Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi, uygulama örnekleri ve fabrikalara sağladığı avantajları ile tüm paydaşları bir araya getirmeye devam ediyor.  EMOSAD’ın düzenlediği panelde elektrik motorları ile sanayide sağlanan enerji verimliliği konuşuldu. Moderatörlüğünü İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Lale Tükenmez Ergene’nin üstlendiği panel kapsamında önemli konular konuşuldu. Panelistler arasında ise; WAT Motor Üretim ve Teknoloji Direktörü İbrahim Yıldırım, UNDP Türkiye – TEVMOT Proje Müdürü Mustafa Salman, WAT Motor İş Geliştirme & Ürün Yönetimi Hakan Gedik ve EMF Motor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran yer aldı.

WAT Motor Üretim ve Teknoloji Direktörü İbrahim Yıldırım, Dünya’da ve Türkiye’de elektrik motorları hakkında detaylı bilgiler verdi. Yıldırım: “Elektrik motorları ile ilgili Türkiye’nin önünde önemli fırsatlar ve potansiyeller görüyorum. Bu fırsatları değerlendirdiğimizde; dünyadaki ekonomik yoğunluk batıdan doğuya doğru ilerliyor. Bu anlamda doğunun teknolojisi batıyı geçmeye başladığı için bir teknoloji üssü olmak yolunda adımlar atılıyor. Batı, konvansiyel ürünlerde üretim üssü olmaktan çıkıyor. Türkiye’nin lojistik yakınlığı ise bir fırsat oluşturuyor. Endüstri 4.0 dediğimiz sanayide verimlilik kavramı elektrik motorları ile gerçekleşecektir. Bu anlamda elektrik motorlarının Endüstri 4.0 devriminde önemli bir payı bulunuyor. Türkiye, enerjiyi ithal eden bir ülke olması nedeniyle sahada kullanılan motorların enerji verimliliği sağlayan sistemlerle değiştirilmesi önemli bir adımdır. Çünkü enerjiyi tüketirken önemli bir kazanç sağlayacaktır. Diğer konu ise içten yanmalı motorlar yerine artık elektrik kullanan araçların dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşacak olması Türkiye için bir fırsat sağlayacaktır.” dedi.  

UNDP Türkiye – TEVMOT Proje Müdürü Mustafa Salman, “Türkiye’de Verimli Elektrik Motorlarının Teşvik Edilmesi Hareketi” konulu konuşmasında önemli başlıklardan bahsetti. Salman; “UNDP/GEF, Türkiye’de KOBİ’lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi projesiyle ilgili çalışmalarına devam ediyor. Çünkü Türkiye’nin elektrik motorları konusunda önemli bir derdi bulunuyor. Şöyle ki Türkiye elektrik enerjisi tüketimi 2018 yılında bir önceki yıla göre %2,2 artarak 303,3 milyar kWh olarak gerçekleşti. Sanayinin ülke elektrik tüketimindeki payı 2018 yılı itibarı ile % 42,2 oldu. Türk sanayisinde tüketilen yıllık elektriğin yaklaşık %72’lik kısmı 7,5 kW ve üzeri AC motorlardan kaynaklanmaktadır. 3,783,694 adet verimsiz motorun tamamının yenilenmesi sonucu yıllık yaklaşık 34 milyar kWh elektrik tasarrufu sağlanacağı hesaplanmıştır.” dedi. Salman, enerji verimliliğinde motor seçiminin önemi ile ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Üretim sahasında sürekli kullanılan ve yüksek tüketim motorlardan kaynaklanıyor. Standart bir AC motorun toplam çalışma süresi boyunca hesaplanan masraflarının %97’si enerji giderleridir. İlk alım maliyeti ise %2’den az bir oranı oluşturmaktadır. Burada görülmektedir ki motor seçiminde asıl önem verilmesi gereken konu motorun verim değeridir.” dedi. 

WAT Motor İş Geliştirme & Ürün Yönetimi Hakan Gedik, “Motor Dönüşümü için Model: İşletmelerde Enerji Karnesi” konuşmasında şunları kaydetti: “Türkiye’de enerji verimli motorların teşvik edilmesi veya enerji verimli motorların dönüşüm hareketi bulunuyor. Motor dönüşümünü etkileyen unsurları; standart ve regülasyonlar olmak üzere iki gruba ayırıyoruz. Elektrik motorlarının kullanım oranına ve dünyada tüketilen enerji paylarına baktığınız zaman ciddi bir önemi olduğunu görüyoruz. Elektrik motorlarının standartlarının oluşturulması ve regülasyonlarla desteklenmesi gündemimizin ana unsurunu oluşturuyor. Regülasyonlar ise elektrik motorlarının enerjideki kaybını göz önünde bulundurarak standartları yukarıya taşıyor.” dedi. 

EMF Motor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran’ın panel konusu ise, “Sistem Verimliliği için Yeni Teknolojik Çözüm” oldu. Motor verimliliğinden daha ziyade sistem verimliliği ile ilgili bilgi veren Kayakıran, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Sistemin verimli olabilmesi için ekipmanların da verimli olması önem arz ediyor. EMF motor olarak yaptığımız motor teknolojisi farklı bir motor fiziği ile çalışıyor. Düşük debilerde yüksek tork üretebiliyor. Motor verimliliğinin yanı sıra yüksek dinamizm, hassas kontrol, doğrudan tahrik, sessiz çalışma ve soğutma gerektirmeme gibi özellikleri bulunuyor. Aynı zamanda dijital dönüşümün temel taşını oluşturuyor.” dedi.