Güneş enerjisi pazarına ilk olarak 2013 yılında giriş yapan ve ilk olarak kendi yatırımlarıyla sahada çalışmalara başlayan Konar Enerji, bu alandaki yeni gelişmeleri yakından takip ederek sektörde fark yaratıyor. 2018 yılı hedeflerini ve projelerini konuşmak için bir araya geldiğimiz Konar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, enerji sektörü için iki yeni iş modeli geliştirdiklerinin altını çizerken “Biz çalışmalarımıza güneş enerjisi ile başlayacağız ve depolama ile devam edeceğiz. Bu süreci elektrikli şarj araçlarının sistemlerinin entegrasyonu ile sürdüreceğiz. Evlerin enerji yönetimini kontrol etmekle bitireceğiz.” diyor. 

Enerji sektöründe kısa sürede önemli projelere imza attınız. Sektörle ilgili çalışmalarınızı ve politikanızı anlatabilir misiniz? 

Güneş enerjisi pazarına ilk olarak 2013 yılında giriş yaptık. İki yıl boyunca ise sadece güneş sektöründeki gelişmeleri ve yeni teknolojileri araştırdık. İlk kez güneş enerjisi santralimizi ise 2015 yılında devreye aldık. Almanya’da ya da Avrupa’da bir firmayla ortaklık yapıp, işin know-how’unu Türkiye’ye getirmek gibi bir niyetimiz vardı. Hatta iki firmayla önemli noktalara kadar geldik. Sonra baktık ki bizim mühendislik altyapımızın solar sektörü için yeterli olduğunu gördük ve ortaklık fikrinden vazgeçtik. Bugün Türkiye’de orijinali Türk olan ve yurt dışı ile bağlantısı olmayan ender firmalardan biriyiz. Öyle ki EPC olarak girdiğimiz projelerde hep yabancı firmalarla rekabet ettik. Enerji piyasasındaki firmalar, sektörde Türk firmalarının olmasını istiyorlar ama biz proje alırken emin adımlarla hareket etmek istiyoruz. Bir şeyleri kazanmak zor ancak kaybetmek çok kolaydır. Tek bir projede çuvalladığınız zaman kaybedersiniz ve tüm sektör tarafından duyulur. Bu sebeple hedeflediğimiz kadar büyüyoruz ve emin adımlarla hareket ediyoruz.  Gerek ekonomik gerekse organizasyon anlamında planlı bir şekilde hareket ederken fiyat anlamında agresif davranmıyoruz. Biz standartlara uygun bir şekilde iyi hizmet veriyoruz ve o hizmetin karşılığını da gerektiği kadar almak istiyoruz. Konar Enerji olarak böyle bir politikaya sahibiz. 

Güneş alanında proje taahhüt hizmet verirken aynı zamanda yatırımcı kimliğinizle de projeler geliştiriyorsunuz.  Geliştirdiğiniz GES projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Solar sektörüne girdiğimiz ilk iki yıl boyunca yaptığımız araştırmaları ve yeni teknolojileri önce kendi yatırımlarımızda tecrübe etmek istedik. Dolayısıyla dışarıya hiçbir şey aksettirmedik.  Biz yanlış yapmış olabiliriz ama yaptığımız yanlışları önce biz gördük ve düzelttik. Bu tecrübeleri başkasının santralinde yaşamak istemedik. Bu sektörde yatırımcı kimliğimizle hareket etmenin önemli avantajlarını yaşadık. Hem pazara giriş yaptık hem tecrübe edindik hem de yatırımcı olduk. Yaptığımız yatırımlar sayesinde de EPC tarafında önemli projelerde yer aldık.