‘Türkiye’de olmayanı üretmek’ mottosuyla 1948 yılında yola çıkan Ayvaz’ın özellikle günümüz koşul ve ihtiyaçlarına odaklanarak enerji tasarrufu konusunda verdiği Buhar Eğitimi’nin detaylarını ve gelecek dönem hedeflerini Ayvaz Eğitim Uzmanı H.Tarık Güner’den öğrendik. “Buhar Sistemlerinde Enerji Geri Kazanım ve Sistem Çözümleri” konusuna ağırlık verdiklerini belirten Güner, şirketin yeni dönem projeleri hakkında da bilgi verdi.

Buhar eğitimlerinizin disiplin başlıkları hakkında bilgi verir misiniz?

Buhar eğitimlerimizin konu başlıkları genel olarak şöyle. Buhar kazanları, buharın üretilmesi ve kontrolü, buhar tesisatlarının projelendirilmesi, kondenstop seçimleri, otomatik blöf sistemleri, kazan besi suyu sistemleri, kompakt degazör, kondensin geri döndürülmesi ile enerji geri kazanım, flaş buhar / atık buhar ile enerji geri kazanımı.

Eğitimci H. Tarık Güner’in vermiş olduğu bu eğitimlere katılım oranlarını öğrenebilir miyiz? 

Geçtiğimiz 2018 yılı içinde 52 Seminer verdik. Bu seminerlerimize 1163 kişi katıldı.

Fabrikalarda gerçekleştirdiğiniz eğitimler hakkında bilgi verir misiniz?

Bu eğitim modeli en sevdiğimiz tarzı oluşturuyor. Öncelikle yetkililerle birlikte işletmeyi ve prosesi geziyoruz. Bu mini tur sırasında şikayet ve sorunları not ediyoruz. Gördüğümüz aksaklıkların fotoğraflarını çekerek eğitim sırasında bu görseller üzerinden çözüm konusunda fikir alışverişi yapıyoruz. Özellikle bakım onarımdaki mavi yakalı personel üzerinde çok daha etkili olan bu metotla şimdiye kadar birçok fabrikada on binlerce liralık tasarruf ve iyileştirme yaptık.

Şimdiye kadar vermiş olduğunuz bu ücretsiz eğitimlerden ne gibi geri bildirimler aldınız?

Geri bildirimin göstergesi yeni seminer ve eğitim talepleri. Her eğitim sonrasında bir sonraki seviye için sözleşiyoruz. Çünkü buhar sistemleri için söyleyecek çok sözümüz var.

Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) eğitimlerinize katkılarınızdan bahseder misiniz?

Odamız bize bölge müdürlükleri ve temsilciliklerinde kapılarını ardına kadar açıyor. Özellikle üyelerine bilgi ve davetiye mailleri gönderip her türlü sekretarya çalışmasını titizlikle yapıyor. Bu konuda minnet ve şükran duygularımızı aracılığınızla tekrar iletmek isteriz. 

Son olarak, bu eğitimler de dahil olmak üzere şirketinizin gelecek dönem hedeflerini ve şu an temel aldığı iş gündemini öğrenebilir miyiz?

Bizler Ayvaz olarak hiçbir zaman bilginin saklanmasından yana olmadık. Bildiğimiz ne varsa reklamdan uzak bir şekilde müşterilerimizle paylaşmaktan hiç çekinmedik. Çünkü biliyoruz ki doğru ve sorunsuz bir tesisat için temel bilgiler kadar kompleks çözümlere de ihtiyaç var. Özellikle içinden geçmekte olduğumuz ekonomik durumu da dikkate alarak 2019 yılında “Buhar Sistemlerinde Enerji Geri Kazanım ve Sistem Çözümleri” konusuna ağırlık veriyoruz. Çünkü “En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir.” diyoruz ve buhar sistemlerinde yapılacak çok iş, alınacak çok yol var diye düşünüyoruz.