“Fabrika Çatılarında Güneş Uygulamaları” paneli ile organizasyona start veren Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi, sektörün önemli isimlerini ağırlıyor. Moderatörlüğünü MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi – Yenilenebilir Kaynaklar ve Atık Yönetimi Komitesi Başkanı Gökhan Yetkin’in üstlendiği panelde, Resolt Enerji Genel Müdürü Yusuf Özer, Zorlu Enerji Satış Müdürü Mehmet Özenbaş, SolarEdge Türkiye Ülke Müdürü Cemil Tolun, Konar Enerji İş Geliştirme Direktörü Attila Yapar ve Yeo Solar İş Geliştirme Direktörü Sami Serin yer aldı. 

“Enerji Piyasaları önemli bir değişim yaşıyor” 

“Fabrika Çatılarında Güneş Uygulamaları” paneline “Güneş Çatıdan Doğar” başlıklı konuşması ile katılan Zorlu Enerji Satış Müdürü Mehmet Özenbaş, “Tüm dünyada enerji piyasaları önemli bir değişim içerisinde. Sürdürülebilirlik günümüzde en önemli kavramlardan biri haline geldi. Üretimin, istihdamın, talebin artması beraberinde enerji ihtiyacını da artırıyor. Bu da elektrik maliyetlerinin dünya çapında yükselmesine neden oluyor.” sözleriyle konuşmasına başladı.   Enerji dünyasında yaşanan değişimi ise erişilebilirlik, güvenilebilirlik ve sürdürülebilirlik olmak üzere üç ana başlığa ayırdı. Türkiye’de sadece akıllı telefonlar sebebiyle enerji tüketiminin arttığını dile getiren Özenbaş, 2000’li yıllarda dünyada en çok enerji talep eden ülke Amerika iken şimdi Çin olduğunu belirtti. Enerji talebi ile ilgili 2040 yılı öngörülerini ise şu sözlerle paylaştı: “2040 yılında enerji talebinin en çok Çin’de artması öngörülüyor. Onu Amerika, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkeleri takip edecek.  Dünyada solar pazarının geldiği son noktayı değerlendirmek gerekirse; toplam solar kurulu gücümüzü 500 GW’ın üzerine çıktı. Bu rakamın 150 GW’ını Çin üstlenirken, 60 GW’ını Amerika ve 45 GW’ını Almanya oluşturdu. 2018 sonu itibariyle toplam global Pazar geçtiğimiz yıl için 100 GW’ın üzerinde seyretti. 2019 yılında ise 120 GW mertebesinin geçmesi bekleniyor.” dedi. 

Çatı projelerini yaparken hangi kriterlere dikkat edilmeli? 

“Fabrika Çatılarında Güneş Uygulamaları” panelinde “Çatı GES Pazarı ve Kurulum Kriterleri” başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Konar Enerji İş Geliştirme Direktörü Attila Yapar, dünyadaki solar pazarı hakkında da önemli bilgiler paylaştı. Konuşmasına, “Konar Enerji 2013 yılında kurulan bir enerji firmasıdır. Anahtar teslim olarak güneş enerjisi yatırımları yapıyoruz ve EPC hizmetlerini üstleniyoruz. Dünyada güneş enerjisi nereye gidiyor, Türkiye bu sektörün neresinde yer alıyor ve çatıya güneş enerji santrali kurmak isteyenler için temel kriterler? olmak üzere üç sorunun cevabının üzerinde duracağım” sözleriyle başlayan Yapar, öncelikle dünyadaki solar pazarını değerlendirdi. Dünyadaki güneş yatırımlarının 2017 yılına kadar sekiz kat arttığına dikkat çeken Yapar, son üç yıl içerisinde bu rakamın daha artacağını öngörüldüğünü belirtti. Yapar, çatı projelerinin önünün açılacağı şu günlerde projeleri hayata geçirirken belli kriterlere uyulması gerektiğiniz belirterek “Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olması, statik, tasarım, gölgeleme, kirlilik, topraklama, montaj, izleme, raporlama, işletme ve bakım gibi konulara önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

“Güneş enerjisi projelerini dört aşamada değerlendirmek gerekiyor”

“Fabrika Çatılarında Güneş Uygulamaları” panelinde “Avrupa’daki Çatı Uygulamaları ve Özellikleri” başlıklı konuşmasını ziyaretçilerle paylaşan Yeo Solar İş Geliştirme Direktörü Sami Serin, hem Yeo Solar’ın sektördeki konumlanması hem de dünyadaki başarılı çatı projelerini anlattı. Serin, “İstanbul Tuzla’daki merkezimizde sektörün ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. YEO Solar olarak 2016 yılından beri güneş enerjisini alanında aktif bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. YEO Solar olarak SEİSO ile birlikte işbirliğine gittik ve tüm süreçlerde ortak hareket etmeye başladık.” sözleriyle konuşmasına başladı. Güneş enerjisi projelerini; fizibilite çalışması, projelendirme, planlama ve kurulum ile devreye alma olmak üzere 4 aşamaya ayıran Serin, yatırımcıları kurulum aşamasına geçmeden önce projelendirme ve planlama gibi konulara ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. 

“Çatı projelerinde destek ve teşvikler ile yatırım gerçekleştirilebiliyor”  

“Fabrika Çatılarında Güneş Uygulamaları” panelinde “Çatı Projelerinde Destek ve Teşvikler” başlığındaki konuşmasını gerçekleştiren Resolt Enerji Genel Müdürü Yusuf Özer, mayıs ayında yayınlanan yeni yönetmeliğe değinerek, destek ve teşvikleri örnekledi. Özer, “Güneş enerjisi ile ilgili neler yapılabilir ve devlet tarafından sunulan teşvikler nelerdir? sorularının yanıtlarını bu zirvede ziyaretçilerimize aktarmak istiyoruz. Açıklanan yeni yönetmeliğe göre 1 MW olan lisanssız sınır, 5 MW’a yükseltildi. Kurulum yapabileceğiniz üst sınırı belirlerken sözleşme gücünüzü ya da anlaşma gücünüzü baz almanız gerekiyor. Daha önce saatlik olan mahsuplaşma, bu yönetmeliğe göre aylık olarak hesaplanıyor. Bu karar, bizim beklediğimiz önemli bir adımdı.” dedi.  Özer, yönetmeliğin sağladığı avantajlarla ilgili ve devletin sağladığı teşviklerle ilgili bilgileri şu sözlerle aktardı: “OSB’ler için KDV teşviki sağlandı. OSB dışındaki üreticilerimiz ise 1 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapılırsa, yatırım teşvik belgesi ile KDV teşviki alabiliyor. Devlet ayrıca Enerji Verimliliği Artırıcı Projeler konusunda da üreticiyi destekliyor ve bu projeler için sanayiciye yüzde 30 oranındaki hibe desteği sağlıyor” dedi. 

“Çatılarda doğru ürün seçerek yatırım yapmak gerekiyor” 

“Çatılarda Doğru Ürün Seçimi” başlığı ile panelde konuşmacı olarak yer alan SolarEdge Türkiye Ülke Müdürü Cemil Tolun, çatılardaki doğru ürün seçiminin neden arazilerden farklı olduğunu ve ürün seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğine değindi. SolarEdge hakkında bilgi veren Tolun, firmanın NASDAQ borsasında işlem gören bir şirket olduğunu, 1.2 milyon sistemin uzaktan izlendiği, 2 bin 500’den fazla çalışanın olduğu inovatif bir teknoloji firması olduklarını vurguladı. Tolun, tamamen çatı odaklı bir ürün portföylerinin bulunduğunu açıkladı.