Endüstriyel elektronik alanında geliştirdikleri ürünlerle farklı sektörlere hitap eden Emko Elektronik, 33 yıllık tecrübesiyle ürünleri kendine özgü hale getirmeyi başarıyor. Yeni dönem hedeflerini ve piyasaya sunmaya hazırlandıkları ürünleri konuşmak amacıyla Bursa’daki fabrikasında bir araya geldiğimiz  Emko Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ayhan Ispalar, Endüstri 4.0 konusunda da önemli açıklamalarda bulundu.

Emko Elektronik sektörde uzun süredir faaliyet gösteriyor. Son dönemde üzerinde çalıştığınız projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Emko Elektronik’in sektörde 33 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana da endüstriyel elektronik konusunda faaliyet gösteriyor. Emko Elektronik, bu süre içerisinde elde ettiği deneyimlerle enerji üretim makinalarının koruma ve kontrol konusunda ürünler geliştiriyor. Üzerinde çalıştığımız diğer konular arasında ise; ölçü ve kontrol sistem cihazları ile sensörleri yer alıyor.  Uğraştığımız konu itibariyle alt sektörünün başında bile profesyonel kelimesi geçiyor. Çünkü bu ürünleri geliştirmek için belli bir tecrübeye ve know-how’a ihtiyaç duyuluyor. Bu konuya örnek olarak son üç senedir satışını gerçekleştirdiğimiz dördüncü jenerasyon kontrol sistemleri ürünümüzü gösterebilirim. Dördüncü jenerasyon kontrol sistemleri içinde aynı zamanda senkronizasyon ve paralelleme yaptığımız ürünlerimiz bulunuyor. Yani birçok jeneratör birlikte çalışırken yük paylaşımı yapılıyor ve şebekeye paralleleme yapılıyor. Bu ürünleri ve yazılımları Türkiye’de ve Türk mühendislerle üretiyoruz. Bu ürünler; bir jeneratörün yetmediği, tek bir jeneratörün şebekeye bağlanması gerektiği ve enerji ihtiyacının hemen karşılanmasına ihtiyaç duyulduğu yerlerde kullanılıyor. Dolayısıyla bu ürünleri ağırlıklı olarak hastaneler ve kesintisiz üretime ihtiyaç duyulan fabrikalar tercih ediyor.

Üretim faaliyeti gösterdiğiniz sektör ciddi bir çalışma prensibi ve profesyonellik gerektiriyor. Emko ürettiği ürünlerle projelerde nasıl fark yaratıyor?

Kontrol sistemlerindeki çalışma teknikleri ve gömülü yazılımlarının yapılması belli bir profesyonellik gerektiriyor. Emko’nun başarısının sırrı da burada yatıyor. Örneğin; bugüne kadar hep yurt dışından ithal edilen HMI ekran, operatörle bilgi alışverişi sağlayan ERP sistemleri gibi ürünleri, Emko Türkiye’de kendi mühendisleriyle üretiyor. Ayrıca proses ölçü kontrol cihazlarında, son iki senedir piyasaya sunduğumuz Endüstriyel Bilgisayar ve Operatör ürünümüz bulunuyor. Proop dediğimiz bu ürün tamamen yerli olup, 7 inç ve 10 inç gibi versiyonları bulunuyor. Klasik ölçü kontrol cihazlarının dışına çıkıyoruz.

Bahsettiğiniz ürünleri Türkiye’de üretmeniz ülke açısından oldukça önemli. Peki, Emko Elektronik’in bünyesinde bulunan Ar-Ge departmanınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Emko Elektronik’in 33 senelik geçmişinde önemli bir Ar-Ge kültürü bulunuyor. 33 sene önce sadece benim çalıştığım bu departmana kısa süre içerisinde profesyonel kişiler dahil oldu ve ürünlerimizi önemli bir noktaya getirdi. 2017 yılında gerçekleşen mevzuat değişikliğinden sonra ise Ar-Ge departmanımız Ar-Ge Merkezi’ne dönüştü. Bugün ise 23 kişi Ar-Ge bölümümüzde görev yapmaya devam ediyor. Ar-Ge Merkezi olmadan önce de biz bu departmanımızı belli prosedürlere göre yönetiyorduk ve kalite sisteminde tasarım prosedürleri detaylı olan bir firmaydık. 1997 yılında sektöründe ilk kez ISO9001 kalite belgesini biz almıştık ve öncülük etmiştik. Emko Elektronik’in ürettiği ürünlerdeki ISO 9001 tasarım prosedürü çok detaylıdır. Çünkü 1997 yılından gelen önemli bir altyapı vardı.

