Türkiye’nin toplam enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda yüzde 27’lik seviyelerde olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, tüketilen enerjinin üçte birinin de israf edildiğine dikkat çekiyor. Ataç, “En temiz enerji, tüketmediğimiz enerjidir” sözleriyle herkesi bu konuda bilinçli olmaya davet ederken en çok enerjinin tüketildiği yerleri şu şekilde sıralıyor: “Konutlarda ve ofislerde yüzde 29 oranında elektrik tasarrufu potansiyelimiz bulunuyor. Ayrıca Türkiye’nin sanayisinde birkaç sektörde enerji tüketimi yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu sektörler ise çimento ve demir-çelik… Elektrik üretmek için yeni termik santral projesi yapmak yerine sadece bu iki sektörden bile fazla elektriği geri kazabiliriz. Tekstil sektöründe ise yüzde 57 oranında tasarruf elde edebiliriz. Bu nedenle enerji yatırımı yaparken verimlilik çalışmalarına öncelik verilmesi gerekiyor.” dedi.

"TÜRKİYE ENERJİ TASARRUFU KONUSUNDA NELER YAPABİLİR?"

Türkiye’nin yüksek oranda enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu söyleyen Ataç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuşmasını hatırlatarak konuşmasında şu sözleri tekrarladı: “Türkiye’nin enerji verimli kullanması gerekiyor. 2023 yılına kadar 10 milyar dolarlık yatırımın 2033 yılında 40 milyar dolar olarak geri dönecek. Ulusal Verimliliği Eylem Planı kapsamında birincil enerji tüketiminin yüzde 14 oranında azaltılması hedefleniyor.”

"TÜRKİYE ENERJİ YOĞUNLUĞUNU AZALTMAMIŞ ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ"

Türkiye’nin enerji yoğunluğu açısından yüksek bir ülke olduğuna vurgu yapan Ataç, bu oranın Türkiye’deki enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu gösteriyor dedi. Ataç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nda belirtildiği üzere enerji yoğunluğumuzun halen yüksek olması Türkiye’nin önemli miktarda enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu gösteriyor. 2015 yılı Türkiye’nin birincil enerji yoğunluğu 0,12 birimdir*. Bu rakam OECD ortalaması olan 0,11 değerine göre yüksektir. Avrupa Çevre Ajansı’nın 2014 tarihli raporuna göre küresel enerji yoğunluğu 2010’dan beri her sene %2,1 azalmış olmasına rağmen Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğu içindeki ülkeler arasında enerji yoğunluğunu azaltmamış üç ülkeden biridir. Türkiye’nin enerji yoğunluğu 2005-2014 arasında %0,4 artmıştır. Aynı miktarda milli geliri üretmek için daha fazla enerji tüketmiştir.”