Enerji sektörünü yakından ilgilendiren veri güvenliği konusu, sektörün odak noktası olmaya devam ediyor. KPMG’nin gerçekleştirdiği petrol ve gaz analizi kapsamında veri güvenliği ve gelecekte ulaşım sektöründe kullanılacak yakıt karması ele alındı. Rapor kapsamında ise operasyonel teknolojilerin siber saldırılara açık olduğu ortaya koyuldu.  

ENERJİ SEKTÖRÜNE UYARILAR 

KPMG’nin her ay hazırladığı analizler kapsamında küresel piyasadaki hareketler, jeopolitik gelişmeler, teknolojik yenilikler ve makrorekonomik koşullar inceleniyor. Petrol ve gaz analizinin yeni sayısı ise enerji sektörüne yönelik uyarıları bir araya getiriyor. Analizle ilgili açıklama yapan KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Ümit Bilirgen, petrol ve gaz sektöründeki şirketlerin rekabet koşullarında güçlü olabilmeleri için dijital dönüşüm konusuna odaklanmaları gerektiğini ifade ediyor ve bu dönüşümün veri güvenliği riskini de beraberinde getireceğini belirtiyor. 

TEMİZ BİR ULAŞIM SİSTEMİ İÇİN NELER YAPILMALI? 

Sürdürülebilir bir gelecek için ulaşım sisteminin temizlenmesi ve enerji sektörünün karbonsuzlaştırılması hedefleniyor. KPMG’nin analizi de temiz bir ulaşım sistemi için neler yapılmalı ve hangi adımlar atılmalı? Sorusuna cevap veriyor. Rapora göre teknolojik açıdan bu dönüşümün kolay olmayacak. Rapor, çoklu bir temiz yakıt karması kullanılabileceğini ancak tek bir teknoloji gerekli olan 5 parametreyi karşılayamayabileceğini ortaya koyuyor. Bu parametreleri ise; teknik fizibilite, devlet desteği, ekonomik uygulanabilirlik, yeterli altyapı, sürdürülebilirlik ve zorluklar olarak sıralıyor.