Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun Türkiye lansmanı Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşti. Konferansın açılış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı. Dünya Enerji Görünümü Raporu’nun Uluslararası Enerji Ajansı tarafından her sene hazırlandığına dikkat çeken Sabancı, Türkiye lansmanına, IICEC’in bir kez daha ev sahipliği yapmasından mutlu olduğunu söyledi. 

“ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE 100 MİLYAR DOLAR YATIRIMI YAPILDI”

Türkiye’nin enerji alanında son 16 yıldır önemli ölçüde büyüme katettiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Sabancı, büyümeye hem özel sektöründe hem de kamunun önemli katkıları olduğunu ifade etti. Sadece elektrik ve doğal gaz sektöründe 100 milyar doların üzerinde yatırımın gerçekleştirilmesinin önemli sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Sabancı, “Üretim kapasitemiz üç katın üzerinde büyüdü ve aynı zamanda yerli teknolojiyi içeren YEKA modeli ile gelişim fırsatı yakalandı. Dağıtım sektörü tamamen özelleştirildi ve verimin esas alındığı operasyonlarla kayıp-kaçak oranı azaltıldı” dedi. 

“TEKNOLOJİNİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ ETKİSİ FIRSATLAR YARATTI”

Sektörün sahip olduğu sermaye yapısı hakkında da bilgiler veren Sabancı, bu yapının gözden geçirilmesi gerektiğine ve yeni bir yapılanmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Sabancı, “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” ile atılan adımların piyasadaki rekabetçiliği konusunda önemli rol üstleniyor. Teknolojinin dönüştürücü etkisi ise enerji alanında fırsatlar sunuyor. Ancak sektörün daha verimli olabilmesi için finansal sürdürülebilirlik temin edilmeli. Enerji sektöründeki mali sürdürülebilir açısından iyi bir noktaya taşıyabilirsek bu alandaki zorluğun üstünden gelebiliriz” dedi. Sabancı, enerji sektörünü daha ileri bir noktaya taşıyabilmek içinse paydaşların ortak hedef doğrultusunda hareket etmesi ve elektrifikasyon trendini etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.