Türkiye’de her segmente uygun projeler hazırlayan Hager I Berker, endüstriyel tesislerde özellikle enerji verimliliğine yönelik projeler geliştiriyor. Türkiye’nin endüstriyel tesislerine yönelik projelerini görüşmek amacıyla bir araya geldiğimiz Berker Türkiye Genel Müdürü Medeni Kahraman, “2016 senesinde Hager markasını Türkiye pazarına yavaş yavaş getirmeye başladık. Bu sebeple önce pano şalt işine başladık. Çok da başarılı projeler yapıp dizayn ettik. Mesela geçen sene koyduğumuz proje, bütçenin 2,5 katı üzerinde bitirildi. Akıllı bina sistemi, anahtar priz, şalt, pano hepsini kapatacak şekilde paket yapıyoruz. Şu an 50’ye yakın bu şekilde büyük projemiz var.” sözleriyle pazardaki çalışmalarını açıklıyor.

Hager I Berker markası olarak endüstriye yönelik sunduğunuz çalışmalar nelerdir?

Ticari yapılarda daha çok talep edilen enerji tasarrufu, enerji yönetimi, yönetmeliklere uygun çözümleri çok fazla fabrika, iş merkezi, ofis merkezi, otel gibi projelerde gerçekleştirdik. Fabrikalarda daha çok enerji yönetimi ve izlenmesi ön planda. Otel projelerinde ise hem enerji yönetimi hem de konfor önemli. Otellerde müşterilerin ihtiyaçlarını otomatikleştirecek bazı modüller geliştirdik. Ataşehir Sheraton Oteli, Beşiktaş Swissotel gibi birçok projeye çözüm sunduk. Otellerde kişi check-in veya check-out yaptığı anda aydınlatma, iklimlendirme, odada hoş geldin veya güle güle senaryoları gibi müşterinin işini kolaylaştıracak çalışmalar aktif hale geliyor. Rezervasyonun yapıldığı anda odanın ısısının artmasına ya da azalmasına yönelik geliştirdiğimiz senaryolarımız var. Bu modülleri ihtiyaca göre geliştiriyoruz. Türkiye’de 40 mühendisten oluşan Ar-Ge ekibimiz bulunuyor. Her segmente uygun projelerimizi ve isteklerimizi paylaşıyoruz.

Üretim yeriniz nerede bulunuyor?

Almanya ve Fransa başta olmak üzere toplamda 25 fabrikada üretim yapıyor ve dünyada 136 ülkede Hager çözümleri sunuyoruz. Türkiye’de İnterra adında işbirliği yaptığımız 40 mühendisten oluşan bir Ar-Ge firmamız var. İnterra sadece bize mal üretiyor. Biz ise burada tüm çözümlerimizi lokal şekilde yaptırıyoruz. Örneğin; tüketici posta atılınca bana mail gelsin diyor. Bu zor değil ancak programsal olarak bunu yapmak için ekibiniz olması gerekiyor. Almanya’ya gönderdiğinizde bunu cevaplama gibi bir durumu yok ya da çok düşük. Biz bunları lokalize hale getirdik. Müşterileri dinleyip onların özel isteklerini yerine getirdik. Kısacası kişiye göre elbise dikiyoruz. Yine tüketici bana en yakın eczaneyi bul diyor, biz bunu yapıyoruz. Bu da bizim farkımız ortaya koyuyor.

Şalt ürün grubundan da bahsedebilir misiniz?

Berker ve Hager adlı iki markamız var. Berker 1919 yılında kurulmuş bir marka. Berker anahtar priz ve akıllı bina konularına daha çok odaklanıyoruz. Dünyada çok güçlü bir markadır. 2010 senesinde Hager tarafından satın alındı. Hager, 1955 yılında kurulmuş şalt üzerine daha çok kendini bina etmiş, şalt da ciddi anlamda kendini geliştirmiş, şaltın bütün aşamalarına hakim. Kapıdan girdiği zaman çatıdan çıkacak şekilde bütün enerji dağıtım sistemlerini üreten bir firma. Uzakdoğu’dan Almanya, İspanya, Fransa, İtalya gibi birçok ülkede fabrikaları var. Global cirosu ise 2,5 milyar avro değerindedir. Biz Berker ile başladığımız için bunu Türkiye’ye getirmedik ilk başta. Çünkü akıllı binada zaten yeterince iyiydik. 2016 senesinde Hager’i yavaş yavaş getirmeye başladık, bu sebeple önce pano şalt işine başladık. Çok da başarılı projeler yapıp dizayn ettik. Mesela geçen sene koyduğumuz proje, bütçenin 2,5 katı üzerinde bitirildi. Bu sebeple geçen sene çok keyifliydi bizim için. Akıllı bina sistemi, anahtar priz, şalt, pano hepsini kapatacak şekilde paket yapıyoruz. Şu an 50’ye yakın bu şekilde büyük projemiz var. Çok keyifli bir gidişat bizim için. Akıllı sistemde zaten Türkiye’de tek markayız. Bu bize çok ciddi bir ivme kazandırıyor. Arkasından bunları entegre edince yolumuz asfaltlanıyor.

Pano konusu ile ilgili çözümlerini nedir?

Hager’in kendi panoları var ve tüm sektörlere hitap ediyor. Tüm pano çeşitlerini yurt dışından getirip, birleştirip, projelere satıyoruz. Burada birleştiriyoruz. Bunları birleştiren bayilerimiz var. Bazı projelerde de Türkiye’den aynı şekilde lokal firmayla ilerleyip içerisindeki şalt malzemeyi entegre ediyoruz. Dolayısıyla paket çözümü sağlamış oluyoruz.

Yüksek binalar yapılıyor, bu yapılarda çok fazla enerji tüketiliyor. Enerji birimine yönelik uygulamalarınız hakkın da neler söylemek istersiniz?

Özellikle ticari projelerde ısıtma soğutma, aydınlatma üzerine modüllerimiz var. Otel ve iş merkezlerinde çok ciddi anlamda enerji tüketimi oluyor. Biz ışık ambiyanslarını yapıyoruz. Örneğin şu an Türk Hava Yolları’nın Habom adlı projesini yürütüyoruz. Örneğin; ofiste sabah saatlerinde aydınlatmaya çok fazla elektrik vermeyip doğal ışığın daha fazla kullanımını sağlayacak, akşam saatlerinde ise yine aydınlatmaların en yüksek seviyede değil de azdan çoğa gittiği şekilde kullanılacağı ayarlamalar yapıyoruz. Yine ofisten çıktığınızda ışığı otomatik kapatıyoruz. Böylelikle ayın sonunda yüzde 27-30 enerji tasarruf sağlanıyor. Biz aydınlatma ve ısıtma soğutma senaryolarıyla çok fazla tasarruf sağlamış oluyoruz. Bu planlar mesai saatlerine ve toplantılara göre hazırlanabiliyor.