Enerji Sektöründe Risk Gündemi’ isimli rapora göre neredeyse %80’i siber saldırı ve doğal afet risklerinin fazlalaşması nedeniyle iş devamlılığını destekleyen enerji firmaları, bunlarla birlikte risk yönetimi için çözüm alternatiflerine yöneliyor.

Sektörün dünyadaki lider denetim ve danışmanlık şirketlerinden biri olan EY, yayınladığı raporda genel olarak piyasada yer edinen enerji şirketlerinin karşılaştığı riskleri inceliyor. ‘Enerji Sektöründe Risk Gündemi’ raporunda öncelikle sektörde beliren stratejik, finansal, operasyonel ve uyum riskleri önem sırasına göre belirtiliyor. Karşılaşılan bir siber saldırı ve doğal afet gibi olumsuzluklar, şirket çalışmalarını aksattığı için enerji sektörünün en büyük düşmanı haline geliyor.

ETKİLİ ÇÖZÜM STRATEJİLERİ BULMA YOLLARI ARANIYOR

Her mevsimin baş gösterebilen farklı doğal afetleri, buna bağlı olarak ya da bağımsız yaşanan elektrik kesintileri ve sunulan hizmetlerin aksamasına sebep olan siber saldırılar enerji sektörünü çözüm aramaya itiyor. Bu olumsuzluklarla birlikte şirketler de dayanıklılıklarını ve kesintisiz hizmet verme güçlerini deneme alanı buluyor. EY'nin raporuna göre yapılan araştırmaya katılan şirketlerin %80’i kesintisiz hizmet temini sorununun gelecekte daha da büyüyeceğini düşünüyor. Sürekli gelişen teknoloji ve dijitalleşme sayesinde zaten bir değişim sürecine giren enerji şirketleri, söz konusu riskler için etkili çözüm stratejileri bulmanın yollarını arıyor.

''INOVATIF ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLMESİ ŞART''

Enerji sektörü yöneticilerinin kendilerine, beklenmedik bir olay karşısında şirket operasyon modellerinin yeterince güçlü ve dayanıklı olup olmadığını sorması gerekiyor. Şirketlerin, siber güvenlik risklerini, veri gizliliği ve güvenliğine ilişkin gereksinimler ile birleştirerek inovatif çözümler geliştirmesi şart.'' sözleriyle konuyu değerlendiren EY Türkiye Enerji sektörü lideri Erkan Baykuş sözlerine şöyle devam ediyor: ''Risk yönetimi; robotik süreç otomasyonu, blockchain ve veri analizi gibi teknolojik ilerlemelerin verimliliği artırmak, maliyetleri azaltmak ve performansı güçlendirmek için kullanılmaya başlanmasıyla heyecan verici bir değişim geçiriyor. Enerji şirketleri dijital dönüşümü yakından takip ederek geleceğin enerji dünyasında başarıyı yakalayabilmek için gerekli inovasyonları gerçekleştirmeli.”

STRATEJİK RİSKLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

EY tarafından yayınlanan raporun doğurduğu elbette bazı sonuçlar da var. Buna göre şirketleri bekleyen tehlikelerin en başında dijitalleşme artışı ve müşteri tarafından istenen değişimler yer alıyor. Bir diğer büyük riski ise dağınık enerji üretim kaynaklarının yükselişi oluşturuyor. Ayrıca dağınık enerji üretimi ve gelişen teknoloji, kullanıcılara pek çok alternatif sunuyor. Bu da müşterinin taleplerinde değişikliğe neden oluyor ve risk artıyor. Bu sebeple enerji şirketlerinin büyüyen dijitalleşme furyasını yakalaması, yakından takip etmesi karşılaşabilecekleri güvenlik riskleri ile mücadele etmeleri gerekiyor.

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNİ FİNANSAL RİSK BELİRLEYECEK

Raporun maliyetlerle igili bölümünde ise ilk olarak enerji şirketleri için düzenlemeler ile belirlenen fiyatlarının, geleneksel elektrik üretim ve dağıtım yöntemleri bazlı sistem altyapısına göre belirlendiğine dikkat çekiliyor. Böylelikle piyasadaki değişimle birlikte fark edilen farkları kapsamayabileceği belirtiliyor. Şirketlerin maliyetlerine yansıyan bu değişim, finansal riski de beraberinde getiriyor. Üstelik, araştırmada yer alan katılımcıların %55’i bu riskin gelecekte enerji sektörü için daha da belirleyici olabileceğini düşünüyor.