Enerji maliyetlerinin en aza indirilmesi, üretim operasyonlarında karlılığı en üst düzeye çıkarmak için her zaman önemli bir faktör olmuştur. Ancak son yıllarda sera gazlarının azaltılması da özellikle yüksek emisyon üst sınırları tarafından zora sokulan ve emisyon ticaret planları aracılığıyla izin satın almak ve satmak zorunda bırakılan ağır sanayi kuruluşları için önemli bir odak noktası haline geldi. Dahası bu üst sınırlar istikrarlı bir şekilde azaltılarak daha fazla üretim ve imalat şirketi planın kapsamına dahil edildi ve karbon emisyonlarını azaltmak için gereken sürekli gelişim ihtiyacı harekete geçirildi.

Karbon ayak izinin en aza indirilmesi yalnızca maliyetler, vergiler ve cezalarla ilgili değildir. Günümüzde her geçen gün daha fazla işletme, çevreye olan olumsuz etkileri en aza indirmek amacıyla çevre politikalarını ve taahhütlerini temel alarak çalışıyor. Çevresel sorumluluğun alındığının kanıtlanabilmesi, ISO 50001 gibi uluslararası bilinirliği olan standartların temelini oluşturuyor ve birçok şirket bu ilkelerin kendilerine rekabetçi bir avantaj sağladığının farkına varıyor.

ENERJİDE BÜTÜNSEL YAKLAŞIMIN ÖNEMİ

Enerji verimliliğini iyileştirmek için hangi pratik adımlar atılabilir? Birçok durumda başlangıç noktası, tesis ve proseslerin enerji denetimidir. Bu, bariz enerji tasarrufu fırsatları için üretim kısmına bakmaktan çok daha fazlasını kapsar. Denetimin, motorların ve kompresörlerin enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olan inverterlerin kurulumundan da çok daha fazlasını kapsaması gerekir. Eğer enerji tasarrufu tedbirlerinin değerini en üst düzeye çıkarmak ve diğerlerini de proseste ortaya çıkarmak istiyorsak elektriksel yüklerin, enerji kaynaklarının ve basınçlı hava ve pnömatik sistemler gibi diğer enerji tüketicilerin tamamının etkili bir şekilde izlenmesini sağlamamız gerekir.

Omron, enerji verimliliğinde iyileştirilecek alanları tespit etmek ve ardından elde edilen tasarrufları ölçmek amacıyla izlemeye devam etmek için çok çeşitli teknolojiler kullanarak enerji yönetimini bütünsel olarak ele alıyor.

Bütünsel yaklaşımda bulunmak, üretim operasyonlarıyla ilişkili gerçek enerji maliyetlerini tespit etmekle kalmaz; aynı zamanda bu prosesleri optimize ederek her birinde daha fazla enerji verimliliği sunar. Enerji talebindeki pik noktalarını tespit eder. Parça başına enerji kullanımında maliyetlerin optimize edilmesi, enerji verilerinin gerçek bir verimlilikle bağlantılı bir şekilde tamamen şeffaf olmasıyla mümkün olur. Enerji yönetim ekibine faydalı olması açısından hem gerçek zamanlı verilerin hem de geçmiş enerji tüketimi verilerinin yüksek düzeydeki işletme sistemleri için hazır hale getirilmesi gerekir. Günümüzün Omron otomasyon teklifi, verileri tesisten bu yüksek düzey görselleştirme sistemlerine aktarmayı mümkün kılıyor. Ancak veriler nasıl ve nerede toplanıyor?

Geliştirilmiş tesis enerji izleme komponentleri artık sıcaklık, hareket, ısı ve elektrik gibi alanlara odaklanarak elektriksel ve diğer enerji formlarını izlemek için mevcut üretim hatları ve proseslerinde kullanılabilir.

ALTERNATİF PANO KOMPONENTLERİ

Güç izleme teknolojisinde 20 yılı aşkın deneyimin ardından kendi fabrikalarında da enerji tüketimini azaltmak için çalışmalar yapan Omron, Çok Devreli Akıllı Monitörler, Güç Kaynakları gibi yüksek verimliliğe sahip pano komponentleri de dahil olmak üzere çok çeşitli pratik çözümler sunuyor.

ÇOK DEVRELİ AKILLI MONİTÖRLERİN ÖZELLİKLERİ

Çok Devreli Akıllı Monitörlerin KM serisi, gereksiz enerji tüketimini net bir şekilde tespit etmeye yardımcı olur. Dahili ekranlı veya ekransız cihazlar, üretilen ve tüketilen gücü, akımı, gerilimi, ileri reaktif gücü, geri reaktif gücü, güç faktörünü, frekansı ve elektriksel olmayan parametreleri ölçer.

GÜÇ KAYNAĞI İLE YÜKSEK VERİM

S8VK Güç Kaynaklarımız, kıyaslanabilir rakip ürünlerden daha fazla verimlilik sunar. Örneğin; S8VK-S12024 modeli 5 A'da %92 verimlilik sağlar. Çünkü yumuşak anahtarlamadan (sıfır gerilim koşullarında anahtarlama) kaynaklanan kaybı azaltmak üzere LLC rezonans devresi yöntemi kullanır.

Enerji izleme çözümleri, geliştirilmesi gereken alanları tespit etmek ve yapılan herhangi bir değişikliğin gerçek faydalarını ortaya çıkarmak üzere sürekli izlemeye ve verimlilikte giderek artan kazançlar sunmaya devam edecek alanları ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Nihayetinde, ölçmediğinizi yönetemezsiniz!