Tüm kaynaklarını doğru bir şekilde kullanmak amacıyla yatırımlarına devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, şimdi de çöpten enerji üretmeye başladı. İnegöl’de yer alan Katı Atık Depolama Alanı’nda oluşan metan gazından elektrik üreten proje sayesinde yılda 14 bin konutun enerji ihtiyacını karşılaması hedefleniyor. Ayrıca proje kapsamında saatte 1.8 MW elektrik üretmesi sağlandı.

KATI ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞECEK

Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve enerji verimliliği sağlamak amacıyla yatırımlarına devam eden Bursa, bugüne kadar birçok projeyi hayata geçirdi. BUSKİ atölyelerinin çatılarını güneş panelleriyle kaplayan Bursa, ayrıca Dobruca’daki içmesuyu ana hattına kurduğu türbin ile sudan enerji üretmişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi şimdi de katı atıkları enerjiye dönüştürecek bir tesise imzasını attı. Bu proje ile çevre ve yaşam kalitesinin de artacağına işaret eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, ayrıca metan gazının sebep olduğu sera etkisinin önüne geçmeyi, metan gazının potansiyelinden faydalanmayı, bu tarz yatırımlara belediyeleri teşvik etmeyi ve ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.

YAP – İŞLET – DEVRET MODELİ

Katı atıktan enerji üretmek amacıyla kurulan santral, yap – işlet – devret modeliyle hayata geçirildi. Yılda 28 bin 500 TL kira bedeli olan tesis, ürettiği elektriği UEDAŞ’a satacak. UEDAŞ ise gelirindeki yüzde 57,3 pay ve kira gelirini Büyükşehir Belediyesine 23 yıl boyunca ödeyecek. Tesisin kurulu gücünün ise 2019 yılında saatte 2 MW’a ulaşması hedefleniyor. Bu sayede de 14 bin konutun enerji ihtiyacına cevap vermesi isteniyor.