İSTANBUL (AA) - Zorlu Enerji’nin Garanti BBVA’dan  temin ettiği 10 milyon dolarlık yeşil kredi, bankacılık sektörünün en önemli ödüllerinden birisi olan EMEA Finance Awards’ta “En İyi Yeşil Kredi” ödülüne layık görüldü.

Konuyla ilgili olarak Zorlu Enerj tarafından kamuoyuna yapılan açıklamaya göre, Zorlu Enerji’nin, işletme sermayesi ihtiyacı için Garanti BBVA’dan elde ettiği 10 milyon dolarlık yeşil kredi, bankacılık sektörünün en önemli ödüllerinden birisi olarak nitelendirilen EMEA Finance Awards’ta, “En İyi Yeşil Kredi” ödülüne sahip oldu.

Türkiye’nin ilk yeşil kredisi olma özelliğine sahip olan kredi, Zorlu Enerji’nin sürdürülebilirlik performansını iyileştirmesiyle pozitif anlamda değişiklik gösterecek ödeme modeliyle meydana getirildi.

Bu modele göre, kredi süreci kapsamında, Zorlu Enerji’nin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularındaki performansı, uluslararası sürdürülebilirlik değerlendirme ajansı Vigeo-Eiris tarafından düzenli olarak puanlanacak ve ortaya çıkacak puana göre de Zorlu Enerji’nin kredi faizi her sene tekrardan değerlendirilecek.

Londra’daki ödül töreninde bulunan  Zorlu Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Sinan Ak konuyla ilgili olarak, kurum olarak enerji sektörüne örnek olacak çevre ve sürdürülebilirlik politikaları yürüttüklerini ve Garanti BBVA ile beraber Türkiye için bir ilk olan yeşil kredi anlaşması imzaladıklarını anımsattı

Sektörler için örnek olabilecek bir kredi anlaşmasının, uluslararası ortamda ödüllendirilmesinin  kendileri açısından grur verici olduğunu vurgulayan Ak,. Zorlu Enerji ile  Garanti BBVA bu ödülü fazlasıyla hak ettiğini söyledi.

Verilen bilgilere göre, 2012 senesinden bu yana hızla büyüyen sürdürülebilir ve yeşil tahvil piyasasından sonra yeşil krediler, sürdürülebilir proje ve şirketleri desteklemek amacıyla alternatif bir finansman çeşidi olarak 2017 senesinden bu yana giderek yaygınlaşmaya başladı.

2017 yılında sadece 6,7 milyar avro hacminde anlaşma imzalanmasına karşın, 2018 senesi içerisinde bu rakama 46,9 milyar avro daha eklendi. Günümüzde dünya çapında toplam hacmi 84,7 milyar avroya ulaşan sürdürülebilir kredi yapısını dünya genelinde ilk defa uygulayan şirketlerden biri ise Zorlu Enerji oldu.

Zorlu Enerji’nin yeşil kredi anlaşması imzaladığı dönemde dünya çapında toplam 41 yeşil kredi anlaşması bulunmaktaydı. Bu anlaşmalar arasında sadece 4 tanesi Garanti BBVA ve Zorlu Enerji arasında gerçekleştirilen yapıyla benzerlik gösteriyor. Böylelikle Türkiye'de bir ilk olan yapı, dünya çapında ise 5'inci olma özelliğine sahip.