Endüstriyel Fırın Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (EFSİAD) Başkanı Mehmet Özdeşlik, Enerjisini Üreten Fabrikalar programına konuk oldu. Enerjinin verimli kullanılmasıyla yüzde 30 tasarruf sağlanabileceğini belirten Özdeşlik, Türkiye’nin cari açığının kapanması için enerji ile ilgili etkin çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİ İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAYABİLİRİZ”

“Türkiye’nin en önemli sorunu cari açıktır ve bu açığın en önemli kısmını enerji oluşturmaktadır. Biz enerjimizi ithal ediyoruz. Dolayısıyla bizim enerjimizi verimli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Sanayi, ulaşım ve konutlarda enerjiyi verimli kullanarak yüzde 30 tasarruf sağlamak mümkündür. Saha da bu konuyla ilgili başarılı uygulamalar görüyoruz. Biz enerjide yüzde 10 tasarruf edersek otomotiv yan sanayinin yapmış olduğu ihracat kadar ekonomiye katkı sağlayabiliriz. Türkiye’nin enerji giderlerini incelediğimiz zaman sanayide yüzde 35, ulaşımda yüzde 30, hizmet sektöründe yüzde 15 ve konutlarda yüzde 10 oranında harcama yapıldığı görülüyor. Dolayısıyla enerjiyi verimli kullanabilmek için sadece sanayiye yoğunlaşmak yetmiyor. Aynı şekilde enerjinin tüketildiği tüm alanları değerlendirmek gerekiyor. Enerji verimliliğine ilk olarak evlerde başlamamız lazım.   

“ENERJİYİ YOĞUN KULLANAN SEKTÖRLER DEĞERLENDİRİLMELİ”  

Enerjinin büyük bir kısmı demir-çelik sektöründe kullanılıyor. Enerjiyi yoğun kullanan diğer sektörlerin başında ise alüminyum, cam, seramik ve çimento geliyor. Enerji tüketiminin yanı sıra ciddi oranda emisyon oranları bulunuyor. Her yapacağımız enerji tasarrufu ile çevreye önemli katkıları olacaktır. Sanayide enerji verimliliği sağlamak için her adımın doğru atılması ve yatırımların ona göre gerçekleşmesi gerekiyor. Örneğin; doğru motor güçlerinin tespiti oldukça önemlidir. Doğru pompa seçimiyle yüzde 25 oranında enerji verimliliği sağlanabileceği yönünde raporlar bulunuyor. Üreticilerin enerji verimliliği sağlayabilmeleri için öncelikle aydınlatma sistemlerini değiştirmeleri gerekiyor. Bu alanda gelişen yeni teknolojiler sayesinde yüzde 70’e varan tasarruf elde etmek mümkün. Basınçlı havayı elde etmek için ciddi bir enerji tüketimi yapıyoruz. Tesisattaki en küçük kaçak ise çok büyük boyutlarda zarar etmemize neden oluyor.”