Her geçen gün giderek büyüyen ve gelişen global ekonomi dünyasında, enerji giderleri de artık dikkatleri üzerine çekiyor. Ülkeler ve yönetimler, ihtiyaçları olan enerji gereksinimini karşılamak için hidroelektrik santrallerinden nükleer santrallere kadar pek çok enerji üretim alternatifleri sunuyor. Enerji alanındaki tasarrufun önemi, en az üretim kadar değerlidir. Bunun için artık ülkeler de bu konu ile alakalı çalışmalarına hız kazandırmıştır. Bizde ise enerji verimliği konusu özellikle demir çelik sanayi sektöründe durulmuş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Bu durumda en isabetli çalışmaları gerçekleştirebilmenin yolu, iyi bir enerji izleme sistemi tasarlamaktan geçiyor.  ABC Enser de distribütörü olduğu Movicon SCADA ve IME Enerji Analizörleri ile sektördeki açığı kaliteli ve kusursuz çözümleri sayesinde kapatıyor.


MODBUS HATTI NE İŞE YARAR?


Enerji izleme ve raporlama sistemlerinden birini demir çelik sektörünün öncü isimlerinden Kaptan Demir Çelik End. Tic. A.Ş. Marmara Ereğlisi Üretim Tesislerinde devreye  sokan ABC Enser,  sistematik olarak Çelikhane, Haddehane ve Oksijen tesislerinin 6,3 kV ve 34,5 kV OG (Orta Gerilim) fiderlerinin enerji kalitesi analizini ve raporlamasını yapıyor. OG fiderlere IME Nemo96 HD+ Enerji Analizörleri bağlanmış ve uygulamada her tesis için bir adet alarm modülü kullanılmıştır. Bu alarm modülleri tesislerin reaktif güç seviyeleri ayarlanan seviye dışına çıkması halinde ilgili tesis personellerini uyarır. Ölçülen değerlerin merkezden izlenebilmesi için her tesiste Modbus hattı oluşturulması sayesinde, her modbus hattı Serial / Ethernet çeviriciler yardımı ile mevcut ethernet ağına dahil ediliyor. Bu şekilde merkezde kurulan Movicon  SCADA ile de haberleşme sağlanmıştır.

IME enerji analzörü
IME Enerji Analizörleri; fiderlere ait akım, gerilim, aktif güç, reaktif güç, harmonik vb. tüm elektriksel büyüklükleri ölçerken Movicon Scada ise ölçülen büyüklüklerin ekranda online takibini, analizlerini, kayıtlarını, raporlarını, arşivlerini, geçmişe dönük trendlerini ve alarmlarını oluşturur. Raporlar PDF formatında hem günlük hem haftalık hem de aylık ve yıllık olarak bilgisayarda yedekli olarak kayıt edilir. Sistemde ölçülen değerlerin alarm eşikleri runtime  değiştirilirken harmonikler 50. seviyeye kadar akım ve gerilim olarak her fider için ayrı sayfalarda gösterilir. Trend sayfalarında ölçülen değerler çoklu gösterilerek detaylı analiz yapabilme olanağı sunulur.

abc enser
 

MOVİCON SCADA ÖZELLİKLERİ NEDİR?


Yeni Türkçe Geliştirme Paketi Movicon™,  SCADA konusunda öncü olarak biliniyor. Kısa süre sonra takipçilerine ulaşacak olan 3D tasarım özellikli Movicon Next platformu için çalışmalar devam ederken, aynı zamanda Movicon 11 serisi için de çeşitli çalışmalar yapılıyor. Progea ve ABC Enser ortak çalışması olarak, Türkiye ve diğer Türk Devletleri için işleri kolaylaştıran Türkçe Geliştirme Paketi hazırlanmıştır. Bu sayede SCADA tasarımcılarına yabancı dil zorunluluğu ortadan kalkar. Esnek yapısı, geniş kütüphanesi, güçlü görselleri ile profesyonel projeler tasarlama olanağı sunan Movicon; tasarım sistemi XML üzerine kurulmuş olup, kullanımı kolay, performansı yüksek ve açık bir yapıya sahiptir. WinCE, Win32, Win64, WinXP, Vista, Win7 veya Win8 altında çalışan Movicon'u network yapısı üzerinde kurulabilecek olan Redundancy ile sisteminizi azami güvenli hale getirebilirsiniz. Böylece sistem sürekli senkronize kalır, arıza durumunda bir diğeri devreye girer. Ayrıca Windows ortamının getirdiği tüm olanak ve esnekliklerden de yararlanır. 


