Mercedes Benz Esenyurt Otobüs Fabrikası, çalışma ortamını uygun sıcaklık seviyesine getirebilmek için EMF Motor’un sürdüğü direkt tahrikli büyük endüstriyel fanlarını seçti. 2012 yılında ilk kez yatırım gerçekleştiren Mercedes Benz, bu sistem sayesinde, sistem başına 1kW’dan düşük bir enerji maliyetini elde etmeyi başardı. EMF Motor’un ürünlerinin kullanıldığı ve Alsanfan’ın ürettiği büyük soğutma fanları özellikle makina ve insan gücünün yoğun olduğu üretim noktalarında tercih ediliyor. Ürünün avantajlarını ve kullanım alanlarını konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Mercedes Benz Yatırımlardan Sorumlu Makine Mühendisi Mahmut Çeçen, kolay montaj imkânı, az enerji tüketimi ve bakım hizmeti gerektirmemesi açısından ürünün rahatlıkla kullanıldığında dikkat çekiyor ve çalışanların performansını da çok olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Tavana monte edilen, çapları 7 metreye varan, düşük hızlarda çalışan fakat büyük hacimde havayı hareket ettiren fanlar ile sessiz ve konforlu bir çalışma ortamı elde edilmesi sağlanıyor. Özellikle Amerika başta olmak üzere kullanım kolaylığı, düşük kurulum - işletme maliyeti ve performansı ile çok yaygın bir kullanım alanı bulan fanların, ülkemizde de yaygınlaştığı görülüyor.

Mercedes Benz’in Esenyurt’taki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? 

Mercedes Benz’in Esenyurt’ta bulunan fabrikamız 100 bin metrekare kapalı alandan oluşan, 350 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. 3 tane ana üretim binamız bulunuyor. Bunun dışında ise çevrede küçük binalarımız bulunuyor. Tüm yapılar 350 bin metrekarelik alan içerisinde yer alıyor. 

Fan ısıtma ve havalandırma ile ilgili gerçekleştirdiğiniz yatırım hakkında bilgi verebilir misiniz? Hangi ihtiyaçlar doğrultusunda böyle bir teknolojiden faydalanmak istediniz? 

Biz soğutma fanlarını ilk kez 2012 yılında satın almaya başladık. Duyduğumuz memnuniyetten ötürü de her yıl farklı bölüm için almaya devam ettik. Özellikle makinanın ve insanın yoğun çalıştığı bölümler, yaz mevsiminin etkisiyle yüksek sıcaklıklara ulaşıyordu. Bu da çalışma koşullarını olumsuz etkiliyordu. Ekonomik soğutma şartlarını araştırıp fan almaya karar verdik. Kapalı çevrim soğutucular daha maliyetlilerdi ve enerji sarfiyatları yüksekti. 

Soğutma fanlarını rüzgar konforu açısından değerlendirebilir misiniz? 

Sıcak havalarda insanlar çalışırken en küçük bir hava akımı bile çalışanları olumsuz etkiliyor. Biz bu sebeple devir hızını çalışanlara bıraktık. Onlar en düşük devir hızı ile çalışmayı tercih ediyorlar. Devir hızının manuel olarak ayarlanabilmesi de kullanım açısından rahatlık sağlıyor. Çalışanlar öğle aralarında fanların devirlerini çoğaltıyorlar ki geldiklerinde çalışma ısısı daha da azalmış olsun.

Soğutma fanları, enerji verimliliği açısından da kullanıcısına avantaj sağlıyor. Elektrik tüketim miktarı hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Kapalı devre gaz çevrimli soğutucularda ilk yatırım miktarı oldukça yüksek. Elektrik tüketimi açısından da fazla. Bu sebeple soğutma fanlarını tercih ederek enerji verimliliği sağlamış olduk. 

Neden Alsanfan’ı tercih ettiniz? 

Yerli ürün olarak pazarda tek. İlk kullanımdan sonra memnun kaldığımız içinde marka konusunda herhangi bir değişiklik yapmak istemedik. 

Yatırım yapmadan önce iç ortam sıcaklıkları ne kadardı, şimdi ne kadar oldu?

Yaz mevsiminde dış ortam 30 derecelere geldiği zaman, iç ortamlar 35 derece oluyordu. Soğutma fanları ile iç ortamı ideal sıcaklığa ulaştırdık. 

Satın alırken hangi kriterleri dikkate aldınız? 

Satın alımını yapmadan önce fiyat ve verimlilik dengesini esas aldık. Montaj ve kullanım kolaylığı ise bir diğer kriter olarak ön plana çıktı. Şu anda fabrika içerisinde 40’a yakın fan kullanıyoruz. Çalışanlar üründen oldukça memnun. Bize gelen talepler doğrultusunda uygun alanlar için yatırım yapmaya devam ediyoruz. 

Mercedes Benz’in enerji politikaları ile ilgili çalışmalarını ve projelerini öğrenebilir miyiz? 

Biz Mercedes Benz Esenyurt Otobüs fabrikası olarak “Yeşil Fabrika” belgesi aldık. Her yıl yüzde 3 oranında enerji tasarrufu sağlamaya yönelik hedeflerimiz bulunuyor. Bu hedefimize ulaşabilmek için enerji verimliliğine yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. 

Siz kendi enerjinizi üretmeye yönelik yatırım yapmayı planlıyor musunuz? 

Fabrikamızda kojenerasyon tesisimiz bulunuyor. 4 adet içten yanmalı gaz motoru ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu yatırımı yaparken amacımız, Türkiye’de yaşanan elektrik kesintilerine karşı önlem almaktı. Bu sayede üretimimize kesintisiz olarak devam edebiliyoruz. Doğalgazın ucuz olduğu dönemlerde ekonomikti ancak şu an tasarruf sağlanamıyor. 

Genel kullanım değerlerini incelediğimiz zaman ses ya da farklı bir konuyla ilgili rahatsız olduğunuz bir durum var mı? 

Fanların kullanımı ile ilgili herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Fanlar çalışırken herhangi bir ses sorunu olmuyor. Yaz döneminde fanlar sürekli olarak çalışmaya devam ediyor. Özellikle dinlenme zamanlarında devrini yükselterek çalıştırıyorlar. Bu sayede döndükleri zaman ortam sıcaklığı daha düşük oluyor. 

Ürünün ortaya çıkan en önemli avantajı nedir? 

Ürün birkaç parça halinde bize ulaşıyor. Kompakt bir cihaz olması nedeniyle montaj aşamasında kolaylık sağlanıyor. Yüksek elektrik tüketimi yapmadan ortamı ideal sıcaklığa getirmesi de önemli bir avantaj. Ayrıca fazla bakım gerektirmemesi de kullanım kolaylığı sağlıyor.