Güneş enerjisine yönelik yaptığı yatırımlar ile hızlı bir büyüme gerçekleştiren SUOZ Enerji, ‘geleceğe enerji’ vizyonuyla oluşturduğu ’Çatı Pili’ konseptiyle pazar potansiyeli ve getirisi yüksek bir alanda yeni bir iş modeli geliştirdi.  Günümüzün en önemli ihtiyacı enerji teminine hızlı erişimi sağlayan ve birçok farklı iş kanalına entegre edilebilecek Çatı Pili bayilik sistemi, Türkiye’de bir ilk…

Güneş enerjisinin ülke ve sektör ekonomisine fayda sağlamadaki büyük potansiyelini açığa çıkarmak için çalışmalarına hız veren, uluslararası distribütörlük anlaşmaları ve yeni yatırımlarla büyüyen SUOZ Enerji, Çatı Pili projesi ile konutlarda, sanayi tesislerinde ve tarımsal alanlarda şebekeden bağımsız olarak güneş vasıtasıyla enerji üretmeye olanak sağlayan sistemler üretiyor. Türkiye’de güneş enerjisi sektöründe bir ilk olarak öne çıkan ilk Çatı Pili bayilik sistemi, elektrik / elektronik, telekomünikasyon, inşaat, tarım ve zirai ilaç malzeme tedarikçileri sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için mevcut işe entegre edilebilir yeni bir iş modeli olarak öne çıkıyor.

Sanayi, tarım ve hayvancılık gibi faaliyetlerde ülke ekonomisine büyük katkısı sağlayan Bursa, Türkiye’nin ekonomik açıdan en gelişmiş 5. şehri ve önemli sanayi merkezlerinden biri… 500 büyük firmanın 32’sinin Bursa’da bulunması ve KOBİ düzeyinde büyüklü küçüklü 7.000 iş yeri ile önemli bir üretim merkezi haline gelen Bursa, Türkiye’de en çok nüfusa sahip iller arasında 4. sırada yer alıyor. Gelişen sanayisi ve nüfus yoğunluğuna bağlı olarak enerji tüketiminin fazla olduğu şehir, tarımda sağladığı başarı ile de öne çıkıyor.  Arazilerinin yüzde 44’ünün tarla olduğu, faal nüfusun yüzde 60’ının tarımla uğraştığı ve brüt gelirin yüzde 20’sinin tarımdan sağlandığı Bursa’da enerji, tarım arazileri için de önem arz ediyor. Enerji ihtiyacının yoğun olduğu Bursa’da Çatı Pili Bayilik sistemi yeni bir iş kolu olarak Bursalı yatırımcılara göz kırpıyor.
 
Enerji Bakanlığı tarafından yayımlanan elektrik enerjisi projeksiyonuna göre, Türkiye’nin 2023’teki elektrik talebinin yüzde 27 artış göstereceği ve enerji tüketiminin %30’unun yenilenebilir enerjiden karşılanacağından yola çıkan SUOZ, Çatı Pili projesi ile enerjiyi erişilebilir kılarak pazarı büyütme hedefinde. On-grid (şebekeye bağlı), Off-grid (şebekeden bağımsız), MES (Mobil Enerji Sistemleri), kiremit ve solar tarımsal sulama çeşitleriyle farklı alanlarda farklı kullanım şekillerine uyum gösteren Çatı Pili ile SUOZ Enerji, sanayi tesislerinde, konutlarda çatı üzeri kullanımda, tarımsal sulamada ve yetiştiricilikte ( hayvancılık, arıcılık, besicilik vs ) bayilik ağı ile hızlı bir büyüme hedefliyor. Türkiye’de tüm çatıların elverişli alanları düşünüldüğünde 46.8 GW olarak hesaplanan güneş enerjisi potansiyelinin yüzde 49.6’sı evsel, yüzde 45.9’u endüstriyel, yüzde 4.4’ü ise kamu alanlarına dağılıyor. Çatı Pili’nin ana tüketici hedefi, elektrik enerjisi tüketimlerine bakıldığında yüzde 44.9 payla Türkiye’de en yüksek aylık enerji tüketimi gerçekleştiren sanayi tesisleri,  yüzde 27.7 ile ticarethaneler ve yüzde 22 pay ile konutlar olacak.

GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜNDE BİR İLK

Yeni bir iş alanı yaratırken güçlü paydaşlar ile tüm Türkiye’de hızlı bir büyüme hedefleyen SUOZ, Türkiye’nin her noktasında elektrik / elektronik, telekominikasyon, inşaat, tarım ve zirai ilaç malzeme tedarikçileri sektöründe faaliyet gösteren başarılı işletmelerin radarına giriyor. Düşük yatırım bütçeleri ile dahil olunabilecek Çatı Pili bayilik sisteminde yatırımcılara ulusal ve yerel reklam destekleri ve bölge korumasının yanında, kullanıcıya ihtiyaç analizi ve fizibiliteden finansmana, dağıtım şirketleri ile çözüm ortaklığından proje tasarım desteğine, kurulum ve eğitim hizmetine kadar birçok destek sunuyor. Distribütör, ana bayi, tali bayi ve franchise olmak üzere dört farklı modelde yatırımcıları sisteme dahil eden SUOZ, sistemde var olma şekline bağlı olarak yüksek kar veriyor. Yatırımcılar için güçlü bir yatırım aracı olarak öne çıkan Çatı Pili bayilik sistemi, enerji ihtiyacının sürekli büyümesi, enerji maliyetlerinin artması, sanayiden tarıma ve kişisel tüketime bir çok alanda kullanımı, sürdürülebilir ve çevreci enerji yaklaşımına ilginin artması vs. ile büyük bir getiri potansiyeline sahip. Öncelikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesi olmak üzere 2019 yılında 50 ilde 150’ye yakın bayi ile hizmet vermeyi hedefleyen SUOZ, yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak. SUOZ Enerji Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Gökçe Akgün, ‘Biz bireysel kullanımda halkımızın ilgisinin çok farkındayız. Dağın tepesine tarlasını sulamak için 2 Kw gücünde santral kuran çiftçiden, 100 Kw’a kadar birçok farklı amaca hizmet eden küçük santraller kuran küçük esnaf ve üretici yatırımcılar gördük. Güneş enerjisine özellikle tarımsal faaliyetlerde ilgi büyük. Güneş enerjisi sistemi ve su deposu yardımıyla geniş araziler için kolay ve enerji depolama gereksinimi olmayan solar tarımsal sulama ürünü ve MES olarak adlandırdığımız mobil güneş enerjisi sistemi özellikle tarımsal faaliyetlerde elektrik sorununa çözüm olacak. Sulama, hayvancılık, besicilik, arıcılıkta yenilikçi enerji çözümü olarak öne çıkan taşınabilir enerji sistemlerimiz ve farklı güç ve boyutta kuruluma olanak sağlayan çözümlerimizle enerjiye erişimi hızlı ve kolay hale getirerek tarımdan sanayiye birçok alanda bedava elde edilen dev bir gücün oluşmasına ön ayak oluyoruz. SUOZ olarak biz de üretim gücümüz, ürün çeşitliliğimiz ve güçlü know-how’ımız ile pazarı domine edeceğiz.’ dedi.

GÜÇ VE PANEL ÜRETİMİ

Bayilik sistemini tüm Türkiye’de büyütmeyi hedefleyen Suoz Enerji, asıl gücünü üretimden alıyor. SUOZ Enerji bünyesindeki panel üretim firması Mar Solar A.Ş., Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi’nde 8000 m2 alana kurulu fabrikasında yaklaşık 300 kişilik istihdamı ile yüksek teknoloji panel üretimi gerçekleştiriyor. MarSUN marka yerli panel üretimi ile sektörün en büyük tedarikçisi haline gelen Mar Solar, Tier-1 segmentinde konumlanan firmalara gerçekleştirdiği özel üretimle bu alanda yarattığı kalite/güven endeksini de en üste taşıyor. 28 saniyede bir panel üretimi ile günlük ortalama 3050 adete ulaşan Mar Solar, hali hazırda 370 MW olan üretim kapasitesini 2019 yılında 600 MW’a çıkarmayı hedefliyor.