Kilim Mobilya, dört farklı lokasyonda devam ettiği üretim faaliyetlerini yeni dönemde tek bir noktada birleştirerek daha entegre bir tesis yatırımı yapmayı planlıyor. Toplam 150 bin metrekare kapalı alanı bulunan Kilim Mobilya, yeni tesis yatırımı ile bu alanı 500 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyor. Tesisin yıl içerisinde tükettiği enerjiyi ve verimlilik için yaptığı çalışmaları konuşmak için bir araya geldiğimiz Kilim Mobilya Soft İşletme Müdürü Veysel Aslankaya,konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Kilim bünyesinde enerji kaynakları olarak elektrik, doğalgaz ve fuel oil kullanılıyor. İhtiyacımızın yüksek oranda kullanımı elektrik enerjisidir. Aylık yaklaşık olarak 400.000 KWh’dır. Elektrik ihtiyacı Kayseri OSB tarafından sağlanıyor.”

Üretim tesislerinizdeki yapılanmadan ve buralarda gerçekleşen üretimlerden kısaca bahsedebilir misiniz?

Kilim mobilya bünyesinde 4 farklı lokasyonda toplamda 150.000 m2 kapalı alanda 1200 kişi ile üretim yapılmaktadır. Evinizin ihtiyacını karşılayacak koltuk, kanepe, yatak, baza, berjer, yemek odası, yatak odası, genç odası vs. ürünler üretilmektedir. Kilim Mobilya, sektördeki ihracatçı firmalardan bir tanesi. 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Toplam ciromuzun yüzde 30’luk bir payı ihracata ait. Kilim Mobilya tasarım ekibi 2018 yılında özellikle uç noktalarda çalışmaya özen gösterdi. Avangart tarafında ve modern tarafında uç modeller çalışıldı. Her tüketiciye hitap eden ürünümüz mutlaka var. Özellikle fiyat eder ilişkisini müşteri lehine kullanarak bütün fiyat bölgelerinde tüketicilerimize benzeri ürünler sunmaya çalıştık. Yatakta ve oturma gruplarında yeni teknolojiler uyguladık. Oturma gruplarımızda Türkiye’de ve sektörde ilk kez bizim kullanacağımız hibrit adını verdiğimiz bir teknolojimiz mevcut.

kilim mobilya makina

Yeni üretim hattı ya da tesis yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yeni dönemde planlanan bir yatırım kararı var mı?

Firmamızın stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda gelişen şartlar çerçevesinde yatırım kararları verilmektedir. Yeni dönemde yönetimimiz tarafından verilen hedefler doğrultusunda 500.000 m2 kapalı alanda üretim yapılabilecek yeni yatırım planı bulunmaktadır. 4 farklı noktada çalışan üretim hatları tek noktada birleştirilerek daha entegre tesis planlanmaktadır. Kilim Mobilya’da 5 yıllık ve 10 yıllık planlar yapıyoruz. 5 yıllık planımız dahilinde yaklaşık 6 kat civarında bir büyüme hedefliyoruz. Her bir iş kolunda 6 kat büyümekten ziyade, öncelikli olarak büyümesi gereken alanlar üzerinde çalışmalar yapacağız.

Tesisin aylık enerji tüketim miktarları hakkında bilgi verebilir misiniz? Enerji ihtiyacı nasıl karşılanıyor? Bu noktada ne tür bir enerji yönetim sistemi uygulanıyor?

Kilim bünyesinde enerji kaynakları olarak elektrik, doğalgaz ve fuel oil kullanılmaktadır. İhtiyacımızın yüksek oranda kullanımı elektrik enerjisidir. Aylık yaklaşık olarak 400.00 KWh’dır. Elektrik ihtiyacı Kayseri OSB tarafından sağlanmaktadır.

Enerji verimliliği sağlamak üzere tesislerinizde hangi sistemler kullanılıyor, bu noktada ne tür bir stratejiniz veya politikanız var?

Enerji verimliliği adına fotoselli sistemler/otomatik algılama sistemleri/pinomatik bağlantı elemanları yönetimi gibi sistemleri kullanıyoruz. ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİMİ SİSTEMİ BELGESİ olan firmamız enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak adına çalışmalar yapmaktadır.

kilim fabrika

Enerji tasarrufu ve tüketimi ile ilgili örnek olarak gösterebileceğiniz bir projeniz var mı? Detaylarından bahsedebilir misiniz?

