İzgi Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinç, ST Endüstri Radyo’da Enerji Maliyetleri Nasıl Sıfırlanır? Programının konuğu oldu. Dinç, gerçekleştirilecek enerji verimliliği çalışmaları ile Türkiye’nin önemli bir güce sahip olacağını anlatıyor. 

“HEDEFİMİZ ÇATI ÜZERİ GES PROJELERİ VE ENERJİ VERİMLİLİ UYGULAMALARI”

İzgi Enerji ve Kimya 2015 yılından beri sektörde faaliyet gösteriyor. Sektörde çok değerli 9 profesyonel arkadaşımla birlikte hem yurt içi hem de yurt dışında edinmiş olduğumuz deneyimleri paylaşmak amacıyla yola çıktık. Bu yolda da tüm ağırlığımızı enerji verimliliğine verdik. Çünkü sanayicimizin bu alana ihtiyacı olduğunu gördük ve gözlemlemeye devam ediyoruz. Son dönemde çıkan kanunlarla ihtiyaçların desteklendiğini de görüyoruz. Önümüzdeki sürecin çok daha iyi olacağına inanıyorum. Bir sanayicimize enerji verimliliği ile ilgili danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Ölçümler yapıyoruz, onların ölçümden sonrasında tasarruf etmelerini sağlayacak yenilikçi teknolojiler sunuyoruz. Diğer tarafta ise ülkemizin her zaman ihtiyacının olduğunu düşündüğümüz boş ve atıl durumda olan fabrika çatılarını güneş enerjine dönüşümünü sağlanması yönünde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Devletin çeşitli birimleri ile yapmış olduğumuz görüşmelerde ve yasa taslağı çıktığı zamanlarda görüşlerimizi beyan ettik. Sanayicimizin ve ülkemizin lehine iyi bir yasanın çıkacağını görüyoruz. Diğer tarafta da enerji kısmında bizim iş ortaklarımızla ilgili madeni yağda, elektrik ve doğalgazda uluslararası iş ortaklarımız bulunuyor. 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ, DÜNYANIN 6’NCI ENERJİ KAYNAĞIDIR”  

Enerji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Dünyadaki enerji kaynaklarının petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere 5 tane olduğunu söyleniyor. Biz ise enerji verimliliğinin 6’ncı kaynak olduğunu söyleyerek önemli bir iddiayı ortaya koyuyoruz. Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde 6’ncı enerji kaynağını keşfetmesi gerekiyor. Biz bunun için varız ve elimizden geldiği kadar bilgi vermeye çalışıyoruz. 

“PLASTİKÇİLER FEDERASYONUYLA BİR İLKİ BAŞLATTIK” 

Enerji alanında verimlilik çalışmalarını ilk kez 1972 yılında Amerika başlatmıştır. 1973 yılında alınan bir kararla 96 tane nükleer enerji santrali kurma kararı verilmiştir. 1984 yılına geldiğimizde ise 20 tane Nükleer Santrali bütçesini iptal etmişlerdir. Bir projenin yaklaşık 30 milyar dolar olduğunu düşünürsek 600 milyar dolar tasarruf sağladılar ve elde edilen bu bütçeyi gelişimlerine aktardılar. Amerika’yı daha sonra Avrupa ve Uzak Doğu gördü. Türkiye’de bu gelişmenin farkında bir ülke olarak çalışmalarını bu yönde ilerletiyor. Sanayicimizden devletin tüm organlarına kadar çalışmalar hayata geçiriliyor. Biz de İzgi Enerji olarak Avrupa’nın ikinci, dünyanın yedinci en büyük sektörü olan Plastik Sanayicileri Federasyonu’nun tek işbirlikçisi ve danışmanlarıyız. Biz Türkiye’de bir ilki başararak Plastik Sanayicileri Federasyonu ile birlikte enerji verimliliği hareketi adı altında çalışma başlattık. Bu toplantıya katılan isimler arasında şeker üreticisi, otel sahibi, tekstil firmaları gibi farklı sektörlerde oldu. Endüstriyel tesisler bu konuyla ilgili bilgi öğrenmek, hizmet almak istiyorlar.