji katarak devam ettiğimizi söyleyebilirim.