Ar-Ge Merkezi olduktan sonra ne gibi çıktılar elde ettiniz? 

Ar-Ge Merkezi belgesi alalı henüz bir yıl oldu. Bu sebeple avantajlarını ve çıktılarını tam olarak görmüş değiliz. Beş sene sonra daha detaylı bir şekilde analiz edebiliriz. Göze çarpan ilk farklılıkları değerlendirirsek Ar-Ge Merkezi olduktan sonra daha sistematik bir yaklaşımın öne çıktığını söyleyebiliriz. Örneğin; Sanayi Bakanlığı Ar-Ge Merkezleri’ne birtakım hedefler veriyor. Uluslararası projelere girme, üniversite ile ilişki kurma, çalışanların yüksek lisans yapması gibi hedefler kapsamında firmalar bu itici gücün etkisiyle daha başarılı bir noktaya doğru ilerliyor.

Türkiye jeneratör üretimi konusunda başarılı işlere imza atıyor ve teknoloji geliştirmeye devam ediyor. Emko Elektronik olarak jeneratör üreticileri için sunmayı planladığınız yeni ürünler olacak mı?

Emko Elektronik olarak biz tüm dünyada standart olarak kullanılan ve daha çok Türkiye’ye ithal olarak giren kalemleri yerli olarak sunmak. Bizim tüm ürün grubumuzda standartlar ürünler yer alıyor. Ayrıca bizim jenerik ürün dediğimiz pazarın bilmediği standart ürünlerden oluşan bir grubumuz bulunuyor. Örneğin; bizim bu standart senkron yük paylaşımı yapan cihazımız, bir hibrid sistemle kullanılmaya çalışıldığı zaman biz o ürünü özel yazılımlarla farklılaştırıyoruz ve o sistem için özelleştiriyoruz. Bu konuyla ilgili başka bir örnek vermem gerekirse, Proop dediğimiz ürünü makina imalatçıların ihtiyacına cevap verecek şekilde geliştiriyoruz ve onlara özel ürünler yapıyoruz.

Proses kontrol cihazları ürünlerinizle bilgi verebilir misiniz? Özellikle Endüstri 4.0 konusunun gündeme gelmesiyle birlikte, siz ürünlerinizi nasıl güncelliyorsunuz?

Test sistemleri konusu, daha özel bir anlatımla terzi işidir. Biz bu iş konusunu 2002 yıllarında bıraktık. Şimdi ise biz daha çok standart ve özel kompanentlerin üretimine yönelik çalışıyoruz. Ölçü kontrol cihazlarında ise daha teknolojik bir yaklaşımımız bulunuyor. Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz günümüzde tüm ürünlerimizin birbirleriyle bağlanabildiği ve haberleşebildiği özellikleri bulunuyor. Şu anda bu konu fazlasıyla konuşuluyor ama biz bu konunun üzerinde en az 10 senedir çalışıyoruz. 2008 yılından beri uzaktan izlenebilir sistemler yapıyoruz.

Türkiye’nin Endüstri 4.0 sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sanayide Endüstri 4.0 demek, çok üst bir hedeftir. Çünkü, endüstride dijitalleşirken üretimden müşteri ilişkilerine kadar her aşamayı entegre etmek gerekiyor.  Entegrasyon sürecinde de üretim alanlarında işi takip eden MES yazılımlarının ERP sistemine çift yönlü bağlantısı gerekiyor.  Dolayısıyla üretimde Endüstri 4.0 sistemine geçmek oldukça zor bir iştir. Üretim ne kadar sistematikleşirse yani belli kurallara bağlı şekilde üretim yapılırsa, o zaman endüstriyel robotlardan güç alabiliyorsunuz. Türkiye’nin bu konuda alacağı daha çok yol var.

Yeni dönemde hangi sektörlere ağırlık vermeyi planlıyorsunuz? Projelerinizden ve hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Biz endüstriyel elektronik konusundan ayrılmak istemiyoruz. Dolayısıyla çalışmalarımıza yine bu alanla ilgili devam edeceğiz. Ürünleri kendimize göre yorumlayarak daha özgün çalışmalar yapıyoruz. Yeni dönemde de Emko Elektronik olarak; otomasyon kontrol cihazı sensörleri ile enerji kontrolü ve koruması alanlarında yeni ürünleri piyasaya sunacağız.