Makine yatırımları yapılırken enerji tüketimi düşük modeller seçilerek enerji tasarrufuna yönelik çalışmalar yapıldı. Son alınan makinalar hep doğrultuda alınmıştır. Örneğin bir kompresör de enerji tasarrufu yapıldı. Bu çalışmada invertörlü çalışan kompresör tercih edilmiş ve boşta kullandığı enerji düşürülerek tasarruf sağlanmıştır. Ayrıca zaman ayarlı robotec makinalarda zaman planlaması ile yine tasarruf sağlanmıştır.

Deponuzun fiziki yapısı ve ürün stok miktarı hakkında bilgi alabilir miyiz?

4 farklı noktada üretim yapılan sahalarda mamul depoları da kendi bünyesinde bulunmaktadır. Yaklaşık 30.000 m2 da ürün stoğu yapılmaktadır. Firmamız bünyesinde stok alanlarının azaltılması adına yapılan proje çalışmaları ile bu alanları mümkün olduğu kadar verimli kullanmak istiyoruz. Ayrıca stokları azaltarak mamul stok hızını artırarak stok maliyetleri düşürülmesi planlanmaktadır.

Kullandığınız sistemler ve çözümler nelerdir? Bunlardan nasıl faydalanıyorsunuz?

Temel anlamda söylenecek olursa ERP alt yapısıyla farklı departmanlarda farklı sistemler kullanılmaktadır. LOGO UNITY/TİGER/SİPARİŞ PORTALI/PLANLAMA/SSH PORTALI/TEDARİK PORTALI vs. tüm bu programları bilgi sistemleri departmanımız bünyesinde yazılım geliştirmeleri sürekli devam etmektedir.

Depo yatırımı yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Partner seçim kriterleriniz nelerdir?

Öncelikle lojistik stratejisi ön planda tutulmaktadır. Her deponun işletmeler içerisinde olması tercih sebebi olmuştur. Gerek hammadde gerekse mamul depolarda tam anlamıyla kontrol sağlamak adına da ihtiyaca uygun yazılımlar tercih dilmektedir. Depoların takibi ve kontrolü sistem üzerinden yapılması her zaman önemsenmiştir. İleriki dönemlerde müşterilerimizde depolarını görüp, yönetebilecek planlarda yapılmaktadır. Depo yatırımı yapılarken partner seçiminde uzmanlık seviyesi/referanslar/kalite sistemlerine uyumu/fiyat politikaları gibi konularda kriterler göz önünde bulundurulmaktadır.

Depo ve depo yönetimiyle alakalı gelecekteki planlarınızı paylaşır mısınız?

Tüm işletmelerde hatta bayilerimizin depolarını tamamen sistem üzerinden takibi ve yönetimi planlanmaktadır. Ayrıca gelişen teknoloji de göz önüne alınarak endüstri 4.0 ile uyumlu sistemlerde geliştirilmesi planlanmaktadır. Daha az m2’lerde daha hızlı stok devirleri ile çalışma planları yapılmaktadır.

Endüstri 4.0 vizyonunuzdan ve varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz?

Endüstri 4.0 yaklaşımı firmamız bünyesinde yeni yapılacak yatırımlar ile daha çok dillendirilmeye başlanmıştır. Tüm işletmelerin tek noktada birleştirilmesi projesini yaparken de tüm üretimin ve makinaların otomasyonu ve birbirleri ile olan iletişimini daha üst seviyede tutarak daha entegre bir yapıya getirilmesi planlanmaktadır. Sadece makinalarda değil yeni ürün portföylerinde de teknolojik ürünlerin ön plana çıkarılması ve ürünler üzerinde de endüstri 4.0 uygulamalarının yapılması vizyonumuz arasında bulunmaktadır. Hatta daha da ileri giderek müşterilerimiz ile de bir endüstri 4.0 bağı kurmak amaçlarımız arasındadır.

Veysel Aslankaya Kimdir?

Kayseri ​Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi'nin ardından 1993 yılında ​Selçuk Üniversitesi Ereğli M.Y.O Tekstil Programı'ndan mezun olan Aslankaya, KALDER firma temsilciliğinin ardından 2014 yılında katlıdığı Kilim Mobilya bünyesinde soft üretim bölümlerinde üretimin istenen bütçe ve hedeflere ve kaliteye göre gerçekleşmesini sağlama konularından sorumlu olarak görev üstleniyor ve işletme içi idari birimlerin sevk ve idaresini sağlıyor. Aslankaya, Kilim Mobilya bünyesinde yalın üretim faaliyetlerini gerçekleştirilmesinin yanında, işletme içi sahalarda verimlilik projelerinin çalıştırılması, işletme içi tesis planlaması çalışmaları, EFQM proje başkanlığı ve KALDER temsilciliği görevlerini de yürütüyor.