DataLoggers denilen veri kayıt yönetim sistemi; kayıtların zamana, komuta ya da kaydı tutulacak verilerin değişimine bağlı olarak gerçekleştirilebilmesini sağlar. Burada tanımlamalar;  saat, dakika, saniye ya da milisaniye şeklinde yapılabilir. Ayrıca günün belli saatleri  kayıt tutma aralığı için belirlenebilir. Diğer özellikleri ise şöyledir: ODBC (Open DataBase Connectivity) desteği, diğer database sistemleri ile haberleşmeye açık bir yapısı olması ve Movicon Microsoft ürünlerini ve Windows tabanlı MES, ERP programlarını desteklemesidir. 


Net tabanlı güçlü bir rapor oluşturma aracı olan “Report Designer” Movicon'un bünyesinde yer alır. Crystal Report ile birlikte bulunan raporlama cihazı; içerisinde pek çok analiz ve istatistik fonksiyonlarını, filtreleri, sorguları, formülleri ve grafikleri bulundurur.

enerji izleme
Server PC'de istenildiği şekilde yapılandırılabilen Movicon WebClient özelliği için ekran boyutları, kalitesi, ekranda görüntülenmek istenen nesnelerin seçimi,  bağlantı hızı, erişim hakkı ve şifre koruması özellikleri ayarlanabiliyor. Aynı zamanda alarmlar tablo veya banner şeklinde görüntülenebilir,  istatistik fonksiyonu ile grafik tabanlı raporlar oluşturulabilir; alarmın oluşumuna dair tarih, zaman, aktif süre, alarmın görülme ve resetlenme anı, öncelik düzeyi vb. görülebilir.


VAP (Verimlilik Artırıcı Projeler ), Enerji İzleme sistemlerinşn en önemli faydası olarak biliniyor. Verimlilik projelerinin geliştirilecek noktalarının belirlenmesi,  proje öncesi değerlerin düzenli olarak kaydedilmesi  demir çelik piyasasında hammaddeden sonra ilk büyük gider enerjidir. Ülkemizde Demir Çelik sanayi elektrik enerjisi tüketimi diğer sanayilerin içinde %22'lik kısmına yani senelik ortalama 21.000 MWh’a denk gelir.


ENERJİ ANALİZÖRÜ TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


⦁    Nemo96 HD+ 80V-690V ölçü girişi ile özel gerilim seviyelerine (690VAC, 540 VAC vb.) doğrudan bağlantı ile cevap verir. 
⦁    Gerilim  trafosu dönüştürme oranı 1…3000'e kadar tercih edilerek OG ve YG (Yüksek Gerilim) sistemlerde de kullanılılabilir.
⦁    1-5A akım trafosu giriş tercihi, 80-230V AC ve 11-300V DC üniversal harici besleme girişi ile her gerilimde tercih edebilirisiniz.
⦁    50. seviyeye kadar akım ve gerilim harmonik ölçümü yapma özelliği olan gerçek bir analiz cihazıdır. 
⦁    17 tane Plug in modülü vardır.
⦁    Pals, alarm Analog (mA) çıkışı, Modbus TCP, Modbus Serial, BACnet Profibus, MBus, N2Bus,JBus, Lonworks gibi pek çok seçenek ile farklı sistemler kurulabilir, arzu edilen haberleşme altyapısında tasarlanabilir.